Stiri

Dezbatere ”Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor în România contemporană”

Nevoia de miracolDuminică, 30 noiembrie 2014, de la ora 16, la Parohia Sfântul Nicolae din cartierul Slobozia (Casa praznicar), va avea loc o dezbatere prilejuită de apariția în 2014 a volumului antropologului Mirel Bănică, Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor în România contemporană, Editura Polirom, Iaşi. Vor vorbi: Preot Petru Moga, Christian Crăciun, Codruţ Constantinescu şi autorul.

Despre carte:

Patru ani, douăzeci şi două de pelerinaje individuale, plus două pelerinaje în grup, cu microbuzul, la mănăstiri din Dobrogea, din împrejurimile Bucureştiului, de la Iaşi, Suceava sau Nicula. Adevărate studii de teren, elaborate în urma discuţiilor cu persoane implicate direct şi indirect în organizarea pelerinajului, preoţi, jurnalişti, forţe de ordine, pompieri, comercianţi de obiecte religioase şi, desigur, pelerini. Rezultatul este un volum fascinant care abordează universul pelerinajului prin mai multe chei de interpretare: rîndul de aşteptare, hrana rituală, femininul arhetipal, mass-media, politica şi pelerinajele, miracolele şi minunile, turismul, religia populară. Prin toate acestea, autorul – care afirmă flaubertian: le pèlerin, c’est moi! – ne dezvaluie o Românie profundă, reală, fără fard şi iluzii deşarte.

Parteneri media: Filme-cărți.ro, Oglinda de azi.

Articole similare

Mari Törőcsik, starul cinematografiei maghiare, omagiată la TIFF 2012

Jovi Ene

În luna Triple Frontier, urmărește pe Netflix și alte producții cu jafuri spectaculoase

Jovi Ene

Concurs: Câștigă un pachet de 3 cărți pentru copii despre corpul uman, oferite de Editura NICULESCU! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult