Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (19 – 25 octombrie 2015)

KinedokȘtirile săptămânii: KineDok împânzește țoată țara cu filme documentare – 25 de locații din 17 orașe; Regizorul Gaspar Noé vine în România cu „Love”, filmul 3D interzis minorilor; Câștigătorii Timishort 2015; Actrița Cristina Flutur jurizează filme mexicane de lungmetraj la a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Morelia.

KineDok împânzește țoată țara cu filme documentare – 25 de locații din 17 orașe

Proiecțiile de film documentar din Europa Centrală și de Est sub marca KineDok continuă în România, dar și în celelalte țări participante la proiect – Cehia, Croația, Slovacia și Ungaria. În România, KineDok este coordonat de Asociația One World Romania și funcționează ca o platformă de distribuție alternativă de film documentar în medii informale.

Pe parcursul primelor trei luni, celor 12 orașe intrate inițial în circuit (Arad, Brașov, București, Constanța, Galați, Iași, Miercurea Ciuc, Oradea, Piatra Neamț, Sfântu Gheorghe, Târgu Mureș, Timișoara) li s-au alăturat alte cinci (Bârlad, Brăila, Focșani, Hunedoara, Odorheiu Secuiesc). Astfel s-a ajuns la un total de 25 de locații KineDok în 17 orașe din țară. Proiecțiile continuă în majoritatea acestor locații până în decembrie.

Alături de cineaști, protagoniști și de experți din domeniu, fiecare proiecție invită participanții la discuții libere, lejere, pe teme de actualitate. Intrarea este liberă la toate proiecțiile. În București, un card de fidelitate vă aduce, după participarea la cinci proiecții, un DVD din colecția One World Romania.

HIGHLIGHTS:

La Brașov, proiecțiile KineDok au loc în Cinemateca Patria (bd. 15 Noiembrie, nr. 50A). Au mai rămas aici patru filme de neratat, fiind singura ocazie când ele vor rula în Brașov: 30 octombrie – Normalizarea; 13 noiembrie – Joanna; 27 noiembrie – Turneul de la Besence; 10 decembrie – 1989. Toate proiecțiile încep de la ora 20:00.
Facebook: https://www.facebook.com/cinematecapatria.

În București, la Make a Point, cu ocazia proiecției de joi, 22 octombrie (Turneul de la Besence), de la ora 20:00, va participa la dezbaterea cu publicul Petre-Florin Manole, membru al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, co-fondator al Centrului de Studii Rome al Universității din București. Discuția va fi moderată de Dragoș Ciulinaru, doctorand în cadrul Universității București, cu o cercetare centrată pe fenomenul migrației dintr-o perspectivă a drepturilor omului.
Facebook: https://www.facebook.com/makeapointpantelimon

O altă locație din București care organizează dezbateri constante și incitante este The Frontline Club Bucharest: un punct și un prilej de întâlnire, atât pentru jurnaliștii români, cât și pentru reprezentanții societății civile dornici să dezbată pe marginea subiectelor aflate pe agenda publică, atât în România, cât și la nivel internațional. The Frontline Club are ca scop susținerea și promovarea jurnalismului independent și a fost înființat în anul 2003 de către Vaughan Smith, recunoscut jurnalist, cameraman și videoreporter în zone de conflict. Următoarea proiecție de la The Frontline Club Bucharest are loc miercuri, pe 28 octombrie, de la 18:30, și aduce filmul documentar românesc aici… adică acolo, în regia Laurei Căpățână-Juller. Invitații vor fi anuntați în curând.
Facebook: https://www.facebook.com/FrontlineClubBucharest

Proiecția de la Turneul de la Besence de la Sfântu Gheorghe (Casa de Cultură Municipală), programată inițial pentru 12 octombrie, a fost repogramată pentru data de 26 octombrie, tot de la ora 19:00.

PROGRAM:
În perioada 25 octombrie – 1 noiembrie au loc 25 de proiecții KineDok România.

Bârlad – Muzeul Vasile Pârvan
28 octombrie, 11:00, Normalizarea

Brașov – Cinemateca Patria
30 octombrie, 20:00, Normalizarea

Brăila – The Music Pub
26 octombrie, 20:30, București, unde ești?

București
28 octombrie, 18:30, aici… adică acolo (Frontline Club Bucharest – The Institute)
29 octombrie, 20:00, Normalizarea (Make a Point)

Constanța – City HUB Biblioteca Colorată
30 octombrie, 20:00, 1989

Focșani – Soho Pub
25 octombrie, 20:00, Normalizarea
1 noiembrie, Sânge

Galați – Muzeul de Artă Vizuală
29 octombrie, 18:00, Normalizarea

Hunedoara – CAFE d’ART
28 octombrie, 20:00, Normalizarea

Miercurea Ciuc – Muzeul Secuiesc al Ciucului
29 octombrie, 20:00, Normalizarea

Odorheiu Secuiesc – Sala Audiovizuală a Bibliotecii Municipale
28 octombrie, 17:00, București, unde ești?

Oradea – Moszkva Cafe
29 octombrie, 21:00, Normalizarea

Sfântu Gheorghe – Casa de Cultură Municipală
26 octombrie, 19:00, Turneul de la Besence

Timișoara
27 octombrie, 20:00, Joanna (Ambasada)
28 octombrie, 20:00, Recidiva (Aethernativ)

Gaspar NoeRegizorul Gaspar Noé vine în România cu „Love”, filmul 3D interzis minorilor

Controversatul regizor francez de origine argentiniană Gaspar Noé revine la București la cinci ani după ce a fost invitatul special al Les Films de Cannes à Bucarest (23 – 29 octombrie). Acesta își va prezenta cel mai recent film, melodrama sexuală 3D Love, proiectată în afara competiției la Cannes și interzisă minorilor. Sâmbătă, 24 octombrie, de la 20:15, la Cinema Studio, Gaspar Noé își va introduce filmul și va sta de vorbă cu spectatorii la final. La proiecția 3D de la București au acces doar cei peste 18 ani, prețul unui bilet fiind 20 de lei.

Descris de presa internațională drept un film de dragoste extrem de pasional și de senzual, Love a stârnit deja controverse. La două săptămâni de la lansarea în Franța, în această vară, filmul le-a fost interzis cu totul minorilor, după ce o asociație care susține valorile creștine, Promouvoir, a protestat în justiție, cerând să fie oprit și accesul celor de 16 și 17 ani în cinematografe. Argumentul cel mai puternic au fost episoadele de sex nesimulat între actorii principali ai filmului. „Love este un film al paradoxurilor: a fost făcut să fie văzut în 3D la cinema, dar riscă să apară doar pe DVD în majoritatea țărilor, este un film francez vorbit în engleză, pentru a nu fi nevoie de subtitluri, este un film intim și sumbru, bântuit de melancolia iubirilor pierdute, dar lansat printr-o campanie de marketing axată pe dimensiunea sa porno”, scrie revista franceză Première.

LOVE_Gaspar NoéFilmul-șoc care l-a făcut celebru pe Gaspar Noé va fi și el proiectat în festival – Ireversibil (Cannes 2002), în care personajele jucate de Monica Bellucci și Vincent Cassel se confruntă cu violența extremă. Noé a mai regizat Seul contre tous (1998), Enter the Void, inclus în competiţia oficială de la Cannes în 2009 și prezentat de regizor la Les Films de Cannes à Bucarest în 2010, precum și o serie de scurtmetraje care chestionează reprezentarea sexualității pe ecran. Love va fi distribuit în România de Independența Film.

Despre iubire, sex și adulter vorbește și L’Ombre des femmes, în regia lui Philippe Garrel, filmul de închidere al secțiuni Quinzaine des Réalisateurs la Cannes 2015. Renumitul regizor francez, premiat cu Leul de Argint la Veneția pentru J’entends plus la guitare (1991) și Les Amants réguliers (2005), urmărește dilemele și zbaterile unui cuplu în care ambii parteneri își găsesc câte un amant.

Biletele la festival pot fi achiziționate atât în ziua proiecției, cât și în avans, pe Eventbook.ro, dar și la casieriile celor trei cinematografe. Prețul unui bilet este de 15 lei pentru ultimele două proiecții din timpul săptămânii și pentru toate proiecțiile din weekend de după ora 17.00 (inclusiv). Pentru celelalte proiecții din timpul zilei, intrarea este 10 lei. Anul acesta, spectatorii pot opta și pentru două tipuri de abonamente: pentru 6 bilete la același cinematograf – obțin un discount de 20% din prețul total al biletelor, iar pentru 10 bilete la oricare sală, orice film – o reducere de 20%. O serie de proiecții și evenimente au intrare liberă.

Detalii bilete: http://filmedefestival.ro/2015/bilete/

Program: http://filmedefestival.ro/2015/program/

castigator competitie romaneascaCâștigătorii Timishort

Festivalul Internațional de Film Timishort a încheiat cele patru zile pline de filme scurte cu o ceremonie de premiere a regizorilor celor mai bune scurtmetraje. Weekendul acesta, peste 2000 de cinefili au umplut rândurile Cinematografului Timiș, dar și pe cele din AMBASADA sau sala 2 a Teatrului Național Timișoara. Decernarea trofeelor a avut loc duminică, 18 octombrie la Cinema Timiș în prezența a peste 500 de spectatori.

Juriul a urmărit peste 100 de scurtmetraje și a decis care sunt filmele câștigătoare din cadrul competiției naționale, internaționale și Videorama – secțiunea filmelor experimentale.

Cel mai bun film internațional a fost ales de artista Danielle de Picciotto, regizorul Andrew Brand și actrița Diana Cavalotti. If you leave me now de Maria Eriksson (Suedia), a fost scurtmetrajul de care juriul s-a îndrăgostit datorită felului în care arăta cât de puternică și distructivă este dragostea. Regizorul a reușit să determine publicul să empatizeze cu fiecare personaj, în pofida sentimentului ciudat și inconforabil care domina proiecția. Mențiunea specială a juriului a fost acordată scurtmetrajului The Jacket de Patrick Vollrath (Germania).

Trofeul pentru cel mai bun film românesc a fost înmânat de regizorul Uli M Schueppel, Mihai Mitrică, fondatorul Anim’est și de către editorul de film Eugen Kelemen. Premiul a mers la Octav Chelaru pentru filmul Ocupat. Acesta a fost apreciat pentru că a dezvoltat o poveste emoționantă prin evidențierea unor probleme existențiale profunde folosind un limbaj cinematic precis. Scurtmetrajul Sfârșit de Dorian Boguță a fost de aseamena foarte remarcat și a primit mențiune specială.

Aceeași echipă de juriu a desemnat și câștigătorul Videorama – competitia scurtmetrajelor experimentale. Douwe Dijkstra (Olanda) a primit premiul Videorama pentru filmul Supporting Film. El a impresionat prin maniera comică și sinceră prin care sărbătorește arta cinematografiei. Totodata juriul a ales scurtmetrajul și datorită relevanței pe care o are în contextul campaniei Vrem ultimul cinema! realizată de Timishort și Electronic Resistance. Campania dorește tragerea unui semnal de alarmă privitor la situația cinematografelor din Timișoara și este o inițiativă pentru a salva ultimul cinematograf cu tradiție din oraș. De aseamena, juriul a atribuit și două mențiuni speciale pentru Reflecția Puterii de Mihai Grecu (România) și pentru Blindly de Joanne van der Weg (Olanda).

13th film FICM Mexic_designed by Rodrigo Toledo_inspiration designer Saul BassActrița Cristina Flutur jurizează filme mexicane de lungmetraj la a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Morelia

Festivalul Internațional de Film de la Morelia, Mexic (FICM) își derulează a XIII-a ediție din 23 octombrie până pe 1 noiembrie, 2015. Cristina Flutur, reprezentant al juriului la FICM, este actriță de teatru și film. A jucat în piese din repertoriul clasic şi modern, montate de regizori precum Andrei Şerban, Alexandru Dabija, Silviu Purcărete, Vlad Massaci, Andrij Zholdak. În 2012 a câștigat Premiul Palm d’Or Cannes.

„Din 700 de filme primite, cei de la FICM au pre-selectat 90 de titluri. Eu am bucuria și onoarea să jurizez secțiunea de lung metraj, Mexican Feature Film, unde sunt finaliste 10 filme cu directori din diferite state ale Mexicului, cum ar fi Veracruz, Jalisco, Puebla, Nuevo Leon, Chiapas, Yucatan, Campeche și Mexico City. Dintre colegii de juriu îi amintesc pe Laurent Cantet, regizor francez, care a câștigat Palm d’Or cu „Entre les murs” în 2008; Rasha Salti, programmer pentru Toronto International Film Festival; Wash Westmoreland, al cărui recent film „Still Alice” (2014) i-a adus premiul pentru cea mai bună actriță lui Julianne Moore, sau Lesli Klainberg, director executiv la Film Society of Lincoln Center.” (Cristina Flutur)

FICM a pregătit pentru ediția din 2015 câteva highlight-uri interesante: un program de Mexican Gothic Cinema, un workshop în co-producție cu Sundance Institute, o selecție de filme mexicane scurte online, o prezentare de filme din Critics’ Week de la ediția din 2015 de la Cannes. Ca în fiecare an, festivalul aduce tribut unei figuri artistice importante din statul Michoacan. Anul acesta este rândul celebrului Fernando Mendez, un pionier al filmelor horror mexicane, începând cu anii `40 („Las calaveras del terror” din 1944 sau „Los hermanos Diablo” din 1959).

In deschidere, Morelia Film aduce `acasă` filmul lui Guillermo del Toro „Crimson Peak”. Organizatorii spun că secțiunea Mexican Gothic aduce, în onoroarea lui del Toro, primul său film de gen, „Cronos”, din 1993. În ultimii trei ani, FICM a adus în deschidere, ca invitați speciali, regizori mexicani de înalt calibru de la Hollywood: Alfonso Cuaron, câștigător de Oscar pentru „Gravity” în 2014 și Alejandro Gonzalez Inarritu, care a luat un Oscar pentru „Birdman” în 2015.

Cristina Flutur_by Catalin CazacuSunt și câteva premiere internaționale pe care de-abia aștept să le văd la Morelia în acest an. Printre ele,sunt „The Lobster” de Yorgos Lanthimos (premiul juriului la Cannes), „The Assasin” de Hou Hsiao-Hsien (premiul pentru regie la Cannes), „Mia madre” de Nanni Moretti (premiul juriului ecumenic la festivalul de la Cannes) și „Cemetery of Splendour”, al lui Apichatpong Weerasethakul. Cred că va fi un maraton de filme de foarte bună calitate.” (Cristina Flutur)

Afișul din acest an al FICM a fost creat de Rodrigo Toledo, fiind inspirat de designerul american Saul Bass (printre posterele celebre ale acestuia din urmă se regăsesc cele pentru filmele The Shining, Vertigo, Anatomy of a Murder, The Man with a Golden Arm).

Festivalul de film se desfășoară în mai multe locații din Morelia. Programul integral se poate regăsi aici http://moreliafilmfest.com/en/programacion/

/////

Cristina Flutur este actriţă de teatru și film. Timp de 9 ani a jucat pe scena Teatrului Naţional din Sibiu în piese din repertoriul clasic şi modern, montate de regizori precum Andrei Şerban, Alexandru Dabija, Silviu Purcărete, Vlad Massaci, Andrij Zholdak. În 2012 a câștigat Premiul Palm d’Or pentru Interpretare Feminină la Festivalul de Film de la Cannes pentru rolul Alina din filmul „După dealuri” de Cristian Mungiu. În 2013 a început filmările pentru mini-seria Resistance, unde a jucat în franceză, iar în 2014 a făcut primul său lungmetraj în engleză, fiind între timp invitată ca membră a juriului la festivaluri internaţionale de film.

Pe Cristina o puteți găsi pe:

https://www.facebook.com/fluturflutur

https://ro.linkedin.com/in/cristinaflutur

 

Articole similare

Notes to Self: Myanmar, cu Sori Țigăeru – ediția a II-a

Jovi Ene

Traducerea şi receptarea operei lui Amos Oz în România

Delia Marc

TRIP TALKS #25: În căutarea fericirii. O călătorie în jurul lumii | cu Manu Anghelescu, autoare

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult