Stiri

„Tatăl fantomă”, în competiția Festivalului de Film de la Mannheim-Heidelberg

„Tatăl fantomă”, în regia lui Lucian Georgescu, a fost selecționat în secțiunea competitivă a celei de-a 60-a ediții a Festivalului de Film de la Mannheim-Heidelberg (10-20 noiembrie 2011), unul dintre cele mai vechi festivaluri de profil din lume, și al doilea ca vechime din Germania.

De-a lungul a celor 6 decenii de existență, Mannheim-Heidelberg IFF a devenit o importantă platformă de promovare a filmului de artă și de autor, susținând debutul unor regizori precum  cele mai importante François Truffaut (1959), Rainer Werner Fassbinder (1969), Wim Wenders (1969), Krzyszof Kieslowski (1975), Jim Jarmusch (1980), Atom Egoyan și  Lars von Trier (1984), Bryan Singer (1993), Thomas Vinterberg (1997), Matias Bize (2003) sau Ramin Bahrani (2005). Filmul lui Lucian Georgescu afost selectat în finala de 20 de filme dintr-un total de 700 de producții cinematografice primite de Festival în acest an aniversar.

Road-movie inițiatic, „Tatăl fantomă” are un punct de plecare în  nuvela „Almost Oriental” a scriitorului și scenaristului american Barry Gifford („Wild at Heart”, „Lost Highway”, „Perdita Durango”) care are și o apariție cameo în film. Comedie dulce-amară, filmul spune o dublă poveste de dragoste: cea dintre profesorul american Robert Traum (Marcel Iureș, într-un rol deopotrivă impresionant și inedit), reîntors în țara natală a tatălui și unchiului său – unul celebru romancier, celalalt gangster din Chicago – și Tania (Mihela Sîrbu, a cărei prestație a fost apreciată de Variety drept un „debut formidabil”) și, pe de altă parte, dragostea pentru cinemtograful de altă dată, nomad, popular, naiv și generos. Omagiu tandru și nostalgic adus unui unei epoci apuse, „Tatăl fantomă” îmbină stilistic cinema-ul postmodern cu cel clasic, grație si imaginii semnate Liviu Mărghidan și coloanei sonore originale compuse de Johannes Malfatti, alternată de hit-uri clasice precum Breakfast in America al trupei Supertramp.

Alături de Marcel Iureș și Mihaela Sîrbu, în film mai joacă Valer Delakeza, Mihai Constantin,  Mimi Brănescu, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Mirela Oprișor, Nicodim Ungureanu, Vitalie Bantas si Marcello Cobzariu.

„Tatăl fantomă” reprezintă debutul în lungmetraj al lui Lucian Georgescu, scenarist si producător, conferențiar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Filmul a fost prezentat în avanpremieră extraordinară în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania 2011 si a fost lansat pe plan mondial în cadrul competiției Festivalului Internațional de Film de la Montreal.

„Tatăl fantomă” este distribuit în România de Transilvania Film și va avea premiera națională în această iarnă.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi www.thephantomfather.com, FACEBOOK/THE PHANTOM FATHER sau  www.transilvaniafilm.ro

Articole similare

Cărți deschise pentru minți deschise! Te așteptăm în librărie! – ediția a IX-a, 2017

Jovi Ene

Netflix anunta data de lansare pentru The Crown: Sezonul 4

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (2 – 8 februarie 2015)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult