Stiri

Anim’est 2011 se pregăteşte de start!

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est se pregăteşte de start! În perioada 7-16 octombrie 2011, Bucureştiul va deveni din nou gazda proiecțiilor celui mai important festival de film de animație din România. În premieră pentru peisajul festivalier autohton, aplicaţia Prinde oaia!, disponibilă, din 6 octombrie, pe site-ul oficial www.animest.ro, dar și în App Store/Android Market (sub numele de Layar), le oferă fanilor festivalului posesori de smartphone, pe lângă programul complet al proiecțiilor, posibilitatea de a câștiga festival pass-uri, invitații și tricouri Anim’est “prinzând” oile 3D răspândite prin oraș.

Deschiderea oficială a Anim’est 2011 are loc vineri, 7 octombrie, de la ora 19:00, la Cinema Patria, cu proiecţia, în premieră naţională, a primului lungmetraj animat românesc produs în ultimii 20 de ani şi una dintre cele mai aşteptate pelicule autohtone ale anului: Crulic – drumul spre dincolo (r. Anca Damian, România – Polonia, 2011). Înaintea proiecţiei filmului, publicul Anim’est va putea urmări pe marele ecran produsele şi imagini de making of de la prima ediţie Animation Worksheep – atelierul de film de animaţie organizat de Anim’est în luna aprilie – în prezenţa cursanţilor, dar şi a trainerilor Dragoş Ştefan, Dan Panaitescu şi Sergiu Negulici.

După proiecţie, spectatorii prezenţi la Gala de Deschidere vor avea întâlnire cu echipa filmului: regizoarea şi producătoarea, Anca Damian, co-producătorul polonez Arkadiusz Wojnarowski, protagonistul filmului Vlad Ivanov, animatorii Dan Panaitescu, Dragoş Ştefan, Raluca Popa, Roxana Benţu, Tuliu Olteanu, Andrei Saraliischi, Vlad Paşcanu şi monteurul Cătălin Cristuţiu.

Pe întreaga durată a festivalului, foaierul Cinema Patria va găzdui o expoziţie cu desenele realizate de animatori pentru Crulic – Drumul spre dincolo.

Vineri, 7 octombrie, încep proiecţiile Anim’est şi la Sala ArCuB, o locaţie nou-nouţă în programul festivalului. După prima proiecţie de scurtmetraje din secţiunea Mozaic, programată pentru ora 19:00, la ArCuB vor rula, de la 21:00, filmele nominalizate la Cartoon d’Or 2011 – cel mai important premiu european dedicat scurtmetrajului de animaţie, printre care se numără câștigătorul prestigiosului trofeu, The Little Boy and the Beast (r. Johannes Weiland & Uwe Heidschötter, Germania, 2009); nominalizatul la Oscar 2011 The Gruffalo (r. Jakob Schuh, Max Lang, Marea Britanie, 2009); Mobile (r. Verena Fels, Germania, 2010), selecționat în Competiția de Film Studențesc; Paths of Hate (r. Damian Nenow, Polonia, 2010), câștigătorul unei Mențiuni Speciale în Competiția Oficială a Festivalului Internaţional de Film de Animație de la Annecy, ediția 2011; The External World (Germania, 2010), regizat de David O’Reilly, răsplătit cu Premiul Publicului la Anim’est 2010 pentru Viața de un minut a unei muște / One Minute Fly, câștigător a zeci de premii în lumea întreagă și selecționat în competițiile oficiale ale Festivalurilor Internaționale de Film Veneția sau Sundance sau Pivot (r. André Bergs, Olanda, 2009), selecționat, de asemenea, la festivaluri importante din lume.

Proiecţiile Anim’est de la Cinema Union încep cu două lungmetraje din secţiunea Mozaic: de la ora 18:00, Rango îl aduce pe Johnny Depp într-unul dintre cele mai discutate lungmetraje de animaţie ale anului, iar, de la 21:00, în premieră în România, Viaţă de Pisică / Une vie de chat (r. Alain Gagnol, Jean-Loup Felicioli, Franţa – Belgia – Elveţia – Olanda, 2010), nominalizat la Premiul César şi la Premiile Academiei Europene de Film. Filmul spune povestea lui Dino, o pisică cu viaţă dublă. Ziua, el locuieşte cu Zoe, o fetiţă a cărei mamă, Jeanne, este poliţistă, iar noaptea lucrează cu Nico, un tâlhar cu suflet mare. Zoe s-a cufundat în muţenie în urma uciderii tatălui ei din cauza gangsterului Costa. Într-o noapte, Zoe se hotărăşte să-l urmărească pe Dino. Pe drum îi aude fără să vrea pe nişte răufăcători şi descoperă că dădaca ei face parte din banda de gangsteri.

Iluzionistul – filmul care a deschis Anim’est 2010 – va putea fi urmărit într-o proiecţie specială la Cinema Patria vineri, 7 octombrie, de la ora 22:00, cu ocazia lansării ediţiei româneşti a DVD-ului, editat de distribuitorul Transilvania Film. Un omagiu adus de regizorul Sylvain Chomet lui Jacques Tati, filmul spune povestea unui vechi şi bătrân magician pe nume Tatischeff, forţat să hoinărească prin lume în căutarea unui public care să-i aprecieze numerele demodate. Într-o zi o cunoaşte pe Alice, o tânără aflată la începutul călătoriei sale prin viaţă. Jucându-şi rolul de “femeie”, Alice uită că ziua când va trebui să înceteze să se mai prefacă se apropie cu repeziciune. Iluzionistul a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru Cel mai bun Lungmetraj de Animaţie, şi a câştigat Premiul César şi Premiul Academiei Europene de Film, la aceeaşi categorie, în 2010.

Prima zi a celei de-a şasea ediţii Anim’est se încheie cu The Great Rock’n’Roll Circus cu Cliza, petrecerea de deschidere a festivalului, programată, începând cu ora 23:00 în Club Control.

Primul weekend al festivalului se anunţă unul plin de proiecţii şi evenimente pentru toate vârstele. Minimest – secţiunea dedicată copiilor la Anim’est 2011 – aduce la Cinema Patria, de la 10:30, lungmetrajele Rio şi Kung Fu Panda 2, şi, de la 12:30, câte un program de scurtmetraje din toate colţurile lumii, potrivite atât pentru cei mici, cât şi pentru însoţitorii lor. De asemenea, sâmbătă şi duminică are loc vernisajul celei de-a doua expoziţii din programul Anim’est 2011 – Greetings from Cartoonia. Secţiunile Masters of Puppets, Omagiu Satoshi Kon, Şcoală Invitată: Animation Workshop şi Ţară Invitată: Polonia, debutează tot în primul weekend.

Animatorul canadian Steven Woloshen, membru al juriului secţiunilor Film Studențesc, Film Românesc şi Balkanimation, îşi prezintă filmele de scurtmetraj sâmbătă, 8 octombrie, de la ora 18:00, la Cinema Union. Weekend-ul Anim’est culminează cu proiecţia superproducţiei 9 (SUA, 2009): duminică, 9 octombrie, de la ora 20:30, la Cinema Patria, publicul Anim’est putând urmări lungmetrajul produs de Tim Burton, avându-i în rolurile principale pe Elijah Wood, Jennifer Connely, Christopher Plummer sau Martin Landau. Animatorul Invitat al Anim’est 2011, Shane Acker, își va prezenta lungmetrajul, pe scena celui mai mare cinematograf din Bucureşti.

Articole similare

Câteva știri din lumea filmului românesc (18 – 24 februarie 2019)

Jovi Ene

Concurs: Câștigă unul dintre cele 3 vouchere de 100 lei, valabile la Bookfest 2018! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

“Just Another Brick in the Wall“ – Arta Contemporană Românească La Zurich

Delia Marc

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult