Stiri

Chicago de Alaa al-Aswani, cea mai vinduta carte in limba araba a ultimilor ani

Chicago (traducere din limba araba si note de Nicolae Dobrisan) este cel de-al doilea roman al lui Alaa al-Aswani, unul dintre cei mai importanti scriitori egipteni ai momentului, cunoscut cititorilor autohtoni datorita bestsellerului Blocul Iakubian, un roman tradus in douazeci si sapte de limbi si transformat intr-un film de succes in 2006, prezentat si in Romania, la TIFF 2006.
Scriind fara teama si fara tabuuri, Alaa al‑Aswani propune o viziune critica atit a societatii americane, unde unele dintre personajele sale se confrunta cu dezastrele provocate de abuzul de droguri si relatiile sexuale riscante, cit si a politicii autoritariste a Egiptului contemporan.
„Prin talentul sau de povestitor si darul observatiei, Alaa al-Aswani aminteste de Somerset Maugham.” (The Spectator)

In urma cu citeva zile, Chicago, cea vinduta carte in limba araba a ultimilor ani, al doilea roman al egipteanului Alaa al-Aswani, a aparut in traducere in colectia „Biblioteca Polirom”.
Chicago, bestsellerul care a surclasat Blocul Iakubian, prezinta vietile mai multor egipteni americanizati, stabiliti in Chicago din motive politice sau economice. O mare parte din actiune se petrece in campusul Facultatii de Medicina, unde autorul insusi si‑a finalizat studiile. Scriind fara teama si fara tabuuri, Alaa al‑Aswani propune o viziune critica atit a societatii americane, unde unele dintre personajele sale se confrunta cu dezastrele provocate de abuzul de droguri si relatiile sexuale riscante, cit si a politicii autoritariste a Egiptului contemporan. Dar, dincolo de mesajul sau politic, Chicago, ca si Blocul Iakubian, este in primul rind o extraordinara galerie de portrete zugravite cu maiestria si migala unui miniaturist oriental.

„In Chicago intilnim aceeasi structura si aceeasi deschidere vasta ca in Blocul Iakubian. Reflectiile pe teme politice se imbina cu povesti de dragoste si emancipare emotionala, iar fiecare capitol se sfirseste intr-un punct de climax. Dar aspectul cel mai interesant al acestui roman este faptul ca personajele sint dislocate din confortul propriei culturi: aflate in exil, ele sint lipsite de justificarile oferite de aceasta, iar fanteziile, iluziile, prejudecatile si limitarile lor se dezvaluie pe deplin.” (The Telegraph)

Chicago este o fresca ampla, cu o multitudine de personaje ale caror povesti se impletesc unele cu altele. Prezentindu-si conationalii pe fundalul unei alte culturi, Alaa al-Aswani reuseste sa sublinieze aspectele cele mai sensibile ale personalitatii lor, sa le investigheze optiunile, traumele, loialitatile si apartenentele.” (The Guardian)

„Cartea de fata face dovada impresionantelor calitati de povestitor ale lui Alaa al-Aswani. Scriitorul egiptean ne ofera o panorama colorata, zgomotoasa si plina de savoare a nebuniei si nobletei omenesti” (The Independent)

Egipteanul Alaa al‑Aswani (nascut in 1957) este de profesie dentist (si‑a deschis primul cabinet in Blocul Iakubian din Cairo) si prozator, fiind de asemenea autorul a numeroase articole pe teme de critica literara, politica si probleme sociale in presa egipteana. A primit o educatie francofona, si‑a finalizat studiile in SUA si a debutat pe scena literara in 1990, cu un volum de povestiri extrem de apreciat de critica literara, care vede in el un demn succesor al laureatului Premiului Nobel, Naghib Mahfuz. Romanul Blocul Iakubian, publicat in 2002 (Polirom, 2008), a provocat dezbateri aprinse, raminind timp de peste cinci ani (pina la aparitia romanului Chicago) cea mai vinduta carte in limba araba, reeditata de mai multe ori, tradusa in douazeci si sapte de limbi si transformata intr‑un film egiptean de succes in 2006.

Articole similare

Orchestra da Tre Soldi da startul PROMS Jazz & Classic Tour

Jovi Ene

Donează cerneală din condei la Atelier IDC de Creative writing, în 22 octombrie

Jovi Ene

Femeia șaman – Misterele unei spiritualități ancestale

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult