Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (12 – 18 decembrie 2014)

ActorsȘtirile săptămânii: Actors At Work, Workshop pentru actori susținut de Con Hogan și Mihaela Mihuț; MOMMY, reprezentantul Canadei la Oscar 2015, intră în cinematografe din 23 ianuarie; MY FRENCH FILM FESTIVAL, acum și în România.

Actors At Work, Workshop pentru actori susținut de Con Hogan și Mihaela Mihuț

În perioada 19-30 ianuarie, se va desfășura la Zazu Film Studio (Strada Pitar Moș nr 19, București) un curs intensiv pentru un număr de numai 12 actori, susținut de profesorii de la The Actors Studio din New York și School of Visual Arts: Con Horgan și Mihaela Mihuț.

Actorul Con Horgan este cunoscut pentru rolul său din Batman Begins(2005), iar actrița Mihaela Mihuț pentru rolul din Perkins’ 14 (2009).

Scopul principal al acestui proiect este dezvoltarea personală, creativitatea si deprinderea actoriei de film, astfel încât în proiectele viitoare în care vor fi implicați să conștientizeze modul în care trebuie să se prezinte, cum să analizeze textul primit și ce tehnici sa folosească pentru a interpreta mai usor și mai exact personajul dat.

Vor avea posibilitatea să își aprofundeze aptitudinile prin diverse exerciții cum sunt cele de relaxare, concentrare, memorie de sens, memorie afectivă, exerciții de substituire, exerciții cu animale, cântec și dans, analiză pe un scenariu ( pe un text dat). Toate exercițiile se vor filma, astfel încât participanții să se familiarizeze cu aparatul de filmat, eliminand incet incet tracul sau frica de camera, care îi va urmări la prim plan.

Aceste metode folosite de-a lungul timpului la faimoasa scoala The Actors Studio din New York, vor oferi actorilor participanți la curs un nou mod de abordare, de alegeri riscante, care le vor permite să urmeze noi reguli, să se lase inspirați și să învețe cum sa găsească  în interiorul lor personajul pe care îl au de interpretat și să-l scoată la suprafață.

Detalii înscriere:

Perioada : 19-30 ianuarie. Vor avea loc două săptămani de curs intensiv ( 7h/zi , 5 zile/săptămana )

Locuri: 12 locuri Taxa de inscriere&participant: 1500 ron

Organizator: Zazu Film. Înscrierile se fac la:  studio@zazufilm.com

Mommy_afisMOMMY, reprezentantul Canadei la Oscar 2015, intră în cinematografe din 23 ianuarie

Mommy / Mami (2014), în regia lui Xavier Dolan, deținătorul Premiului Juriului la Cannes 2014 şi alegerea Canadei pentru secţiunea “Cel mai bun film străin”, la Oscar 2015, va avea premiera în România în 23 ianuarie.

Mommy spune povestea emoţionantă a unei mame şi a fiului ei, un adolescent hiperactiv în vârstă de 15 ani care suferă, printre altele, de sindromul ADHD. “Într-o Canada fictivă din anul 2015, în care guvernul a modificat legea serviciilor de sănătate”, o femeie de 46 de ani, văduvă şi cvasişomeră, are de ales: va locui împreună cu băiatul ei care are serioase probleme de adaptare, asumându-şi efectele crizelor sale, sau îl va interna într-un sanatoriu special, sub efectul unei legi nou introduse. Un ajutor nesperat se iveşte din partea unei vecine mutate de curând în cartier. Între cei trei se naşte o relaţie specială, greu de descris.

Personajele principale sunt interpretate de trei actori care au colaborat şi în trecut cu tânărul regizor canadian Xavier Dolan. În rolul mamei joacă actriţa Anne Dorval (I Killed My Mother, Laurence Anyways, Heartbeats). Adolescentul cu probleme este interpretat de actorul Antoine Olivier Pilon (College Boy: Indochine, Laurence Anyways). Iar misterioasa vecină este Suzanne Clément (Laurence Anyways, I Killed My Mother). În film o veţi putea recunoaşte pe celebrul star canadian, actor, comic, regizor, om de radio şi tv Patrick Huard, pe care l-aţi văzut recent şi la noi în comedia Starbuck.

Record canadian la box office

În weekend-ul premierei din Canada, pelicula a depăşit recordul canadian la box office: aproape 500.000 $. După numai cinci săptămâni a acumulat încasări în valoare de 2,4 milioane $, o sumă enormă ţinând cont că premiera a avut loc numai în Quebec şi Toronto.

“Sunt impresionat, entuziasmat şi mândru la gândul că atât de mulţi locuitori din Quebec au venit să vadă filmul, precum şi de generozitatea cu care au comentat pe internet şi pe platformele de socializare”, a spus tânărul regizor Xavier Dolan în septembrie 2014. “Ultimile trei zile mi le-am petrecut citind diverse comentarii din partea celor care au fost să vadă filmul. Aprecierile pe care le-am primit din partea spectatorilor sunt cele mai importante premii pe care un film le poate primi. Le mulţumesc şi producătorilor (Les Films Seville) că au avut curajul să rupă barierele şi să-şi asume riscul realizării acestui film, acceptând ideea că piaţa este un lucru atât de sensibil şi, câteodată, total aleator”, adaugă Xavier.

1:1 – nu înseamnă un egal, ci victorie la Cannes 2014!

Filmat în formatul 1:1, Mommy a fost extrem de bine primit la Cannes (conform Variety.com), fiind unul dintre rarele momente când s-a aplaudat spontan şi frenetic. Criticii au fost foarte entuziaşti şi l-au menţionat pe tânărul regizor quebecois (25 de ani) alături de Godard şi Almodovar.

Ideea de a filma un lungmetraj în acest format i-a venit lui Dolan după ce în 2013 a realizat un videoclip muzical tot în 1:1. “Acest tip de format mi se pare că transmite cumva emoţie şi sinceritate”, spune Xavier Dolan. “Pătratul perfect încadrează feţele cu aşa o simplitate, astfel încât mi se pare cadrul ideal pentru a trage portete. Nimic nu distrage atenţia şi nimic nu afectează imaginea într-un asemenea spaţiu. Personajul este subiectul nostru principal, este centrul atenţiei şi nu are nici o scăpare. Ochii noştri nu-l pot sau nu o pot pierde. În plus, 1:1 este formatul coperţilor CD-urilor, precum şi formatul imprimeurilor de pe toate gecile”.

Mommy / Mami (2014) este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

Independenţa Film a distribuit pelicule ca Deux jours, une nuit, La grande bellezza, Nymphomaniac, La Vie d’Adèle, The Hunt, Amour, Trainspotting, Amélie, Melancholia, Todo sobre mi madre, In The Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville etc.

MY FRENCH FILM FESTIVAL, ACUM ȘI ÎN ROMÂNIA

Între 16 ianuarie – 16 februarie 2015 cinefilii din întreaga lume vor putea viziona peste 20 de filme în cadrul MyFrenchFilmFestival, primul festival online de film francez. În România filmele se pot viziona prin platforma online myfrenchfilmfestival.com și prin Orange TV Go, disponibil pe laptop, tabletă și smartphone.

SELECȚIA

Zece lungmetraje și 10 scurtmetraje, subtitrate în 13 limbi, vor concura în mediul online timp de o lună. Pe lângă filmele realizate în Franța, selecția include două filme belgiene, un film de patrimoniu și două producții canadiene în limba franceză.

UNDE POT FI VIZIONATE FILMELE?

Filmele sunt disponibile pentru cei interesați pe platforma online myfrenchfilmfestival.com, precum și pe platformele celor 25 de parteneri, diferiți în funcție de țară. Lista include și platforma iTunes în peste 90 de țări. Scurtmetrajele pot fi vizionate gratuit. Lungmetrajele sunt gratuite în anumite țări (inclusiv America latină, China, India, Polonia, Rusia și Turcia) sau pot fi achiziționate într-un pachet (9,99 EURO) sau individual (1,99 EURO). În România, ele sunt subtitrate și accesibile gratuit pe site-ul tvgo.orange.ro sau în aplicaţia Orange TV Go, iar traficul de date este taxat în funcţie de serviciul de internet folosit.

CÂND?

Prin Orange TV Go filmele vor putea fi urmărite pe toată durata festivalului. Pe platforma online myfrenchfilmfestival.com filmul În plin soare va fi disponibil gratuit timp de24 de ore în prima zi a festivalului (16 ianuarie 2015).Toate filmele din festival vor fi disponibile timp de o lună în 13 limbi (arabă, bulgară, chineză, engleză, franceză, germană, italiană, japoneză, polonă, portugheză, rusă, spaniolă și turcă). Ediția de anul trecut a festivalului MyFrenchFilmFestival a avut un succes nemaiîntâlnit. Filmele au fost vizionate din 205 de teritorii diferite, cu patru milioane de vizionări ale scurt- și lungmetrajelor în decurs de o lună, prin platforma myFrenchFilmFestival.com și platformele partenere.

10 LUNGMETRAJE IN COMPETIȚIE

 • Comment j’ai détesté les maths d’Olivier Peyon
 • Eastern Boys de Robin Campillo
 • L’Étrange Couleur des larmes de ton corps (Belgia) de Hélène Cattet și Bruno Forzani
 • Les Gazelles de Mona Achache
 • Hippocrate de Thomas Lilti
 • Tirez la langue mademoiselle de Axelle Ropert
 • Tristesse club de Vincent Mariette
 • Une place sur la terre de Fabienne Godet
 • Respire de Mélanie Laurent
 • Vandal de Hélier Cisterne

10 SCURTMETRAJE IN COMPETIȚIE

 • Aïssa, Clément Tréhin-Lalanne
 • Dip N’ Dance, Hugo Cierzniak
 • Extrasystole, Alice Douard
 • Guy Moquet, Demis Herenger
 • La Bûche de Noël (Belgia), Stéphane Aubier, Vincent Patar
 • La Virée à Paname, Carine May, Hakim Zouhani
 • Le Retour, Yohann Kouam
 • Les Insouciants, Louise de Prémonville
 • Molii, Hakim Zouhani, Yassine Qnia, Carine May, Mourad Boudaoud
 • Shadow, Lorenzo Recio

ÎN AFARA COMPETIȚIEI

 • Film de patrimoniu: În plin soare de René Clément (versiunea restaurată)
  Quelqu’un d’extraordinaire, Monia Chokri (Québec)
  Chasse au Godard de Abbittibbi, Éric Morin (Québec)
  C’est dur d’être aimé par des cons de Daniel Leconte

JURIUL

Juriul este prezidat de către Michel Gondry, alături de Joachim Lafosse (Belgia), Nadav Lapid (Israel) și Abderrahmane Sissako (Mauritania).

PREMIILE

Premiul pentru Regie Chopard. Atribuit de juriu, acesta are o valoare de 15.000 EURO. Chopard este partenerul oficial al celei de-a cincea ediții a festivalului și își demonstrează susținerea pentru tinere talente din Franța, prin acordarea unui premiu pentru regizorul, producătorul și distribuitorul international al unui film, în valoare de 5000 EURO, fiecare.
Premiul Publicului Lacoste: Cinefilii din lumea întreagă își pot vota preferatul pe platforma online a festivalului.

Articole similare

Noutăți săptămânale Netflix: Roma, The boy who harnessed the wind, Protectorul Istanbulului, Un prinț de Crăciun: Nunta regală

Jovi Ene

Lansările Editurii Paralela 45 – Gaudeamus 2013

Jovi Ene

Filmele europene revin în Grădina de vară din Eforie Sud!

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult