Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (14 – 20 noiembrie 2016)

dan-alexeȘtirile săptămânii: Turneu de lansări: Dan Alexe despre poveştile picante din În punctul lui rebbe G.; Nouă apariție editorială: „Maturii străzii. 15 biografii fără domiciliu”; Expoziție Cinema / Teatrul de vară Capitol la ARCUB; Premiile Creativitatii ARCUB UNATC 2016; Păstrează vie relația cu tine și cu Dumnezeu-Editura Adenium; Bogdan Suceavă îşi întîlneşte cititorii din România; ”EU nu contez!”- Un „altfel” de răspuns la ce se întâmplă acum în Romania și în lume; Prima lansare de carte transmisă live în 19 orașe din țară-“Cartea curajului”; Lansare de carte ”Dincolode luntrea visului – Irina Lucia Mihalca”; Turneu de lansări: istoricul Adam Burakowski despre Dictatura lui Nicolae Ceauşescu; Începe Festivalul Internațional de Teatru Idiș.

Turneu de lansări: Dan Alexe despre poveştile picante din În punctul lui rebbe G.

În perioada 17-25 noiembrie, Dan Alexe, scriitor, jurnalist şi cineast, va dialoga cu cititorii din ţară cu prilejul apariţiei volumului de povestiri În punctul lui rebbe G., publicat recent în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Învăluit într-o aură mistică, presărat cu picanterii, În punctul lui rebbe G. oferă, picătură cu picătură de licori precum „Scuipat de Lună” sau „Cîine de Armenia”, o nouă viziune asupra lumii de azi şi a limbii care ne vorbeşte.

O zi de înregistrări ratate într-un studio din Bucureşti care ia o turnură apocaliptică, o vizită la un mormînt din Republica Moldova încheiată cu o violentă istorie de seducţie neîmplinită, o întîlnire cu o golancă metafizică în Bruxelles, pierderea inocenţei unui copil într-un sat de lîngă Buzău, incantaţii magice în jurul unor legionari români pe frontul spaniol din Majadahonda: acestea sînt doar cîteva dintre temele celor douăzeci şi două de povestiri ale lui Dan Alexe, fiecare corespunzînd uneia din arcanele majore ale Tarotului. Alchimia, ştiinţele oculte, sexualitatea, Cabala, limbajul sînt liantul poveştilor care se completează reciproc şi care pot fi recitite în orice ordine, recompunînd de fiecare dată un ansamblu inedit.

Dan Alexe este scriitor, cineast, lingvist şi călător. A publicat teatru (Lumea ca spoială şi împovărare, împreună cu Luca Piţu, Opera Magna, 2012), povestiri (Miros de roşcată amară, Humanitas, 2014), eseuri culturale (Dacopatia şi alte rătăciri româneşti, Humanitas, 2015). Filmele lui documentare au obţinut cîteva dintre cele mai importante distincţii internaţionale. A realizat Ghazavat (1992, primul documentar despre Cecenia), Howling for God (1997, Iubiţii Domnului, despre viaţa în confreriile mistice sufi) şi Cabală la Kabul (2007, despre Afganistanul de azi văzut prin duşmănia dintre ultimii doi evrei din Kabul). Howling for God a primit premiul FIPRESCI la festivalul IDFA din Amsterdam (1998). Cabală la Kabul a obţinut, printre altele, premiul Nanook al Festivalului de Film Etnografic din Paris (2007) şi marele premiu al festivalului Astra din Sibiu (2008). Dincolo de caracterul ludic şi baroc al prozelor şi filmelor sale documentare, preocuparea majoră a lui Dan Alexe rămîne în permanenţă limbajul însuşi, Logosul, Vorba.

Programul evenimentelor:

BRAŞOV

 • Luni, 21 noiembrie, ora 18:00, la Librăria Humanitas (Piaţa Sfatului nr. 16), întîlnire cu Dan Alexe în cadrul CenaKLUB Tiuk! (nr. 72). Invitată: Petronel Rotar. Moderator: Mihail Vakulovski

SIBIU

 • Marţi, 22 noiembrie, ora 18:30, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” (Str. Nicolae Bălcescu nr. 16), Dan Alexe va lansa volumul În punctul lui rebbe G.. Invitat, alături de autor: Ştefan Baghiu.

CLUJ

 • Miercuri, 23 noiembrie, ora 18:00, la Librăria Humanitas „Nicolae Steinhardt” (Str. Universităţii nr. 4), Dan Alexe va dialoga cu Claudiu Turcuş pornind de la volumul În punctul lui rebbe G.

IAŞI

 • Vineri, 25 noiembrie, ora 17:30, la Librarium Palas (Str. Palas nr. 7A), va avea loc lansarea volumului de povestiri, în prezenţa autorului. Invitaţi: Georgeta Condur şi Emil Brumaru.

maturii-copNouă apariție editorială: „Maturii străzii. 15 biografii fără domiciliu”

Carte apărută recent la Editura Martor a Muzeului Țăranului Român
Când spui homles parcă te-ai referi la un om care a regresat. Care a decăzut din condiția umană. Când treci grăbit pe lângă el – și îl vezi din ce în ce mai des, fiindcă oamenii străzii s-au înmulțit parcă și au devenit nelipsiți din peisajul urban al capitalei – fie îl ignori cu totul, fie îți calci pe inimă și îi întinzi o monedă sau o bancnotă (aceea cu cea mai mică valoare, pe care o găsești după ce ți-ai scotocit sârguincios buzunarul). Oricum, treci pe lângă el cu sentimentul că tu știi de ce a ajuns să trăiască pe stradă – la limita fragilă dintre umanitate și animalitate. Se găsește în această stare jalnică pentru că… o merită. Vina îi aparține întru totul. În orice caz, simpla prezență a oamenilor străzii ne deranjează. Fiindcă avem senzația că ei murdăresc tot ce ating: băncile din parc, scaunele din metrou, locurile în care poposesc în așteptarea unui suflet milostiv. 
Dacă vom sonda puțin în conștiința noastră, vom descoperi că ceea ce ne deranjează în prezența unui homles este adevărul dur, realitatea crudă pe care acesta o întruchipează și care ne face să ne trezim pentru câteva secunde din iluzia propriei minți. Conștientizăm dintr-odată că într-o societate ca a noastră – a riscului, a concurenței – nenorocirea care i s-a întîmplat lui se poate abate oricând și asupra noastră, distrugându-ne confortul, echilibrul interior, reperele în care am crezut. Cartea de față încearcă să descrie această realitate nemiloasă a străzii în care homlesul, ființa condamnată să trăiască (și de cele mai multe ori, să moară) acolo, este cel mai calificat să ne inițieze. (Ciprian Voicilă)

post-cover-capitol-arcub-1000-x1000px-new-01Expoziție Cinema / Teatrul de vară Capitol la ARCUB

În perioada 23 – 30 Noiembrie la ARCUB din Gabroveni (Str. Lipscani, nr. 84-90) are loc expoziția-concluzie a evenimentelor organizate de Save or Cancel la Cinema \ Teatrul de vară Capitol în vara acestui an. Expoziția poate fi vizitată timp de o săptămână în intervalul orar 14:00 – 22:00.

În cadrul expoziției, publicul poate răsfoi în premieră noul booklet Cinema \ Teatrul de vară Capitol, un video-concluzie prezintă cele mai importante momente de la cele șase evenimente organizate în această vară. Pot fi vizionate posterele realizate de Atelierul de serigrafie de pe lângă Librăria Jumătatea Plină și reinterpretate de artiștii invitați și publicul proiectului, exprimând idei despre posibilele scenarii în care  Cinema \ Teatrul de vară Capitol se poate schimba. Viziunea pentru viitor Save or Cancel asupra teatrului și un studiu istoric aduc argumente pentru transformarea acestui monument într-un hub cultural.

Între 11 August și 17 Septembrie 2016, Save or Cancel a condus o campanie de conștientizare și sensibilizare a patrimoniului național prin care se dorește revitalizarea Cinema \ Teatru de Vară Capitol sub forma unui hub cultural independent. Campania urmărește conștientizarea potențialului cultural și educațional al tuturor spațiilor de acest tip din București și implicarea artiștilor și organizatorilor de evenimente culturale în cadrul unor proiecte trans-sectoriale, colaborative ample.

Teatrul de vară Capitol (str. Constantin Mille, nr. 13) este dispus într-o zonă recunoscută pentru activități creative și este un monument de patrimoniu național: În anul 1916, arhitectul Nicolae Nenciulescu a realizat în stil eclectic Cinema \ Teatrul de vară Capitol iar în 1938 arhitecta Henrieta Delavrancea a refăcut fațada de pe bulevardul Elisabeta și foyerul în stil modernist. Teatrul este un simbol la nivelul comunității locale și este capabil de conexiuni în rețea cu alte huburi independente. Monumentul este reintrodus în circuitul public prin reinterpretări democratice ale spațiului urban ca spaţiu cultural, explorând legături între artă, natură și oraș.

Nevoia acută de spații independente dedicate culturii este demonstrată de existența numeroșilor artiști și promotori ai artei care aplică pentru finanțări sau inițiază activități auto-finanțate și de recenta închidere a majorității spațiilor culturale din clădiri cu risc seismic, în special cinematografele și galeriile de artă.

afis-premiile-creativitatiiPremiile Creativitatii ARCUB UNATC 2016

Duminica, 13 noiembrie, UNATC „I.L. Caragiale” în parteneriat cu ARCUB a premiat cei mai creativi studenți, masteranzi și doctoranzi de la 10 universități din București.

S-a întâmplat în cadrul evenimentului PREMIILE CREATIVITĂȚII ARCUB-UNATC 2016 desfășurat în Sala Ileana Berlogea – UNATC.

 1. Emanuela Balint – masterand anul I la Universitatea Națională de de Arte din București. S-a remarcat prin lucrarea de Licență „Fals ierbar” elaborată din dragostea pentru natură și ingeniozitatea de a conserva efemerul lumii vegetale.
 1. Megumi Okuda – propusă pentru Premiul Creativității de Universitatea Națională de Muzică din București. Este  studentă în anul IV, specializarea Compoziție, Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală. A demonstrat o creativitate deosebită în compozițiile sale muzicale, combinând elementele specifice din cultura japoneză și din cea românească, atât în muzica pentru instrumente solo cât  și în muzica de cameră.
 1. Andreea Luciana Coveianu – doctorand la Universitatea Tehnică de Construcții București, autoare a tezei de doctorat intitulate „Cercetări de hidraulică marină”, sub coordonarea prof. em. dr. ing. Gabriel Tatu. Premianta a dovedit calități de cercetător, făcând față cu brio cerințelor cu totul speciale atât ale modelărilor matematice și mai ales, a celor fizice.
 1. Ileana Mariana Mateș – doctorand la Universitatea Politehnică din București și-a făcut remarcată creativitatea în domeniul Biomateriale și aplicațiile lor în chirurgia ortopedică – traumatologie și neurologie. Este co-autor al unor invenții și brevete în neuro-chirurgie și ortopedie-traumatologie. A câștigat numeroase premii de specialitate și diplome de excelență.
 1. Alexandra-Elena Ilina– doctorand la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Departamentul de Limba și Literatura Franceză, Universitatea din București. Titlul lucrării: „La hiérarchie entre texte et image dans le Tristan en prose”. A publicat numeroase articole în limba franceză pe tema tezei de doctorat; este Președintă a Juriului Goncourt bucureștean și, din pasiunea pentru grafică, a realizat numeroase materiale promoționale pentru evenimentele Universității din București.
 1. Theodor Georgian Badea – student anul V la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”. Primește Premiul Creativității pentru pentru dezvoltarea unei proteze bionice de mână. Este implicat în proiecte de inventare a unor dispozitive medicale.
 1. Mihai Frîncu – Masterand la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București – Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului. În prezent, lucrează și ca tehnician în biochimie. Are experiență în procese fermentative la nivel de laborator și pilot, în domeniul ingineria Mediului, calitatea apei, a solului și a aerului.
 1. Andrei Cotarcea – absolvent al sectiei de Regie film și TV Facultatea de Arte a Universității Hyperion. Prin scenariile scrise și filmele realizate a dovedit o abordare personală a realităților scurtmetrajului contemporan. Portofoliul său cuprinde atât scenarii de film de scurtmetraj cât și de lungmetraj, dar și piese de teatru.
 1. Anca Oana Abălaru – doctorand Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Teza de doctorat: „„Între” timp și spațiu. Intervenții în situri arheologice urbane”; domeniul de cercetare: arta și logica spațiului arhitectural – o „experiență” în continuă metamorfozare. Pe baza unei cercetări interdisciplinare, doctoranda analizează idei performante, prin care subliniază faptul că închiderea arhitecturii într-un spațiu construit, deschide limitele mentale, limitele imaginației, care vor dezvolta o societate încătușată în propria ei eliberare.
 1. Marian Olteanu – absolvent UNATC, Facultatea de Teatru. Premiat pentru rolurile Astrov și Teleghin din spectacolul de teatru „Unchiul Vania” de A.P. Cehov, producție UNATC 2016 Master, clasa prof.univ.dr. Tania Filip.

christia-craciunPăstrează vie relația cu tine și cu Dumnezeu!

Adenium oferă o reducere de 50% pentru orice volum din colecția Christia comandat, până pe 25 decembrie 2016, de pe site-ul editurii: www.adenium.ro

Colecția Christia vă propune o serie de volume atent selecționate pentru omul „secolului vitezei”, care își dorește să păstreze vie relația cu sine însuși, cu ceilalți și cu Dumnezeu. Sinteze din cele mai importante scrieri de Spiritualitate, soluții pentru depășirea stărilor de impas și pentru regăsirea bucuriei de a trăi fiecare zi a vieții. Predici, mărturii și exemple din viețile celor mai mari sfinți ai lumii, arătând cum au ajuns niște oameni obișnuiți la starea de sfințenie. O lectură perfectă pentru perioada postului.

Pentru perioada Postului Crăciunului, vă recomandăm o serie de volume menite să vă însoțească în această călătorie duhovnicească: Codul Bibliei. Semnătura lui Dumnezeu, autor Protosinghel Teodosie Paraschiv, Sfinți martiri și mărturisitori români din secolul XX, autor Anca Bujoreanu, Maxime și cugetări filocalice, autor Protosinghel Teodosie Paraschiv, Sfârșitul omului. Cules din sfintele Scripturi, de Zosima Pascal-Prodromit, Maxime și cugetări patristice. Sfântul Ioan Gură de Aur, autor Protosinghel Teodosie Paraschiv, Carte foarte folositoare de suflet, de Sfântul Nicodim Aghioritul, „Telegraful Român” în lupta pentru apărarea limbii române (1853-1900), de Michaela Petian, Cuvânt, credință, viață. Tâlcuiri scripturistice, de Mihai Petian și Protosinghel Teodosie Paraschiv și Portrete legendare feminine, de Isidora Popescu.

Pentru a putea comanda de pe site-ul Adenium va trebui să vă creați un cont și apoi să puneți în coșul virtual cărțile care vă interesează. Alegeți modalitatea de livrare și finalizați comanda.

Promoția este valabilă doar în perioada menționată și doar pentru volumele colecției CHRISTIA comandate de pe site-ul Adenium- www.adenium.ro.

Profitați de oferta Adenium din perioada Postului Crăciunului și comandați-vă cărțile dorite!

republica-bogdan-suceavaBogdan Suceavă îşi întîlneşte cititorii din România

În perioada 20-25 noiembrie, dar şi în intervalul 16-20 decembrie 2016, Bogdan Suceavă va susţine un turneu de promovare a noului său roman apărut în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom: Republica. Autorul va avea întîlniri cu cititorii din Bucureşti – la Tîrgul Internaţional de Carte Gaudeamus (20 noiembrie), precum şi la Librăria Humanitas Kretzulescu (25 noiembrie); Iaşi – la Librăria „Orest Tafrali” (22 noiembrie), precum şi la Clubul de lectură Alecart (la Teatru Fix, 22 noiembrie); Cluj – la Facultatea de Litere, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca (16 decembrie), dar şi la Librăria Book Corner (16 decembrie); Braşov – la Librăria „Şt. O. Iosif” (20 decembrie).

În dimineaţa zilei de 8 august 1870, proclamarea furtunoasă a republicii în Ploieşti, însoţită de ocuparea cîtorva instituţii ale urbei, se transformă cu iuţeală în chermeză: la răspîntii se desfundă poloboace de vin, iar în centrul oraşului lumea petrece în sfîrîit de grătare şi muzică de taraf. În după-amiaza aceleiaşi zile, un batalion adus cu trenul pune capăt republicii. Nu există victime, iar procesul celor care au instigat la tulburări se încheie cu achitarea inculpaţilor.

Republica este o reconstituire literară a evenimentelor pornind de la o varietate de surse, între care documente din perioada procesului, memoriile lui Al. Candiano-Popescu – principalul acuzat – şi mai ales o scurtă scriere satirică, Boborul, a lui Caragiale, pe atunci tînăr copist la judecătoria din Ploieşti. În această calitate, Iancu Caragiali asistă la investigaţiile care au urmat evenimentelor şi observă că toate părţile implicate deformează realitatea. Întîmplările din timpul republicii de la Ploieşti spun multe despre viaţa politică românească, despre români ca fiinţe politice. Iar faptul că tînărul Caragiale a fost de faţă la acele scene e de o mare importanţă pentru noi toţi, căci experienţa lui de atunci influenţează pînă azi felul în care românii privesc politica şi pe politicieni.

Bogdan Suceavă (n. 1969, Curtea de Argeş). Studii în matematică la Universitatea Bucureşti şi la Universitatea Statului Michigan. Profesor în Departamentul de Matematică de la California State University, Fullerton, SUA. Membru al PEN Club West USA. Prima distincţie literară: Premiul I Nemira, în 1993, pentru nuvela Imperiul generalilor tîrzii. Autor al volumelor de proză Teama de amurgTopaz, Bucureşti, 1990; Sub semnul Orionului, roman, Artprint, Bucureşti, 1992; Imperiul generalilor tîrzii şi alte istorii, nuvele (Premiul CopyRo pentru proză), Dacia, Cluj-Napoca, 2002, ed. a II-a, LiterNet, 2003; Bunicul s-a întors la franceză, istorii, T (Fundaţia Timpul), Iaşi, 2003, ed. a II-a, LiterNet, 2008; Venea din timpul diez, roman, Polirom, Iaşi, 2004, 2010, 2014, ediţie maghiară, Noran, 2009, ediţie bulgară, Paradox, 2009, ediţie engleză, Northwestern University Press, 2011, ediţie franceză, Ginkgo ed., 2012, ediţie cehă, Paseka, 2014 (cartea lunii la iLiteratura.cz în mai 2014; traducătorul cărţii, Jiři Našinec, a primit premiul Joseph Jungmann pentru cea mai bună traducere în limba cehă din anul 2014); Miruna, o poveste, Curtea Veche, Bucureşti, 2007, ed. a II-a, 2008 (Premiul pentru Proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti), ediţie engleză, Twisted Spoon Press, 2014, ediţie italiană, Atmosphere Libri, 2014, ediţie slovenă, Modrijan Press, 2016; Distanţe, demoni, aventuri, Tritonic, Bucureşti, 2007; Vincent nemuritorul, roman, Curtea Veche, Bucureşti, 2008; Noaptea cînd cineva a murit pentru tine, Polirom, Iaşi, 2010 (Premiul I al Reţelei literare); Memorii din biblioteca ideală, Polirom, Iaşi, 2013; Să auzi forma unei tobe, nuvele, Millenium Press, Satu Mare, 2013; Scrisori de la Polul Est, Agol, Bucureşti, 2015. Eseul său A Medieval Mystery: Nicole Oresme’s Concept of Curvitas, scris împreună cu Isabel Marie Serrano şi publicat iniţial în Notices of the American Mathematical Society (2015), a fost inclus în volumul Best Writings on Mathematics 2016, Princeton University Press.

Programul complet de evenimente

BUCUREŞTI
I. Lansare la Tîrgul Internaţional de Carte Gaudeamus
Duminică, 20 noiembrie, ora 13.00, la standul editurii (Complexul Romexpo, Bucureşti)
Invitaţi: Luminiţa Corneanu, Florin Iaru, Paul Cernat

II. Lansare-dezbatere la Librăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei nr. 45)
Vineri, 25 noiembrie, ora 18.30
Invitaţi: Ovidiu Şimonca, Theodor-Cristian Popescu
Moderează: Ema Cojocaru, Anca Moscu

IAŞI
III. Bogdan Suceavă la Clubul de lectură Alecart
Teatru Fix (Str. Cuza Vodă nr. 10)
Marţi, 22 noiembrie, ora 13.30
Moderează: Nicoleta Munteanu

IV. Lansare-lectură la Librăria „Orest Tafrali”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Corp A
Marţi, 22 noiembrie, ora 18.00
Invitaţi: Antonio Patraş, Doris Mironescu
Moderează: Bogdan Creţu

CLUJ 
V. Bogdan Suceavă la Cercul metacritic
Facultatea de Litere, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca
Dezbaterea cu tema: Trăiască Regele vs Vivat Republica – Structuri contemporane ale umorului în spaţiul politic românesc
Vineri, 16 decembrie, ora 16.00
Moderează: Mihaela Ursa

VI. Lansare-lectură la Librăria Book Corner (Bd. Eroilor nr. 15)
Vineri, 16 decembrie, ora 19.00
Invitaţi: Renata Orban, Claudiu Turcuş, Doru Pop
Moderează: Valentin Derevlean

BRAŞOV
VII. Lansare-dezbatere la Librăria „Şt. O. Iosif” (Str. Mureşenilor nr. 14)
Marţi, 20 decembrie, ora 17.00
Invitaţi: Rodica Ilie, Maria Ghiurţu, Adrian Lăcătuş, Laurenţiu-Ciprian Tudor
Moderează: Augusta Ciolan

vizual-1”EU nu contez!”- Un „altfel” de răspuns la ce se întâmplă acum în Romania și în lume

În pragul unei alte campanii electorale „specific” românești, și după ce întreaga omenire spune răspicat că nu vede niciun viitor, o parte din oamenii de cultură (în frunte cu „magicianul” Marian Râlea) transmit, printr-un spectacol de teatru, un mesaj simplu și dur: EU nu contez!

Spectacolul, care are la bază o piesă de teatru a unui corporatist: Florin Coman, a avut premiera pe 15 Noiembrie la Teatrul Elisabeta și s-a bucurat de un mare succes. Următoarele reprezentații sunt pe 28 și 29 Noiembrie de la ora 19:00, atunci când 700 de spectatori sunt invitați la un demers constructiv și non-politic de revenire la fundamentele culturii și educației autentice.

Piesa, care prezintă un adevăr de care ne lovim cu toții, este despre un om care începe prin a salva destine, apoi vieți și ajunge să salveze întreaga omenire. Cu toate astea, el nu contează pentru politicieni … pentru nimeni, nimic, niciodată….

vizual-2În distribuție:

Marian Râlea, deținătorul premiului UNITER pentru cel mai bun actor, va juca rolul principal „Iuda”. Distribuția este completată de actori cu roluri importante pe scene ca TNB, Odeon, Teatrul Masca, etc. Actori consacrați precum Anamaria Pîslaru, Sorin Dinculescu şi Relu Poalelungi. Actori tineri: Antonio Tadeusz Mincă, Beatrice Rubică, Altan Safta Zecheria şi Ştefan Opreanu. Şi vine cu o surpriză: coloana sonoră live (Narcisa Băleanu, nai – muzică populară) cu implicarea extraordinară a unui reprezentant marcant al Filarmonicii George Enescu: Adrian Petrescu, regizor muzical.

Biletele se găsesc pe www.bilet.ro / www.TeatrulElisabeta.ro, dar și la Casa de bilete a Teatrului Elisabeta.

Piesa, a doua producție importantă din cadrul Turneul național ARTfel după apreciatul concert simfonic de la Ateneul din Bacău din 21 septembrie, este organizat de „ARTfel acf”, o companie tânără care promovează cultura ALTfel și susține generația tânără de artiști talentați.

Acest turneu se va desfășura în principalele orașe din țară, iar marele public va asista la spectacole de teatru, concerte simfonice și lansări de carte.

Pentru mai multe detalii vizitați pagina de facebook: ARTfel acf, https://web.facebook.com/Clubul.ARTfel/ , sau descărcați gratuit de pe „Appstore şi Google play” aplicația: Clubul ARTfel

cartea-curajului-copertaPrima lansare de carte transmisă live în 19 orașe din țară – “Cartea curajului”

“Cartea curajului”, semnată de Adina Rosetti și ilustrată de Alexia Udriște, este o carte pentru copii apărută la Curtea Veche Publishing ce reunește 10 povești inspirate din realitate, repovestite astfel încât părinții să le poată împărtăși copiilor valorile asociate curajului.

București, 18 noiembrie 2016. “Cartea curajului” a fost lansată ieri în cadrul unui eveniment transmis live în 19 biblioteci din toată țara, marcând astfel o premieră pentru piața de carte din România. Evenimentul a putut fi urmărit în timp real și pe paginile de Facebook Curaj România și Curtea Veche Publishing.

Lansarea inedită a inclus momente de lectură la care au participat, prin transmisiune în direct, copii din 5 librării județene din țară (Deva, Medgidia, Piatra Neamț, Răcoasa – jud. Vrancea, Târgu Jiu). La eveniment au luat parte, alături de autoare și de ilustratoarea cărții, actorul Marian Râlea (celebrul Magician), Ioana Chiceit-Macoveiciuc (printesaurbana.ro), prof. Eugen Belivac, psihologul Keren Rosner, Miruna Meiroșu (PR Manager Curtea Veche Publishing) și Alfred Borcan (Director de Marketing Piraeus Bank).

Cartea, editată de Curtea Veche Publishing, reunește 10 povești despre curaj inspirate din întâmplări reale colectate prin intermediul aplicației online “Culegătorii de Curaj”, care a fost lansată de Piraeus Bank în 2015, ca parte a unei comunități pe care banca a creat-o pentru a cunoaște și inspira oamenii să aibă încredere în propria lor valoare.

Poveștile din “Cartea curajului” sunt dezvoltate în jurul a “10 ființe mici care fac gesturi mari“, iar printre cele mai populare se numără cea a unui profesor de limba engleză din Râmnicu Vâlcea, care împreună cu elevii săi a realizat un documentar despre viața satului românesc de la începutul de secol XX, un proiect care trece dincolo de programa școlară. O altă poveste este cea a unei studente la medicină din București, inițiatoare a campaniei „Donează păr copilașilor”, o inițiativă prin care copiii bolnavi de cancer primesc gratuit peruci. Astfel, Superputerile lui Toma, Avanlanșă pe Muntele Bomboanelor, Un peștișor pe nume Baltzar sau Mir – Porumbelul Salvator, o poveste despre Vlad Voiculescu și tabăra pentru copiii bolnavi de cancer MagiCamp,  sunt doar câteva dintre poveștile despre curaj care inspiră și pot fi un exemplu pentru copii, dar și pentru părinți.

„Nu trebuie să fii supererou ca să fii curajos. Dacă ne uităm bine în jur, vedem peste tot dovezi de curaj, iar de cele mai multe ori, curajoșii sunt oameni obșinuiți. Uneori, curajul înseamnă să mergi înainte atunci când nimeni nu te încurajează, să încerci ceva nou, să ajuți un prieten când are cea mai mare nevoie de tine. Asta cred că vor învăţa copiii din cele 10 povestiri din Cartea Curajului, inspirate din poveştile reale ale unor oameni obişnuiţi”, a declarat scriitoarea Adina Rosetti, autoarea Cărții Curajului prezentă la evenimentul de lansare.

Prin intermediul aplicației online Culegătorii de Curaj, am dat oamenilor din întreaga țară posibilitatea să facă publice povești și acte de curaj din viața de zi cu zi, pe care le-am materializat, astăzi, odată cu lansarea Cărții Curajului, într-un proiect editorial unic în România. Ne bucurăm că am putut fi noi aceia care să ducem până la capăt o astfel de inițiativă valoroasă pentru societate – 10 povești pentru copii care demonstrează că bunul simț, empatia și curajul de a fi tu însuți sunt importante și apreciate de cei din jur, a declarat Alfred Borcan, Director Marketing, Piraeus Bank Romania. 

Inițiativa lansării cărții vine și în contextul în care aproape jumătate (42%) dintre elevii români de 15 ani sunt analfabeți funcțional, potrivit unui studiu recent al Centrului de Evaluare și Analize Educaționale, ceea ce înseamnă că tinerii știu să citească, însă nu asimilează mesajul și nu înțeleg ceea ce citesc. Un număr insuficient de librării și accesul dificil la cărți se numără printre cauzele acestui fenomen. În zeci de orașe și sute de sate din întreaga țară nu există nicio librărie, iar în total, în toată țara există sub 300 de librării.

„În foarte multe orașe din țară nu mai există librării, în vreme ce în mediul rural ele lipsesc cu desăvârșire. Sunt statistici sumbre, care pot fi îmbunătățite cu inițiative de acest gen care aduc cartea mai aproape de copii și de părinți. Facem parte cu bucurie din acest proiect care ne face să privim actele de curaj dintr-o altă perspectivă, mai aproape de realitate, și care poate aduce inspirație pentru fiecare dintre noi”, a declarat Iren Arsene, General Manager Curtea Veche Publishing.

afisLansare de carte ”Dincolo de luntrea visului – Irina Lucia Mihalca”

Marti, 22 noiembrie 2016, începând cu ora 18.00, publicul este invitat la lansarea si sesiunea de autografe a volumului de poezii, «Dincolo de luntra visului» a scriitoarei Irina Lucia Mihalca. Evenimentul va fi gazduit de Biblioteca Metropolitană Bucuresti (str. Tache Ionescu, nr. 4) va cuprinde cuvinte ale autorului, ale invitatilor speciali, recitari, momente artistice. Alături de personalităti ale vietii cultural-artistice, vor fi prezenti scriitori, poeti, prieteni si apropiati. Volumul a fost editat la Editura Musatinia, Roman, sub ingrijirea editorului Emilia Tutuianu, datorita colaborarii indelungate in decursul timpului cu Revista Musatinia si, totodata, datorita meleagurilor natale, Piatra Neamt. Cuvantul inainte a fost scris de scriitoarea si poeta Adina Daniela Dumitrescu.

„…Fără să vrei, citind versurile poetei Irina Lucia Mihalca prinse-n cununa de faţă, devii poet. Fără să vrei, făcând înconjurul lumii şi urcând înspre ceruri, coborând în abisurile pline de taine ascunse, devii călătorul filozof, căci sunt la un loc şi lucruri văzute, şi bănuite, şi mesaje trimise şi deducţii. Fără să vrei câştigi din inocenţa pierdută, devenind inocent şi pur. Fără să vrei înfloreşti ca femeie, feminitatea romantică a autoarei îmbie la băutul izvorului cu apă vie, la al tinereţii cu cercei la urechi. Citind visezi, zâmbeşti, înfloreşti, citind te încălzeşti ca om, te transfigurezi în femeia sensibilă şi senzuală, care n-are nevoie să lepede haine, dorinţa spre celălalt izbucnind ca focurile pădurii-n noapte, acolo unde au fost ascunse comori..Şi fără vrei devii şi tu o curajoasă, căci scrierile Irinei Lucia Mihalca sunt curajoase, nu prin părăsirea rimelor stas, ci prin miza metafizică, morală şi aş putea spune, esoterică a lor. Stilul ei reflectă  o dăruire intelectuală ce liază suflete, eliberându-se de dogmatismul laicului, dar şi de stridenţele, vulgarităţile moderniste şi postmoderniste. Dispariţia ad-literam a sexului explicit, a exchibiţionismului afişat, prin atingerile ei feminine, capătă accente de senzualitate, de simţire asemănătoare celei divine. O alchimie plimbă, transformă şi contopeşte, ca apoi să dispară, apărând în alte planuri şi timpuri, dar rămânându-ţi certitudinea că a fost totdeauna acolo; a vegheat şi a aşteptat, întrupându-se, având nu numai coerenţă spirituală, dar şi transcendentă. Iubirea, speranţa şi perpetuarea ei sunt ţesute din substanţă divină ce devine izvor la îndemâna cititorului. Desele dialoguri cu eul sau cu celălalt eu, iubitul, aproapele, viul, toate vin ca o certitudine  a simţirii nu numai împărtăşite,dar şi ca o cale liberă de intrare pe poarta aceluiaşi sine. Păşim…” Adina Dumitrescu

Pagina unde o puteti citi: https://www.facebook.com/Irina-Lucia-Mihalca-1721156681467057/?fref=ts

istoria-lui-ceausescuTurneu de lansări: istoricul Adam Burakowski despre Dictatura lui Nicolae Ceauşescu

În perioada 19-23 noiembrie, reputatul istoric polonez Adam Burakowski, specialist consacrat în istoria comunismului din Europa Centrală şi de Est, va susţine, cu sprijinul Institutului Polonez, un turneu de evenimente la Bucureşti, Timişoara şi Ploieşti, cu prilejul apariţiei celei de-a doua ediţii, revăzută şi adăugită, a volumului Dictatura lui Nicolae Ceauşescu (1965-1989). Geniul Carpaţilor. Volumul tradus de Vasile Moga, cu o prefaţă semnată de Stejărel Olaru, a apărut recent în prestigioasa colecţie „Historia” a Editurii Polirom, şi în format digital.

Un volum dedicat integral comunismului românesc din perioada lui Nicolae Ceauşescu, o analiză comparată de tip istoric şi politic realizată de un specialist consacrat în istoria comunismului din Europa Centrală şi de Est. Pe baza unei bibliografii vaste şi a unor izvoare de o mare diversitate, Adam Burakowski ne oferă nu doar o istorie a comunismului românesc, ci şi o carte despre puterea absolută al cărei unic scop este consolidarea perpetuă a puterii. A doua ediţie, completată cu informaţii preluate din documente desecretizate, precum şi din bibliografia recentă, acordă o atenţie specială politicii externe a lui Nicolae Ceauşescu, contribuind la o înţelegere mai profundă a istoriei româneşti din epoca respectivă.

„O carte despre o dictatură şi un dictator, dar nu numai. Dictatura lui Nicolae Ceauşescu ne oferă şi o perspectivă de istorie politică, alături de explicaţiile necesare privind felul în care a funcţionat regimul ceauşist folosindu-se frica, manipularea şi falsul naţionalism. Fără îndoială, cititorul acestei cărţi va fi răsplătit.” (Stejărel Olaru)

Din cuprins:

Mişcarea comunistă românească înainte de al doilea război mondial • Cariera lui Nicolae Ceauşescu pînă în martie 1965 • Continuarea politicii externe independente • Consolidarea poziţiei lui Ceauşescu şi eliminarea lui Drăghici • Apropierea României de China şi vizita lui Ceauşescu în Statele Unite • Anul 1974 – instaurarea formală a dictaturii • Politica externă în anii 1975-1976 • Stagnarea – anii 1983-1985 • Prăbuşirea economiei • Pierderea puterii: 2-22 decembrie 1989

Volum apărut cu sprijinul: Reţeaua Europeană Memorie şi Solidaritate www.enrs.eu şi promovat cu sprijinul: Institutul Polonez din Bucureşti www.culturapoloneza.ro

Adam Burakowski (n. 1977) – doctor habilitat în politologie, istoric, absolvent al Institutului de Istorie al Universităţii din Varşovia (2001) şi al Institutului de Studii pentru Europa de Est al aceleiaşi universităţi (2004). În cursul anului 2003 a efectuat un stagiu de practică în cadrul Cold War International History Project de la Woodrow Wilson International Center for Scholars din Washington. Din 2004 devine asistent, din 2007 lector, din 2015 profesor în cadrul Institutului de Studii Politice al Academiei Poloneze de Ştiinţe. Din 2006 activează în cadrul postului naţional de radio polonez. Începînd din 2009 este membru al conducerii Grupului pentru Interese Economice Europene al Euranet şi, din 2013, al Euranet Plus. Este coautor, împreună cu Aleksander Gubrynowicz şi Pawel Ukielski, al cărţii 1989 – Jesień Narodów (2010; 1989. Toamna naţiunilor, Polirom, 2013), împreună cu Marius Stan, al volumului Kraj smutny, pełen humoru. Dzieje Rumunii po 1989 roku (O ţară tristă, plină de umor. Istoria României după anul 1989, 2012) şi, împreună cu Krzysztof Iwanek, al volumului Od kolonii do mocarstwa. Indie 1857-2013 (De la colonie la superputere, India 1857-2013, 2013). În 2015 a publicat volumul System polityczny współczesnej Rumunii (Sistemul politic al României contemporane). În prezent se ocupă de India şi Asia de Sud.

Programul complet al evenimentelor:

BUCUREŞTI

 • Miercuri, 23 noiembrie, ora 14.00, la sediul Institutului Bancar Român (Aleea Negru Vodă nr. 3), Adam Burakowski va discuta cu studenţii Facultăţii de Ştiinţe Politice, Universitatea Bucureşti, despre volumul recent publicat.

TIMIŞOARA
Luni, 21 noiembrie, ora 16.30, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” (Bd. Vasile Pârvan, nr. 4A), întîlnire cu istoricul Adam Burakowski şi discuţie despre volum, în cadrul „Zilelor Culturii Poloneze”.
Moderator: Prof. univ. dr. Vasile Docea

 • În aceeaşi zi, ora 19.00, la Librarium Cartea de Nisip (Str. V.V. Delamarina nr. 1), lansarea volumului Dictatura lui Nicolae Ceauşescu 1965-1989. Geniul Carpaţilor.
  Participă, alături de autor: prof. univ. dr. Marcel Tolcea şi prof. univ. dr. Silviu Rogobete.

PLOIEŞTI
• Miercuri, 23 noiembrie, ora 10.30, în Sala de Festivităţi a Colegiului Naţional „I.L. Caragiale”, Adam Burakowski se va întîlni cu elevii şi profesorii de istorie. Discuţie pe marginea volumului Dictatura lui Nicolae Ceauşescu 1965-1989. Geniul Carpaţilor.

tesfestÎncepe Festivalul Internațional de Teatru Idiș!

Doar două zile ne mai despart de debutul primei ediții a Festivalului Internațional de Teatru Idiș – TES FEST, organizat în perioada 20-27 noiembrie, la București, de Teatrul Evreiesc de Stat, cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înființarea primului teatru profesionist de limbă idiș din lume, în România, la Iași, în anul 1876, de către scriitorul și artistul Avram Goldfaden.

Timp de opt zile, trupe de teatru profesioniste de limbă idiș din Statele Unite, Israel, Franța și Polonia, dar și formații și interpreți de muzică klezmer de renume mondial vor aduce în atenția publicului bucureștean cultura idiș, sub toate aspectele sale. Festivalul va găzdui și o serie de evenimente conexe: workshop-uri de cultură idiș (de luni până vineri, de la ora 11.00, la Teatrul Evreiesc de Stat) realizate de personalități de renume: David Esrig, Zalmen Mlotek, Schmuel Atzmon și Rafael Goldwaser, precum și lansări de carte și expoziția Barașeum – o istorie în imagini a activității Teatrului Evreiesc de Stat.

Programul manifestărilor din cadrul Festivalului Internațional de Teatru Idiș – TES FEST este disponibil pe site-ul oficial www.tesfest.ro. Accesul este liber la toate evenimentele și spectacolele, pe bază de rezervare, la adresa de e-mail rezervari@tesfest.ro.

„Festivalul Internațional de Teatru Idiș se adresează publicului larg (români și străini) din toate categoriile de vârstă, pentru a deschide prin mijloace de expresie specifice o poartă de cunoaștere, contribuind astfel la înțelegerea, acceptarea și apropierea între culturi”, spune directorul TES, actrița Maia Morgenstern.

Festivalul debutează duminică, 20 noiembrie, de la ora 18.30, cu un concert de pian al artistului american Zalmen Mlotek, urmat de spectacolul Stele rătăcitoare, o producție a Teatrului Evreiesc de Stat. Marți, 22 noiembrie, de la ora 19.00, este programat un spectacol-eveniment: Nuntă în Fernwald, o coproducție internațională Teatrul Evreiesc de Stat & Teatrul Național Idiș Folksbiene (SUA). Miercuri, 23 noiembrie, de la ora 19.00, Le Théâtre en L’Air (Franța) prezintă spectacolul Unchiul Arthur, urmat de concertul Yiddish Art Trio (SUA).

Festivalul continuă joi, 24 noiembrie, de la ora 19.00, cu spectacolul Bei Mir Bist Du Shein (Teatrul Yiddishpiel, Israel), urmat de reprezentația The Essence: A Yiddish Theater Dim Sum (SUA). Vineri, 25 noiembrie, de la ora 19.00, spectatorii sunt așteptați la spectacolul Shir Hashirim, în interpretarea Teatrului Zydowski, din Polonia, urmat de un concert A. G. Weinberger.

Sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora 18.00, are loc spectacolul Reflecțiile unui poet rătăcit (Teatrul Idiș Joseph Papp, SUA), urmat de spectacolul muzical Stand-up Lechaim!, în interpretarea Maiei Morgenstern și a celor de la Bucharest Klezmer Band. Prima ediție TES FEST se încheie duminică, 27 noiembrie, de la ora 19, cu spectacolul Astă seară: Lola Blau, în interpretarea Teatrului Evreiesc de Stat, urmat de o nouă reprezentație a concertului Stand-up Lechaim!.

Prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș – TES FEST (București, 20-27 noiembrie 2016) este organizată de Teatrul Evreiesc de Stat, cu sprijinul Primăriei Municipiului București (PMB), Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Institutului Cultural Român (ICR), Guvernului României – Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) și Uniunii Teatrale din România (UNITER). Partener: Carrefour România.

Articole similare

„Bună! Ce faci?” vine la Timişoara

Jovi Ene

Un an de CINEPUB

Jovi Ene

Cartea în așteptare, o campanie socială și culturală a Grupului editorial ALL la Bookfest 2015

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult