Recomandat Stiri

Lumea dura a curtezanelor din Shanghai: Valea Minunilor, de Amy Tan, la Polirom

Valea MinunilorShanghai, 1912. Violet Minturn este fiica privilegiată a patroanei celei mai exclusiviste case de curtezane din oraş. Dar, cînd dinastia Qing e răsturnată de la putere, Violet se vede despărţită de mama ei în urma unei înşelătorii, fiind obligată să devină „curtezană virgină”.

Pe jumătate chinezoaică, pe jumătate americancă, Violet se zbate să-şi găsească locul în lumea orientală ori în cea occidentală. Abia în clipa în care va reuşi să-şi armonizeze cele două identităţi se va transforma într-o curtezană abilă, neîntrecută în arta seducţiei şi a amăgirii, deşi încă se luptă să înţeleagă cine este cu adevărat.

Înapoi în timp, în 1897, la San Francisco, pe cînd avea doar şaisprezece ani, Lucia, mama lui Violet, se îndrăgosteşte de un pictor chinez şi viaţa i se schimbă pentru totdeauna. Silită să plece în Shanghai, va descoperi cu groază că iubitul ei nu este dispus să încalce tradiţia chineză pentru a-şi uni destinul cu al ei.

Deşi trădate, cele două femei refuză să se plece în faţa sorţii şi aşteptărilor societăţii, luptînd cu îndîrjire pentru a redobîndi ceea ce le-a fost luat cu forţa: respect, un viitor sigur şi, mai presus de toate, dragostea pentru părinţii lor, pentru iubiţii lor şi pentru copiii lor.

Întinzîndu-se pe mai bine de patruzeci de ani şi pe două continente, Valea Minunilor reînvie lumea de mult pierdută a vechiului Shanghai prin evocarea intrigilor din casele de curtezane şi a destinelor străinilor din Concesiunea Internaţională.

Amy tanRomanul Valea minunilor, traducere din limba engleză şi note de Ana-Maria Man, a apărut în colecția Biblioteca Polirom, şi în ediţie digitală.

„În noul ei roman, Amy Tan renunţă la fugile realist-magice şi intră în lumea dură a curtezanelor din Shanghai, explorîndu-i tandreţea şi durerile.” (San Francisco Chronicle)

„Iată un roman creat de o scriitoare care ştie să evoce tirania simţămintelor, cu femei puternice, supravieţuitoare în ciuda obstacolelor vieţii.” (The New York Times Book Review)

„Amy Tan a creat un portret al Shanghaiului atît de incitant, încît îţi trezeşte nostalgia unui oraş pe care nu-l vei cunoaşte niciodată.” (The Boston Globe)

Valea Minunilor oferă o viziune unică asupra unei lumi populate de o galerie de personaje fascinante.” (Financial Times)

Carte recomandată de Filme-cărţi.ro

Una dintre cele mai în vogă autoare americane contemporane, Amy Tan s-a născut în 1952 în Oakland, California. Părinţii ei imigraseră din China în urma Războiului Civil. Studiază limba engleză şi lingvistica la San José State University. Debutează cu proză scurtă în reviste literare de prestigiu precum FM şi Seventeen. În 1987, după o călătorie în China, începe să scrie la romanul Clubul Norocoaselor, apărut mai întîi în foileton în Ladies’ Home Journal, The Atlantic Monthly şi San Francisco Focus. Romanele Soţia zeului bucătăriei (1991), Cele o sută de simţuri secrete (1995), Fiica măduitorului de oase (2000) şi Salvînd peştii de la înec (2005) îi consolidează poziţia în fruntea listelor de bestselleruri. A mai publicat, printre altele, volumul de nonficţiune Împotriva sorţii (2003), precum şi două cărţi pentru copii, Doamna de pe Lună (1992) şi Sagwa, pisica siameză (1994). Amy Tan este, de asemenea, solista formaţiei Rock Bottom Remainders, din care mai fac parte scriitori celebri precum Stephen King şi Dave Barry şi care susţine concerte în scopuri caritabile.

„Biblioteca Polirom” este coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu și numără în prezent peste 1000 de titluri.

Articole similare

Top vânzări Grupul Editorial Corint la Târgul Internaţional de Carte, Gaudeamus 2015

Jovi Ene

Aparitie Editura Herald: ‘Peregrinul’, de Attya

Jovi Ene

Festivalul International de Film Next 6 (28 martie – 1 aprilie 2012)

Delia Marc

1 comment

Bookish 3 iulie 2015 at 17:31

Pare să aducă puţin cu romanele lui Anchee Min.

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult