Stiri

Liviu Ciulei (1923-2011)

Regizorul Liviu Ciulei a murit in noaptea de luni spre marti, intr-un spital din Munchen, Germania.

Cineastul a incetat din viata la varsta de 88 de ani, potrivit Antena 3. Deocamdata nu se cunosc motivele mortii marelui cinefil roman.

Liviu Ciulei studiat teatrul la Conservatorul Regal de Muzica si Teatru din Bucuresti (1946), apoi arhitectura (1949).

A debutat ca actor in 1946, jucand rolul lui Puck in Visul unei nopti de vara la Teatrul Odeon. Apoi s-a alaturat echipei Teatrului Municipal din Bucuresti, (devenit mai tarziu Teatrul Bulandra), unde a debutat ca regizor in 1957, punand in scena “Omul care aduce ploaia” de Richard Nash. In 1961 a devenit celebru pentru o punere in scena total originala a piesei “Cum va place” a lui Shakespeare.
A fost peste 10 ani director artistic al Teatrului Bulandra. A lucrat in multe tari din Europa, precum si in Statele Unite ale Americii, Canada si Australia.

A parasit Romania in anul 1980 si a fost director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota (Statele Unite), iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University si New York University in New York. S-a intors in tara dupa 1989, regizand o serie de piese celebre. A fost numit director de onoare al Teatrului Bulandra.

Ca arhitect, in afara scenografiilor majoritasii pieselor regizate de el, Liviu Ciulei a contribuit la reconstructia auditoriului Teatrului Bulandra, precum si a altor teatre.

Filmografie (actor)

În sat la noi (1951)
Nepoții gornistului (1953)
Alarmă în munți (1955)
Valurile Dunării (1959)
Soldați fără uniformă (1960)
Cerul n-are gratii (1962)
Pădurea spânzuraților (1964), ecranizare după romanul Pădurea spânzuraților al scriitorului Liviu Rebreanu.
Facerea lumii (1971)
Decolarea (1971)
Dragostea începe vineri (1972)
Dimitrie Cantemir (1973)
Ceața (1973)
Mastodontul (1975)
Falansterul (1979)

Filmografie (regizor)

Erupția (1957)
Valurile Dunării (1959)
Pădurea spânzuraților (1964)
O scrisoare pierdută (1977) – film TV

Filmografie (scenarist)

Mitrea Cocor (1952) (în colaborare cu Mircea Bodianu și Paul Bortnovschi, r. Victor Iliu și Marietta Sadova)
Nepoții gornistului (1953) (în colaborare cu Mircea Bodianu și Paul Bortnovschi, r. Dinu Negreanu)
Răsare soarele (1954) (în colaborare cu Mircea Bodianu și Paul Bortnovschi, r. Dinu Negreanu)
Pasărea furtunii (1957) (r. Dinu Negreanu)
Facerea lumii (1971) (r. Gheorghe Vitanidis)
O scrisoare pierdută (1977) – film TV

Sa-i fie memoria binecuvantata!

Articole similare

Câteva știri din lumea culturală românească (12 – 18 decembrie 2016)

Jovi Ene

Proiecție BIFF: WULU (2017)

Jovi Ene

„Visul numărul 9 “ de David Mitchell – lansare de carte, joi, 19 aprilie 2018

Jovi Ene

2 comments

Monica Tarţa 26 octombrie 2011 at 11:55

Indescriptibilă pierdere. Şi s-a scris atât de puţin despre asta!

Reply
Jovi 26 octombrie 2011 at 16:32

Ai dreptate, Monica.
Toata presa era ocupata cu discursul regelui Mihai.

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult