Stiri

Curtea Veche Publishing la Gaudeamus 2013

Cea-mai-frumoasa-poveste_Adrian-Cioroianu-198x300Între 20 şi 24  noiembrie a avut loc cea de-a 20-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură. Pentru că anul acesta Curtea Veche Publishing a împlinit 15 ani, cititorii au fost întâmpinaţi la stand cu o ofertă variată de carte şi cu reduceri generoase. Cele mai îndrăgite colecţii, precum Byblos, Cărţi-Cheie, Biblioterapia şi Să fii sănătos au avut reduceri de până la 70%, iar vineri şi sâmbătă aproape toate cărţile au avut reduceri între 40% şi 80%. Mai mult, şi echipa editurii a avut parte de un cadou frumos: juriul Premiilor Gaudeamus a distins Curtea Veche Publishing cu premiul „Antoaneta Railan” pentru cea mai bună traducere – romanul „Turnul” de Uwe Tellkamp, tradus de Vasile V. Poenaru.

Anul acesta, vânzările de la standul editurii au depăşit cifra înregistrată în anul precedent. Mai mult, Grigore Arsene, Director General Curte Veche Publishing şi Preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, observă că „Anul acesta se remarcă, în afara aceleiași goane după reduceri, o echilibrare a segmentelor de public. Dacă înainte era evidentă preferința generală pentru o anume direcție editorială, acum observăm că toate marile categorii de cărți au publicul lor bine definit.”

Standul Curtea Veche Publishing.jpg

Anul acesta, cel mai bine vândute titluri au fost noutăţile lansate la târg. Cea mai căutată carte a fost „Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor” de Adrian Cioroianu, iar pe locul doi se află volumul „Margareta. Portretul Principesei Moştenitoare” de Sandra Gătejeanu-Gheorghe. Pe locul trei s-a situat proza scriitorului rus Mihail Şişkin care a vizitat în luna octombrie Bucureştiul, la invitaţia editurii – romanele „Părul Venerei” şi „Scrisorar”. Pe locul patru s-a aflat cea mai nouă carte a bucătarului britanic Jamie Oliver, „Găteşte în 15 minute cu Jamie”, care propune reţete foarte simple şi rapide, pe care le putem prepara în ciuda timpului liber limitat. Pe locul cinci în topul vânzărilor s-a situat bestsellerul „Inteligenţa emoţională” de Daniel Goleman, unul dintre cele mai apreciate titluri ale editurii şi o carte esenţială pentru cei interesaţi de psihologie şi comunicare.

Un eveniment deosebit a fost vizita în stand a Alteţelor Lor Regale Principesei Margareta, Principelui Radu şi Principesei Elena ai României, cu prilejul lansării volumului „Margareta. Portretul Principesei Moştenitoare” de Sandra Gătejeanu-Gheorghe. La eveniment, alături de autoare, a luat cuvântul şi Iren Arsene, Director Curtea Veche Publishing, care a dezvăluit câteva detalii care apar în carte, despre copilăria Principesei, despre revenirea sa în ţară şi despre emoţia şi devotamentul cu care Alteţa Sa slujeşte interesele ţării.

Lansare Margareta Portretul Principesei Mostenitoare.jpg

Târgul Gaudeamus a marcat şi lansarea unui nou proiect editorial, în colaborare cu Ambasada Republicii Cehe în România şi Centrul Ceh: proiectul „Cartea Cehă”, care propune publicarea unor traduceri valoroase din limba cehă. Colaborarea a debutat cu volumele “77 de legende pragheze” de Alena Ježková, “Povestiri dintr-un buzunar & Povestiri din celălalt buzunar” de Karel Čapek, “Nu vreau să mă întorc printre morți și alte povestiri” de Erika Oláhová, cărţi apărute cu sprijinul Cez România şi Staropramen. La evenimentul de lansare, alături de Petra Dobruská, Helliana Ianculescu şi Ștefania Nalbant, a luat cuvântul ES Jiři Šitler, Ambasadorul Cehiei în România, care a detaliat importanţa proiectului pentru colaborarea culturală între ţările Europei de Est şi Centrale, specificând că proiectul nu este doar unidirecţional, cu menirea de a traduce cartea cehă în română, ci presupune şi facilitarea accesului cititorilor cehi la scrierile autorilor români. Evenimentul a fost o lansare comună, alături de Editura Arc din Chişinău, al cărei reprezentant, Lucia Ţurcanu, a prezentat volumul “Coama leului pe pernă. Antologie de proză cehă contemporană”, apărut cu sprijinul Ambasadei Republicii Cehe din Chişinău.   

Jamie Oliver la Gaudeamus.jpgPrintre volumele lansate cu succes la târg s-a numărat şi volumul de istorie orală „Bişniţari, descurcăreţi, supravieţuitori”, coordonat de Zoltán Rostás şi Antonio Momoc, care a pornit în ultimele săptămâni o reală discuţie în mass-media şi social media despre rolul reţelelor de schimb şi al economiei neagre din perioada comunistă. Un alt volum scris de un specialist român şi lansat la Gaudeamus este „O istorie literară a vinului în România” de Răzvan Voncu, o cercetare a modului în care literatura noastră a reflectat transformările culturii vinului.

De asemenea, Cititorii de Curtea Veche au putut participa la trei evenimente deosebite organizate în jurul colecţiei „Știință, spiritualitate, societate”,  coordonate de Academicianul Basarab Nicolescu şi de Magda Stavinschi. Au fost prezentate atât noutăţile colecţiei (“Aproape de scenă, George Banu” de Iulian Boldea și Ștefana Pop-Curșeu (coord.), „Ştiinţa modernă, muza neştiută a suprarealiştilor” de Petrișor Militaru, „Melodia secretă” de Trinh Xuan Thuan, „Una şi multiplă” de Mauro Cerutti, „Impresii cosmice. Urmele lui Dumnezeu în legile naturii” de Walter Thirring), cât şi cele două volume semnate de Basarab Nicolescu –  “Ion Barbu, în timp și dincolo de timp” și „Teoreme poetice”. Seria de evenimente dedicate colecţiei „Știință, spiritualitate, societate” s-a încheiat cu spectacolul multimedia „Potentialități muzicale ale operei lui Ion Barbu”, realizat de prof. dr. Nicolae Brânduş.

(Comunicat de presă Curtea Veche Publishing)

Articole similare

Câteva știri din lumea filmului românesc (2 – 8 mai 2016)

Jovi Ene

Echipa filmului „Lupu” vine la KINObservator-ul de la Union

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (2 – 15 aprilie 2018)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult