Stiri

Evenimente organizate cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie), Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în parteneriat cu Institutul Francez din București și Ambasada Statului Israel în România a organizat cea de-a doua ediție a festivalului de film dedicat Holocaustului, intitulată ZILELE FILMULUI: „MEMORIA HOLOCAUSTULUI” (IN MEMORIAM ELIE WIESEL).

În cele trei zile ale festivalului, desfășurat în perioada 27-29 ianuarie 2017, la Institutul Francez din București, iubitorii de cultură și istorie au avut ocazia să vizioneze atât filme documentare despre personalitatea remarcabilă a scriitorului Elie Wiesel, supraviețuitor al Holocaustului, și momente dramatice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cât și filme artistice având ca subiect Holocaustul. La eveniment au participat reprezentanți ai Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, ai Ambasadei Statului Israel la București, membri ai comunităților evreiești din România, personalități culturale din țara noastră și din străinătate.

Printre filmele rulate s-au numărat: documentarul ”Dire l`indicible: la quete d`Elie Wiesel” (1997), nominalizat pentru cel mai bun documentar la Festivalul Internațional de Film de la Chicago, ”The Courageous Heart of Irena Sendler” (2009), câștigător al unui Premiu Emmy în 2009 și nominalizat la Globul de Aur în 2010,  ”In Darkness” (2011), nominalizat la Oscar în 2012 ca cel mai bun film străin, ”The Grey Zone” (2001),  nominalizat la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian, Le dernier des injustes” (2013),  nominalizat ca cel mai bun documentar la Festivalul Internațional de Film de la Chicago (2013) și la Premiile César (2014).

Festivalul i-a avut ca invitați speciali pe regizorii Romulus Balasz (Franța) și Simcha Jacobovici (Israel), care au participat la proiecția filmelor documentare ”Souvenirs de Iași” (28 ianuarie), respectiv ”Struma” (29 ianuarie), urmate de discuții cu spectatorii.

Profitând de prezența regizorului Simcha Jacobovici la București, Institutul „Elie Wiesel” a organizat întâlniri tematice cu elevii a două licee din București și cu membrii Federației Comunităților Evreilor din România.  Astfel, în zilele de 30 și 31 ianuarie, filmul ”Struma” a fost difuzat la Colegiul Național ”Ion Luca Caragiale” (cu sprijinul Ambasadei Statului Israel la București) și la Complexul Educațional Lauder-Reut, iar documentarul  ”Charging the Rhino” a rulat la Sinanoga Mare.

Fotografii ale activităților organizate de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” pot fi vizionate pe website-ul Institutului și pe pagina de Facebook a Institutului.

Articole similare

TOP Pandora M & PanDA la Gaudeamus 2016

Jovi Ene

Povestea unui personaj, ediția a doua, despre lumea misterelor Agathei Christie

Jovi Ene

Semnal TV filme: weekend 6 – 8 aprilie 2012

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult