Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (10 – 16 iulie 2017)

Știrile săptămânii: „Breaking News” primește mențiunea specială a juriului la Karlovy Vary; „Mariţa” şi „Ouăle lui Tarzan”, la Ceau, Cinema!; Participanții Aristoteles Workshop 2017 au pornit în căutarea subiectelor; AMR o lună până la următoarea Lună Plină!; Din nou impreuna: Marcel Iures si Victor Rebengiuc sunt cei mai buni prieteni, in filmul ”Octav”; Nopți albe în cinematografe, din 28 iulie; „Țara moartă” în regia lui Radu Jude are premiera internațională la Locarno IFF; Caravana TIFF duce filmele bune în peste 15 orașe din țară.

„Breaking News” primește mențiunea specială a juriului la Karlovy Vary

Filmul Breaking News, în regia Iuliei Rugină, pleacă acasă de la Karlovy Vary cu mențiunea specială a juriului pentru actrița Voica Oltean, aflată la primul rol într-un lung-metraj. Ajuns la finalul celei de-a 52-a ediție, Karlovy Vary este unul dintre cele mai vechi și mai importante festivaluri de film europene iar festivitatea de premiere a avut loc în seara de 8 iulie. Breaking News este cel de-al treilea lungmetraj al Iuliei Rugină, după Love Building (2013) și Alt Love Building (2014). Filmul a fost proiectat în premieră internațională la Karlovy Vary, în competiția oficială, pe 5, 6 și 8 iulie.

În drama despre un jurnalist forțat să facă un reportaj in memoriam după moartea tragică a operatorului său, Andi Vasluianu interpretează rolul principal, alături de adolescenta în vârstă de 16 ani, Voica Oltean. Tânăra avea 15 ani când a ajuns pe lista scurtă pentru rolul din film. Castingul s-a făcut prin mai multe trupe de teatru de liceu, iar Voica a fost descoperită la liceul de muzică Dinu Lipatti, din București. „A fost prima ei experiență în film, dar ea a fost extrem de deschisă și entuziastă pe tot parcursul filmării”, povestește regizoarea Iulia Rugină. Acum, la 17 ani, tânăra se întoarce acasă cu un prim premiu extrem de important și chiar mai mult entuziasm pentru ce va urma: “Andi, Iulia, sunteți cei mai tari! Ați crezut în mine atunci când aveam nevoie de asta cel mai tare! Vă mulțumesc tuturor! Ne vedem în cinema din 29 septembrie”, declară ea pe rețeaua de socializare Facebook.

Din echipa prezentă la festival au făcut parte regizoarea Iulia Rugină, scenarista Ana Agopian, producătorii Tudor Giurgiu și Bogdan Crăciun, actorii principali, Andi Vasluianu și Voica Oltean, editorul Cătălin Cristuțiu, directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile, scenografa Andreea Popa și sunetistul Alex Dumitru. Deplasarea echipei la festivalul de film Karlovy Vary a fost posibilă cu sprijinul CNC, UCIN și ICR.

Scenariul filmului este semnat de Ana Agopian, Oana Răsuceanu și Iulia Rugină, director de imagine este Vivi Drăgan Vasile, monteur – Cătălin Cristuțiu, iar scenograf – Andreea Popa. Filmul este o coproducție Hai-Hui Entertainment, în co-producție cu Libra Film Productions. Producătorii sunt Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu și Bogdan Crăciun

Iulia Rugină a absolvit secția de regie de film și televiziune din cadrul UNATC și a finalizat un masterat în regie de film în cadrul aceleiași facultăți. Scurtmetrajele regizate în anii studenției (Bună Cristina! Pa Cristina!, Vineri în jur de 11, Captivi de Crăciun) au fost prezentate la festivaluri de film din Oberhausen, Ludwigsburg, Munchen, Trieste, Bruxelles, Poitiers, Sofia, Valencia, Cracovia, Bristol și altele. În colaborare cu Actoriedefilm.ro, a realizat trei scurtmetraje și a debutat în lungmetraj cu Love Building (2013), recompensat cu Mențiunea specială a juriului FIPRESCI la Festivalul de la Varșovia. Ulterior, a regizat și continuarea filmului, Alt Love Building (2014). Iulia s-a implicat și organizarea unor evenimente cinematografice, iar între 2009 și 2011 a fost preparator universitar la catedra de scenaristică din cadrul UNATC.

Breaking News va intra în cinematografele din România pe 29 septembrie, distribuit de Transilvania Film.

„Mariţa” şi „Ouăle lui Tarzan”, la Ceau, Cinema!

Filmul „Marița”, debutul în lungmetraj al regizorului Cristi Iftime, va fi proiectat în premieră în România la gala de închidere a celei de-a patra ediţii a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

În premieră la Timişoara şi doar la a doua proiecţie din România, „Ouăle lui Tarzan”, cel mai nou documentar al cunoscutului regizor Alexandru Solomon, va putea fi de asemenea văzut la Ceau, Cinema!

Proaspăt inclus în secţiunea competiţională „East of the West” a Festivalului de Film de la Karlovy Vary, unde a câştigat Marele Premiu al Juriului FEDEORA, „Marița” îl are în centru pe tânărul Costi (Alexandru Potocean). Sătul de propriile probleme de cuplu, i se face brusc dor de poveștile tatălui său (Adrian Titieni). Astfel se hotărăște să treacă pe la el și să meargă împreună de sărbători la mama și frații lui, cu toate că niciunul dintre ei nu-și dorise asta.

La proiecţia din 22 iulie vor lua parte producătoarea filmului, Ada Solomon, şi interpretul principal, actorul Alexandru Potocean, membru al juriului Ceau, Cinema!

Acțiunea din „Ouăle lui Tarzan”, prezentat recent de asemenea la Karlovy Vary, are loc în Suhum, capitala Abhaziei, o mică republică nerecunoscută oficial, aflată pe malul oriental al Mării Negre. Pe o colină deasupra orașului se întinde parcul unui institut medical de cercetare pe maimuțe, înființat de sovietici în anii ‘20. Legenda spune că a fost iniţiat pentru crearea unui hibrid între om și maimuță.

Creatura nu a fost zămislită niciodată, la fel cum nici Omul Nou al comunismului nu s-a născut. Astăzi, oamenii și maimuțele sunt captivi într-un teritoriu răvășit de război și decenii de cruzime, fiind și unii, și alții victimele unor serii de experimente nereușite.

La discuţiile de după proiecţia-eveniment vor participa doi dintre invitaţii speciali ai ediţiei din acest an, regizorul Alexandru Solomon şi producătoarea Ada Solomon.

În parteneriat cu One World Romania, Ceau, Cinema! va programa totodată două dintre documentarele de succes ale ultimei ediţii a prestigiosului festival din Bucureşti.

Premiat la mai multe festivaluri internaţionale, „Un film autist normal” („Normal Autistic Film”, 2016), al regizorului ceh Miroslav Janek, explorează lumile a cinci copii diagnosticaţi cu autism în diverse forme şi grade.

Realizat de Christian Krönes, Olaf S. Müller, Roland Schrotthofer şi Florian Weigensamer, „O viaţă germană” („A German Life”, 2016), coproducţie Austria-Germania, se bazează pe un tulburător interviu, realizat în alb-negru, cu Brunhilde Pomsel, fostă secretară a lui Joseph Goebbels, ministrul nazist al propagandei. Proiecţie posibilă cu sprijinul Consulatului Republicii Federale Germania la Timişoara.

Cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob, prima localitate rurală cu cinematograf modernizat din România.


Participanții Aristoteles Workshop 2017 au pornit în căutarea subiectelor

Cea de-a doua săptămână a atelierului de film documentar aduce multe noutăți pentru participanții Aristoteles Workshop 2017. Înainte să-și ia rămas bun de la Thierry Garrel – expertul francez cu peste 40 de ani de experiență în domeniu, aceștia au fost împărțiți în patru echipe și au avut deja ocazia să exploreze satele și orașele din apropiere, în căutarea unor subiecte care să-i inspire.

Sesiunea teoretică Aristoteles Workshop s-a încheiat. Tinerii cineaști au intrat în acțiune. După ce au avut ocazia să descopere secretele filmului documentar chiar de la Thierry Garrel, vizionând împreună peste 40 de filme documentare de referință, cei 12 participanți veniți din toată lumea și-au întâlnit tutorii: Nino Kirtadze și John Appel. La acest eveniment au participat și Primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă, Primarul localității Șiria, Valentin Bot și Primarul Bata, gazda atelierului de filme, Ion Micurescu.

,,Eu cred că doar făcând lucruri poți învăța’’, le-a spus Nino Kirtadze, regizoarea de film documentar de origine georgiană, cu filme proiectate și premiate la Oscar, Sundance, Cannes sau Toronto. Alături de ea îi va ghida și le va oferi feedback cineaștilor John Appel, regizorul olandez multi-premiat, lector la Academia Olandeză de Film şi Televiziune din Amsterdam. ,,Suntem aici pentru a scoate tot ce-i mai bun din voi‘‘, i-a încurajat acesta.

Cei 12 au fost împărțiți  în patru echipe formate dintr-un regizor, un director de imagine și un editor.

Regizoarea Jasmina Beširević (Croația) va lucra în următoarele patru săptămâni alături de Bahar Shoghi (Iran) – directorul de imagine, și editorul Mihnea Rareș Hanțiu (România). În primele zile petrecute pe teren, aceștia au ajuns într-o localitate arădeană cu numai patru locuitori. Membrii echipei au fost fascinați de misterul caselor părăsite și s-au arătat interesați de puținele personaje întâlnite. ,,E o provocare să înțelegi ce se întâmplă atunci cand nu vorbești aceeasi limbă cu oamenii pe care îi urmărești’’, a subliniat Bahar Shoghi.

Interesați să descopere micro-universuri rurale, regizorul Stefan Pavlovic (Olanda), directorul de imagine Aylin Gökmen (Turcia) și editorul Miruna Minculescu (România) au căutat în mod deosebit personaje captivante. O adolescentă îndrăgostită de dansul popular și un sătean carismatic, extrem de optimist,  sunt doar câteva dintre subiectele care i-au atras pe membrii echipei.

Regizorul Romulus Balazs (Franța), directorul de imagine Marianna Vas (Ungaria) și editorul Hedda Bednarszky (România) au ajuns până la granița dintre România, Serbia și Ungaria. Acolo l-au descoperit pe singurul copil din sat, un băiat care nu a avut niciodată ocazia de a merge la școală.

Istoria unei icoane făcătoare de minuni le-a atras atenția regizoarei Iulia Stoian (România), directorului de imagine Michal Shanny (Israel) și editorului Quan Nguyen Hong (Vietnam). Pornind pe urmele ei, cea de-a patra echipă a ajuns în ,,orașul care ar avea nevoie de câteva miracole’’ unde au fost cuceriți povestea spectaculoasă a unei femei cu o voce de aur.

Cea de-a XII-a ediție Aristoteles Workshop se desfășoară între 3 iulie și 5 august în localitatea Bata, Județul Arad. În cadrul atelierului de film documentar dedicat tinerilor cineaști, 12 participanți vor realiza patru filme, sub îndrumarea unor profesioniști ai industriei filmului internațional.

Program anual dedicat tinerilor cineaști, Aristoteles Workshop a fost creat în 2006 de către producătorii Dan Nuțu și Cristina Hoffman, cu sprijinul televiziunii franco-germane Arte. Ediția din acest an este organizată cu sprijinul AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), CNC (Centrului Național al Cinematografiei), UCIN (Uniunii Cineaștilor din România), DACIN SARA și sponsorii privați Farmexim, Cabinetul de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații și NouMax. Ediția a 12-a Aristoteles Workshop mai este susținută de către Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Primăria Comunei Șiria și Asociația “Cetatea Șiria”.


AMR o lună până la următoarea Lună Plină!

Ediția cu numărul șase a Festivalului de Film Horror&Fantastic Lună Plină va începe pe data de 10 august, la Biertan, județul Sibiu. Lună Plină a primit anul acesta un număr record de filme înscrise: aproape 1500 de lung-metraje și scurt-metraje, total amețitor din care va ieși la suprafață o selecție, semnată de criticul de film Cătălin Mesaru, cât să asigure patru zile (10-13 august) de coșmaruri pe toate gusturile. Filmele vor rula în aer liber în Grădina Méliès, Cinema Vertigo și în interior la Sala Karloff, și la Căminul Cultural din Biertan.

Un eveniment important al acestei ediții va fi cine-concertul CelloFun – Femeia în lună. „Frau im Mond” își are originile în studiile lui Hermann Oberth, considerat unul din părinţii astronauticii moderne, născut (1894) chiar în județul Sibiu. Scriiitoarea Thea von Harbou s-a inspirat din lucrările profesorului privind posibilitatea explorării spaţiului cosmic cu ajutorul rachetelor cu echipaj uman. Ea a scris romanul intitulat Femeia în lună, care apoi a constituit baza scenariului după care s-a turnat filmul lui Fritz Lang. Femeia în lună este primul lung-metraj de acţiune din istorie care se desfăşoară în spaţiu, film apărut în acelaşi an (1929) în care Oberth îşi lansa prima rachetă cu combustibil lichid.

Filmul este precedat de fragmente din două filme daneze, realizate cu mai bine de un deceniu înainte, tot pe tema pe rachetelor şi a zborului în spaţiu: „Verdens Undergang” („Sfârşitul lumii”, 1916, regia: August Blom) şi „Himmelskibet” („O călătorie pe Marte”, 1918, regia: Holger-Madsen).

Proiecţia este însoţită de sound-designul original al trupei CelloFun, o formulă electro-acustică creată special pentru re-construcţia coloanei sonore a filmelor mute, care face apel la o mixtură între foley şi improvizaţie live.

Nu lipsesc de la „Lună Plină” nici petrecerile, jocurile de tip „escape room”, atelierele fantastice sau târgul de produse tradiționale și hand-made. Cinefilii au la dispoziție, pentru cazare, pensiunile din zonă, dar și un camping modern.

Abonamente (cu sau fără camping inclus): biletmaster.ro: bit.ly/Bilete_LunaPlina2017

Ne puteți urmări pe www.lunaplinafestival.ro

Facebook: https://www.facebook.com/LunaPlinaFestival/

Festivalul de Film Horror și Fantastic „Lună Plină” (10 – 13 august)  este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc


Din nou impreuna: Marcel Iures si Victor Rebengiuc sunt cei mai buni prieteni, in filmul ”Octav”

Octav este filmul de lung metraj care ii reuneste pe cei ”doi monstri sacri” ai cinematografiei romanesti Marcel Iures si Victor Rebengiuc, in aceeasi pelicula cinematografica.

Marcel Iures si Victor Rebenciuc au un trecut artistic comun, care se intinde din 1985 pana in prezent. Destinele lor artistice s-au intersectat atat in productii cinematografice cat si in teatru. Cei doi mari actori s-au intalnit prima data pe scena, in 1985, la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, din Bucuresti, in”Hamlet”, o productie clasica impresionanta in regia lui Alexandru Tocilescu. Potrivit distributiei, lui Marcel Iures ii revenea rolul lui Horatio, in timp ce Victor Rebenciuc avea rolul groparului. Cu timpul, personajul Hamlet ajunge sa fie rolul lui Marcel Iures, in anul 2000, cand faimosul regizor Liviu Ciulei isi va semna ultima creatie, tot la Bulandra, avandu-l in rolul lui Claudius pe Victor Rebenciuc. Ambele montari ale lui Hamlet au reprezentat un succes, din punct de vedere teatral, cu reverberatii puternice din partea publicului si un moment de creatie unic in cariera celor doi actori. Intre cele doua reprezentatii hamletiene, Marcel Iures si Victor Rebenciuc au jucat impreuna si in anii ce au urmat, dupa primul Hamlet, in ”Dimineata pierduta” (1986), de Gabriela Adamenteanu sau in ”A treia teapa” (1988), de Marin Sorescu.

In filmul Octav (2017), rolul lui Marcel Iures este unul complex, despre care declara „ca nu am mai intalnit niciodata asa ceva, in ultimii 25 de ani, in Romania. Este cel mai frumos rol pe care l-am primit pana acum” si care a reprezentat o adevarata provocare pentru actorul roman.

Numeroasele nuante ale personajului sau, care il determina sa isi retraiasca momentele cheie din trecutul sau (de la jocurile copilariei sau prima dragoste, pana la amintirile dureroase legate de familia sa), prin prisma constiintei unui om in varsta de 80 de ani, reprezinta un nou inceput actoricesc pentru Marcel Iures. „Acest rol e ca un fel de proba, un fel de examen, sa vedem ce am putea gasi util, din toate personajele pe care le-am jucat pana acum”, continua protagonistul lui Octav. Iar rezultatul este unul magistral, Marcel Iures construind cu maiestrie povestea unui om in care ne regasim cu totii.

Octav e o poveste cu oameni, cu un om in care se recunosc toti oamenii de pe pamant. Este o poveste profund umana, acesta fiind si motivul principal pentru care am fost atras sa joc in acest film. Avem nevoie de astfel de povesti”, explica Marcel Iures.

In aceasta poveste, Octav il reintalneste si pe Spiridon, bunul sau prieten din copilarie, interpretat exceptional de Victor Rebengiuc.

Este rolul unui om care isi intalneste un vechi prieten, pe care il asteapta de multa vreme, cu o bucurie nemasurata fata de aceasta intalnire, in care nu mai spera. Iar ce imi place mie, cel mai mult, este acest devotament prietenesc, dezinteresat, prezentat in film. Si asta, cand traim intr-o lume in care exista numai interes, in jurul nostru”, a declarat Victor Rebengiuc facand referire la personajul sau, Spiridon.

Despre colaborarea cu Victor Rebengiuc, Marcel Iures afirma ca ”Victor este unul dintre stalpii grosi, pe care se sprijina teatrul romanesc. Daca tragem acest stalp doi centimetri la dreapta sau la stanga, teatrul romanesc se dezechilibreaza. Victor Rebengiuc poate fi orice. E greu de descris Victor.”

Filmul Octav, in regia lui Serge Ioan Celebidachi, descrie o poveste care celebreaza viata si aduce omagii puritatii copilariei, prieteniei, dragostei si nostalgiei dulce-amaruie. Lung-metrajul este o coproductie Romania — Marea Britanie, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, iar producator este Adela Vrinceanu Celebidachi.

Filmul va avea lansarea oficiala in cinematografe pe data de 6 octombrie 2017.


Nopți albe în cinematografe, din 28 iulie

Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights, documentarul hibrid regizat de polonezul Michal Marczak, intră pe 28 iulie în cinematografele din țară, distribuit de Transilvania Film. Filmul a câștigat premiul pentru regie la competiția World Cinema – film documentar a Festivalului de la Sundance, și premiul publicului în competiția internațională a festivalului T-Mobile New Horizons IFF din Polonia.

„Ideea acestui film s-a născut dintr-un gând pe care l-am avut într-o dimineață rece, în Varșovia: La naiba, cât timp mi-a mai rămas pentru un film despre ce înseamnă să fii tânăr?”, povestește regizorul, care a reușit, după o filmare de două veri și o iarnă, să sintetizeze „splendoarea exceselor tinereții”, aflăm de pe Hollywood Reporter.

Toate aceste nopți albe este un documentar hibrid pentru că testează limitele genului. Regizorul și-a căutat personajele timp de mai multe luni, frecventând baruri și petreceri din Varșovia, până i-a întâlnit într-un final pe studenții la Arte Krzysztof Baginski și Michal Huszcza. Au petrecut apoi trei luni împrietenindu-se și găsind situațiile cele mai potrivite din punct de vedere cinematografic. „Personajele nu pretind să fie altcineva ci trăiesc emoții reale, nu le simulează. Pentru mine asta este definiția unui film documentar, dar și a unui film bun de ficțiune. Am discutat mult despre cinema și ce poate el să transmită. Există multe lucruri pe care nu le poți arăta prin intermediul cinema-ului. În literatură paleta este imensă, dar în cinema ai nevoie de scurtături.”, a povestit Michal Marczak într-un interviu după premierea de la Sundance.

Ce înseamnă să fii cu adevărat treaz într-o lume care se mulțumește să doarmă? Kris și prietenul său cel mai bun, Michal, își trăiesc viața și iubirile la maxim, hoinărind neobosiți pe străzile Varșoviei, plutind în deriva nesiguranței și a euforiei tinereții.

Trailer: bit.ly/Toate-aceste-nopti-albe-TrailerRO

Regizorul și directorul de imagine Michal Marczak, 35 de ani, s-a remarcat în 2010 cu primul său documentar, At the Edge of Russia, despre viața de zi cu zi a unui mic grup de soldați dintr-o bază militară de lângă granița finlandeză. Filmul a fost distins cu HBO Emerging Artist Award și cu Filmmaker Award la Hot Docs, precum și cu numeroase alte premii la festivaluri din întreaga lume.

Apoi a urmat documentarul Fuck for Forest (2012), despre un ONG din Berlin care, pe ideea că sexul poate schimba lumea, strânge bani pentru mediu prin vânzarea de filme porno home-made pe internet. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film SXSW (South by Southwest) și a fost documentarul polonez cu cele mai multe proiecții în 2013, fiind numit de revista britanică Dazed & Confused drept „unul dintre cele mai inovatoare zece documentare din ultimii ani”.

Toate aceste nopți albe este o co-producție Polonia / Anglia.


„Țara moartă” în regia lui Radu Jude are premiera internațională la Locarno IFF

Cel mai nou proiect cinematografic semnat de regizorul Radu Jude, filmul de montaj „Țara moartă” a fost selectat în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno.

Evenimentul, ajuns la cea de-a 70-a ediție, va avea loc luna viitoare, în perioada 2-12 august 2017.

Este pentru al doilea an consecutiv când Radu Jude se află în selecția prestigiosului festival din Elveția, în 2016 fiind prezent cu lungmetrajul „Inimi cicatrizate”, producție care a câștigat Premiul Special al Juriului dar și Don Quijote Prize oferit de International Federation of Film Societies.

„Țara moartă” a fost inclus în secțiunea „Signs of Life”, program dedicat cineaștilor care explorează în mod inovativ limbajul cinematografic.

Filmul, prezentat luna trecută în premieră mondială la TIFF, este un eseu documentar compus din peste 500 de fotografii din cele peste 8500 ale colecției Costică Acsinte, texte de Emil Dorian și fragmente de pe coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii ’30-’40.

Montajul documentarului este semnat de Cătălin Cristuțiu, sound design – Dana Bunescu, iar consilierea tehnică este asigurată de Marius Panduru. Filmul este realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte.

„Filmul este construit din punerea în paralel a trei elemente: fotografiile lui Costică Acsinte, texte din jurnalul lui Emil Dorian și materialele sonore de propagandă carlistă, legionară, antonesciană și comunistă, descoperite în Arhiva Națională de Filme”, declară Radu Jude.

„Țara moartă” este o producție Hi Film și Fast Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Orange România. Producător Ada Solomon.

Radu Jude a regizat o serie de scurtmetraje printre care “Lampa cu căciulă” (2006) (câștigător a peste 50 de premii la festivaluri internaționale printre care Sundance, San Francisco, Los Angeles, Uppsala) și “Alexandra” (2007) (selectat la Clemont-Ferrand, premiat la Oberhausen).

Lungmetrajul său de debut – “Cea mai fericită fată din lume” (2009), a primit premiul CICAE la Berlinale 2009. A fost selecționat în peste 50 de festivaluri printre care Toronto, New Directors/New Films – New York, Salonic, Sarajevo și Londra. În 2011, a regizat și produs mediumetrajul independent “Film pentru prieteni”.

“Toată lumea din familia noastră” (2012), cel de-al doilea lungmetraj, a fost proiectat în premieră mondială în cadrul secțiunii Forum de la Berlinale. A obținut Marele Premiul al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or și Premiul pentru Cel Mai Bun Actor la Namur IFF, Marele Premiu CinEast IFF, a fost selectat în peste 30 de festivaluri și a fost lansat în Franța, Olanda și Ungaria.

Cele mai recente scurtmetraje “O umbră de nor” și “Trece și prin perete” au fost prezentate la Cannes în secțiunea Quinzaine des Realisateurs. Cel din urmă a fost recompensat cu Mențiunea Specială a juriului.

“Aferim!” (2015) îi aduce Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie la Berlinale

Radu Jude se află în producție cu cel de-al V-lea lungmetraj, “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”.

Trailerul oficial: https://www.youtube.com/watch?v=dLTdgbLIyc4


Caravana TIFF duce filmele bune în peste 15 orașe din țară

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie. Spectatorilor li se pregătesc comedii, drame, thrillere animații, filme premiate în marile festivaluri și succese de casă. Intrarea este liberă.

Pe harta Caravanei se află orașe precum Iași (16 – 17 iulie), care deschide seria proiecțiilor în Piațeta de Patinoar din Parcul Palas, Carei (25-26 iulie), Satu Mare (28 – 30 iulie), Arad (4-6 august), Năsăud (4-6 august), Oradea (15-16 august), Brașov (18-20 august), Făgăraș (18-20 august), Mediaș (21-22 august), Galați (23-25 august), Deva (27-29 august), Timișoara (31 august-5 septembrie), Sf. Gheorghe (12-13 septembrie), Ploiești (19-20 septembrie). Programul complet al Caravanei va fi actualizat în permanență pe www.tiff.ro.

Publicul va avea ocazia să vadă Gloria/ Glory (r. Kristina Grozeva, Petar Valchanov), recompensat cu Mențiunea specială a Juriului la TIFF, povestea unui bărbat care găsește milioane de leva pe șine, le predă statului și se trezește că obține în schimb un ceas stricat, Dalida (r. Lisa Azuelos), drama biografică bazată pe viaţa legendarei cântăreţe, Nebune de fericire/ La pazza gioia (r. Paolo Virzì), un film exuberant adus de la Cannes despre prietenia plină de surprize dintre două femei care se cunosc într-o clinică de psihiatrie, sau Dumnezeu să ne ierte/ Que Dios nos perdone (r. Rodrigo Sorogoyen), un thriller captivant plasat în Madrid, multi-premiat în ultimul an.

Spectatorii se vor delecta urmărind comedia Complet străini/ Perfetti sconosciuti (r. Paolo Genovese), despre un grup de prieteni care decid să-și lase la iveală secretele ascunse în telefoanele mobile, cu efecte dintre cele mai neașteptate. Un film puternic, (M)ucenicul (r. Kirill Serebrennikov) este drama unui adolescent din Rusia care-și confruntă apropiații folosind Biblia ca armă.

Povestea iubirii, noul film al lui Radu Mihăileanu, parțial filmat în România, cu vedete ca Derek Jacobi, Gemma Arterton, Sophie Nelisse și Eliot Gould în distribuție, va putea fi vizionat în aer liber alături de Planeta Petrila (r. Andrei Dăscălescu), distins cu Premiul Publicului pentru film românesc la TIFF, Ultimul căldărar, regizat de fotograful Cosmin Bumbuț și Elena Stancu și recompensat cu Premiul pentru debut la TIFF, Varză, cartofi și alți demoni (r. Șerban Georgescu), un documentar despre situația tragi-comică a agriculturii românești, La drum cu tata (r. Anca Miruna Lăzărescu), Vara s-a sfârșit (r. Radu Potcoavă), comediile Afacerea Est (r. Igor Cobileanski) și Două lozuri (r. Paul Negoescu), sau thriller-ul Câini (r. Bogdan Mirică).

Intrarea la proiecţii este liberă.

Detalii: www.tiff.ro și www.facebook.com/caravanatiff.


„Caravana filmului românesc” revine la Amara, împreună cu Mircea Diaconu şi Horaţiu Mălăele

„Caravana filmului românesc” revine, în această vară la Amara, cu un program variat de filme, în cadrul secţiunii „Capodopere ale cinematografiei naţionale”, ca o continuare firească a succesului avut cu secţiunea adresată copiilor, „Cartea şi filmul”.

Proiecţiile, organizate în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Amara, vor avea loc în perioada 17 – 23 iulie a.c., la Grădina de Vară, cu începere de la ora 21.00.

Şi, pentru a oferi publicului momente de neuitat, „Caravana  filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” vine la Amara împreună cu invitaţi speciali, ale căror nume reprezintă un reper atât în teatru, cât şi în cinematografie: Mircea Diaconu şi Horaţiu Mălăele.

Miercuri, 19 iulie, cu începere de la ora 21.00, publicul se va putea întâlni cu Mircea Diaconu care va fi prezent la proiecţia filmului „Tache”, regia Igor Cobileanski. “Tache e o comedie altfel fata de ceea ce am făcut pana acum. E o comedie de-a-ndoaselea, nu e o comedie neagră, pentru că nu are cruzimea care e, de multe ori, ingredientul principal într-o astfel de comedie. Este evident ironică, dar foarte umană, pentru că asta aduce în, primul rând, actorul Mircea Diaconu, elementul uman”, a declarat producătorul Cristian Comeagă.

Joi, 20 iulie, de la ora 20.30, spectatorii se pot întâlni cu Horaţiu Mălăele, care va susţine recitalul „Sunt un orb”. Despre acest spectacol, Horaţiu Mălăele spune: „Spectacolul Sunt un orb cuprinde câteva poezii de mare calitate, dar şi proză scurtă. Sunt mai multe elemente care formează acest spectacol, în care este vorba despre mine, dar este vorba şi despre dumneavoastră”. Recitalul va fi urmat de  proiecţia filmului „Funeralii fericite”, al cărui protagonist şi regizor este tot Horaţiu Mălăele.

Programul va fi completat de filme clasice şi comedii de referinţă din cinematografia românească, precum „Mihai Viteazul”, regia Sergiu Nicolaescu, „Iarna bobocilor”, regia: Mircea Mureşan, „B.D. la munte şi la mare”, „B.D. intră în acţiune”, „Cucoana Chiriţia”, regia: Mircea Drăgan.

Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale” este un proiect iniţiat şi derulat de Asociaţia CineCultura în parteneriat cu MDV Audio Studio, 2017 fiind al cincilea an consecutiv în care îşi continuă seria evenimentelor cultural-educative.

Accesul publicului este gratuit, în limita locurilor disponibile.

***

Programul complet al proiecţiilor din cadrul „Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” la AMARA este următorul:

GRĂDINA DE VARĂ

Luni, 17 iulie, ora 21.00: MIHAI VITEAZUL

Regia: Sergiu Nicolaescu; Scenariul: Titus Popovici;

Cu: Amza Pellea, Ilarion Ciobanu, Florin Piersic, Ion Besoiu, Mircea Albulescu

Marţi, 18 iulie, ora 21.00: CUCOANA CHIRIŢA

Regia: Mircea Drăgan; Scenariul: Draga Olteanu Matei;

Cu: Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Dem Rădulescu, Iurie Darie

Miercuri, 19 iulie, ora 21.00: TACHE

Regia: Igor Cobileanski; Scenariul: Mara Nicolescu;

Cu: Mircea Diaconu, Constantin Drăgănescu, Gabriel Radu, Mara Nicolescu

Invitat special: MIRCEA DIACONU

Joi, 20 iulie, ora 20.30: Recital HORAŢIU MĂLĂELE: SUNT UN ORB

urmat de proiecţia filmului FUNERALII FERICITE

Regia: Horațiu Mălăele; Scenariul: Adrian Lustig;

Cu: Horațiu Mălăele, Igor Caras-Romanov, Mihai Gruia Sandu, Crina Semciuc

N15 – Nerecomandat sub 15 ani

Vineri, 21 iulie, ora 21.00: B.D. INTRĂ ÎN ACŢIUNE

Regia: Mircea Drăgan;  Scenariul: Nicolae Ţic, Mircea Drăgan;

Cu: Toma Caragiu,  Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Dem Rădulescu,  Jean Constantin

Sâmbătă, 22 iulie, ora 21.00: B.D. – LA MUNTE ŞI LA MARE

Regia: Mircea Drăgan; Scenariul: Nicolae Ţic, Mircea Drăgan;

Cu: Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Jean Constantin, Sebastian Papaiani

Duminică, 23 iulie, ora 21.00: IARNA BOBOCILOR

Regia: Mircea Moldovan; Scenariul: Petre Sălcudeanu;

Cu: Draga Olteanu Matei, Marin Moraru, Emil Hossu, Sebastian Papaiani

Articole similare

Travel Stories: O lună în Japonia – exotism cu buget redus, cu Alice Falcan

Jovi Ene

Editura Herald vă invită la cea de-a doua masă rotundă din cadrul campaniei „Te aşteptăm în librărie!”

Jovi Ene

Dacă e mai, e Festivalul Filmului European! Cea de-a 27-a ediție a Festivalului Filmului European începe la București pe 15 mai

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult