Editorial Recomandat

Varietate în diversitate (ziua a treia) / Filme-carti la TIFF

Pe 3 iunie – adică duminică, o zi în care mai tot omul, fie el clujean sau turist, dispune de mai mult timp liber – TIFF a sărbătorit Ziua diversităţii. Aceasta a debutat cu proiecţia filmului Ţiganul (Gipsy) al lui Martin Šulík, continuând cu o suită de activităţi desfăşurate la TiffArt. Acolo s-a aflat atelierul itinerant Romano ButiQ, pe care l-am vizitat şi eu; o bogăţie de culori şi de forme, un exemplu de meşteşug, o tânără cioplind cu răbdare o lingură de lemn. Au fost prezenţi şi cei de la Taraful din Cojocna, precum şi copiii de la Pata Rât, care au pus în scenă o piesă de teatru. M-au bucurat abundenţa publicului şi atmosfera plăcută, respirând numai zâmbet.

Din păcate pentru mine, mai apoi nu aveam să zâmbesc, pentru că am decis să merg la cinematograful Victoria pentru a viziona Crimele din Snowtown – The Snowtown Murders (2011), în regia lui Justin Kurzel. Deşi recenzia propriu-zisă va urma cât de curând, nu mă pot abţine să nu scriu câteva cuvinte. Canguri tranşaţi. Unghii smulse. Şoricei cu o expresie mută, devoraţi de pitoni – şi cam atât. Ştiu, este insuficient. Pentru mine va rămâne însă ”filmul despre canguri”, iar dacă veţi alege să îl vizionaţi, cu siguranţă veţi înţelege de ce.

Ultimul film al serii a fost Să nu adormi! – The Other Side of Sleep (2011), în regia Rebeccăi Daly. Cum toată lumea vorbea cu entuziasm şi anticipare despre el, mi-am închipuit că va salva ziua. Aveam să fiu – din nou – dezamăgită. Este drept că filmul are o valoare imagistică deosebită, că împletirea dintre un realism crud şi un suprarealism de neînţeles este foarte interesantă, şi că actorii fac treabă bună, însă, la final, s-a simţit (la fel ca în cazul Frumoasei adormite) lipsa regizoarei, căreia să îi fie adresate întrebări.

A treia zi de TIFF a fost relativ calmă, în ciuda emoţiilor puternice generate de cele două filme-şoc despre care am amintit. Ca întotdeauna, aspectul pozitiv în cazul acestora este constituit mai ales de discuţiile avizate pe care le generează.

Articole similare

Șoc și groază la Castelul Corvinilor: Călugărița: Misterul de la Mănăstire (2018)

Iulia Dromereschi

Cealaltă Americă: portret de viețașă cu referințe filosofice – ”Clubul Mars Room”, de Rachel Kushner

Iulia Dromereschi

Stanley Kubrick – omagiat la TIFF 2012

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult