Stiri

Cea mai vinduta carte a tuturor timpurilor in Iran: „Cel care ma asteapta”, de Parinoush Saniee

Cel care mă aşteaptă de Parinoush Saniee, roman interzis de două ori de cenzura iraniană, devenit ulterior cea mai vîndută carte a tuturor timpurilor în Iran – peste 20 de ediţii – , a apărut în colecţia „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), traducere din limba italiană de Cerasela Barbone.

Povestea romanului Cel care mă aşteaptă este una emblematică pentru destinul femeilor din Iran. Evenimentele debutează în anul 1979, cu puţin timp înainte de revoluţia iraniană, şi se concen­trează asupra vieţii unei femei obligate să se descurce singură, cu trei copii, într-un oraş dezbinat de conflicte politice şi religioase, aflat într-o permanentă stare de instabilitate şi nesiguranţă.

La vîrsta adolescenţei, protagonista romanului, Masumeh, se îndră­gosteşte de un tînăr, în drumul ei spre şcoală. Deşi relaţia lor este inocentă – cei doi abia dacă îndrăznesc să schimbe cîteva priviri –, iubirea îi este descoperită, iar ea ajunge să fie măritată cu forţa. Din fericire, se nimereşte să aibă un soţ care îi permite să-şi continue studiile şi care, spre deosebire de bărbaţii din pro­pria ei familie, nu încearcă să-i controleze viaţa pas cu pas.

Treptat, Masumeh descoperă că soţul ei are cu totul alte preocupări decît familia şi că idealurile şi obiectivele sale politice îi pun viaţa în pericol, forţînd-o să trăiască într-o continuă stare de îngrijorare şi nelinişte.

„Parinoush Saniee dă glas tuturor destinelor feminine înlănţuite de tradiţie, tuturor femeilor care luptă chiar cu preţul vieţii pentru ce li se cuvine.” (Cultura)

„Un roman bun şi sincer, un portret curajos şi franc căruia nici o instanţă nu-i poate interzice apariţia. De la început pînă la ultima pagină, Cel care mă aşteaptă este povestea tuturor femeilor din Iran ce luptă pentru drepturile lor.” (Bukhara Magazine)

Carte recomandată de Port.ro

Parinoush Saniee s-a născut la Teheran, în 1949. Tatăl ei, jurist şi profesor la universitate, i-a pus la dispoziţie biblioteca din casă, îndemnînd-o să citească şi să-şi cultive pasiunea pentru literatură încă de cînd era mică. După absolvirea Facultăţii de Psihologie, a lucrat o perioadă pentru guvernul iranian, în cadrul Ministerului Muncii, şi continuă să profeseze ca sociolog şi psiholog. A scris mai multe romane, printre care Tatăl celuilalt, ce s-a bucu­rat de un mare succes în Iran, după debutul cu volumul Cel care mă aşteaptă, în 2003. Deşi iniţial acest volum a fost interzis de două ori de regimul iranian, după publicare a cunoscut douăzeci şi una de ediţii succesive. În 2010 a fost de asemenea tradus în Italia şi recompensat cu prestigiosul premiu Giovanni Boccaccio. În prezent, autoarea are alte cîteva cărţi ce îşi aşteaptă publicarea, în cazul în care vor fi aprobate de comisia de cenzură din Iran. Parinoush Saniee este mamă a doi fii, amîndoi trăind în străină­tate, şi a devenit una dintre figurile cele mai cunoscute ale inte­lectualităţii iraniene.

Articole similare

Semnal TV filme: weekend 21 – 23 octombrie 2011

Delia Marc

Noutățile și oferta Publica la Gaudeamus 2018

Jovi Ene

Astăzi începe GreenTech Film Festival – ediţia a II-a

Jovi Ene

2 comments

George 22 iulie 2012 at 09:34

Romanul cu numele ”Cel care ma asteapta”doresc sa il cumpar,rog pretul si cum procedez ? Multumesc George

Reply
Jovi 22 iulie 2012 at 09:37

Salut.
Gasesti cartea pe site-ul Editurii Polirom, la aceasta adresa: http://www.polirom.ro/catalog/carte/cel-care-ma-asteapta-4643/
Pretul este 24,95 lei in format de hartie sau 14,95 lei in format ebook.
Trebuie doar sa iti faci un cont, sa completezi datele tale si cartea va veni acasa prin Posta Romana, urmand sa o platesti cand ajunge.
Succes!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult