Editorial

Pregătiri de vacanță – La marginea apei – Humanitas Fiction lansează ultimul roman al scriitoarei Sara Gruen

Chiar dacă e sfârșitul lui Iulie, vara este în plină desfășurare, iar concediile ocupă în continuare subiectul preferat pe lista de discuții ale angajaților, fie ei angajați la stat, la corporații sau fericiți (ar spune unii!) antreprenori. Și pentru că orice vacanță presupune călătorii, precum și momente de repaos, la soare sau la umbră, Humanitas Fiction propune noul roman al Sarei Gruen, La marginea apei, ca însoțitor de drum.

Autoarea bestsellerul internațional Apă pentru elefanți, revine în atenția publicului în 2015 cu un nou roman, La marginea apei (At the Water’s Edge), care devine imediat bestseller New York Times și USA Today și ajunge pe lista scurtă la Romantic Novelists Association Historical Novel Award și Goodreads Choice Award Best Historical Fiction.

Romanul a fost lansat in România pe data de 5 Iulie, într-un cadru elegant și încărcat cu emoție și cultură, așa cum deja ne-a obișnuit deja echipa de la Humanitas. Evenimentul moderat de către Denisa Comănescu, a avut drept invitați pe Ana Barton (scriitoare), Ana-Maria Caia (producător de televiziune), Dana Pîrvan-Jenaru (scriitoare), traducătoarea Irina Bojin și actrița Ada Condeescu, care a lecturat un fragment din roman. Fie că e vorba de lipsa de greșeli, ori de faptul că nu există loc de plictiseală, sau de faptul că nimic nu lipsește din acțiunea cărții, se pare că romanul poate fi încadrat ușor la capitolul de scriitură perfectă (cel puțin la această concluzie a ajuns Ana Barton după lecturarea romanului).

Pe scurt, acțiunea romanului începe la începutul anului 1945, când Maddie și Ellis Hyde, un tânăr cuplu american din înalta societate a Philadelphiei, hotărăsc să traverseze Atlanticul, în ciuda războiului care devasta Europa, cu intenția de a dovedi existența monstrului din Loch Ness și de a spăla astfel onoarea familiei, pătată cu zece ani în urmă, când colonelul Hyde, tatăl lui Ellis, falsificase câteva fotografii înfățișând faimoasa creatură. În timp ce Ellis și bunul său prieten Hank Boyd se lansează într-o căutare frenetică, Maddie începe să descopere adevărul crud care a stat de fapt în spatele propriei căsătorii. Pusă acum față în față și cu realitatea războiului, tânăra femeie devine tot mai conștientă de vulnerabilitatea umană, iar lupta pe care o duce ca să se redefinească o apropie de o lume plină de mistere și superstiții aparținând unui spațiu de legendă. Cartea este dedicată prieteniei și identificării identității, căci în ciuda faptului că războiul este câmpul acțiunii, viețile oamenilor continuă împreună cu fericirea, supărările, descoperirile sau întrebările ce nu se opresc niciodată. După cum afirma Dana Pîrvan-Jenaru, războiul este un monstru real, însă monștrii cei mai periculoși sunt oamenii din jurul nostru care, în contextul războiului, se schimbă.

Chiar dacă nu este un roman feminist, autoarea tratează totuși condiția femeii în timpul războiului. Un aspect interesant punctat de Ana Barton este marca senzualității observată prin prisma unor imagini simple, dar pline de încărcătură, cum ar fi cea oferită de către ciorapii groși de război ce au fost “încălziți” prin trasarea unei dungi verticale cu dermatograful. Întotdeauna dresurile cu dungă verticală au reprezentat un semn al senzualității, imaginați-vă impactul unui asemenea accesoriu pe timp de război!

Romanul are darul de a fi o carte inițiatoare de vacanță; autoarea și traducătoarea cărții reușesc să transmită magia Scoției, deținut magic care invită la visare și descoperire a credințelor fantastice ce înconjoară minunatul lac Loch Ness.

Vara e în plină desfășurare, vacanțele continuă, iar cărțile rămân în continuare prieteni de călătorie. La marginea apei poate fi savurată până când Humanitas Fiction își va relua seria de evenimente de la librăria Cișmigiu, după 15 August. Până atunci, o vară minunată cu soare-n suflet să aveți!

Articole similare

Nou la Editura Polirom. Fragment din Bill Bryson, „Corpul. Ghid pentru cei care îl locuiesc”

Jovi Ene

Ghid turistic spre literatura clasică

Jovi Ene

Interviu Cătălin Dorian Florescu: ”În viața eroilor mei, frumusețea e lângă urât, minciuna lângă adevăr și norocul lângă nenoroc”

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult