Filme Filme asiatice

Un film noir/operă rap israeliană: The City (2023)

HaYir HaZot – The City (2023)
Regia: Amit Ulman
Distribuția: Amit Ulman, Moria Akons, Omer Havron

‘The City’ (titlul exact în ebraică înseamnă ‘Orașul acesta’) are șanse bune să fie unul dintre succesele stagiunii cinematografice estivale din Israel. Filmul este scris și regizat de Amit Ulman, cineast aflat la debut, și a fost realizat cu un buget modest furnizat de fonduri care încurajează cinematografia tânără și completat cu donații strânse de la public prin intermediul Internetului. Punctul de plecare este un spectacol musical rap care a castigat o popularitate de nișă la un mic teatru de avangardă din Ierusalim. Nimic nu lasă însă să se ghicească emoțiile debutantului. ‘The City’ este un film interesant, original, frumos filmat, bine jucat și cântat, care își captivează spectatorii de la prima scena și îi păstrează atenți și conectați la cele care se întâmplă pe ecran până la ultima scenă, inserată în derularea creditelor finale. Este un film inedit și diferit de orice s-a făcut până acum în Israel, un film care deschide cinematografia israeliană spre un gen muzical și cinematografic puțin obișnuit și spre publicul său tânăr.

‘Orașul acesta’ poate fi Tel Aviv-ul de azi sau o metropolă americană din filmele cu gangsteri ale anilor ’40 sau o combinație dintre ele. Intriga se inspiră din romanele lui Raymond Chandler. Joe, detectiv particular, este angajat de o frumoasă și misterioasă cântăreață de cabaret pe nume Sarah pentru a o descoperi pe sora ei dispărută. Ancheta se transformă după câteva ore într-o anchetă de crimă după ce cadavrul sorei este descoperit în nordul orașului. Polițistul sef al orașului (incoruptibil sau corupt?) și Menashe – seful gangsterilor – sunt și ei interesați de anchetă, sau poate mai degrabă interesați ca adevărul să nu iasă la lumină? Joe, îndrăgostit de Sarah, continuă ancheta în pofida avertismentelor, amenințărilor și asasinării asistentului sau. Dar și Sarah dispare și nimeni nu mai pare să fi auzit de ea. A fost femeia oare doar rodul imaginației sale? Învinuit fiind de crima, cum va reuși să iasă din încurcătură?

Realizarea cinematografică este surprinzător de bine executată și amestecul puțin obișnuit de genuri funcționează bine. Imaginea semnată de Misha Pletinsky creează o atmosferă care rivalizează cu ‘Sin City’ a lui Frank Miller, Robert Rodriguez și Quentin Tarantino. Scenariul este surprinzător de coerent și are sens în logica filmelor genului. Amit Ulman interpretează și cântă și rolul principal și este excelent, iar printre partenerii săi excelează Alon Neuman, actor de teatru extrem de talentat și de popular, care a avut mai puține ocazii să joace roluri consistente pe ecran, și care aici demonstrează că ar merita mai multe roluri principale. Moria Akons în rolul Sarei dă formă unei femei fatale descinse din personajele similare ale filmelor noir clasice. Muzica hip-hop nu este genul meu preferat, dar ea se potrivește perfect genului de film cântat a la Jacques Demy. Apar pe generic câteva nume faimoase pe scena de rap israeliană, și performanțele lor demonstrează din nou că nu există genuri muzicale bune și rele, există doar muzică bună și muzică rea. Muzica din ‘The City’ este bună. Dintr-un interviu al regizorului am aflat că se afla în pregătire o variantă în limba engleză a filmului, având ca țintă piața internațională. Cred că este o idee excelentă și sper că traducătorii vor găsi echivalente cel puțin la fel de spumoase numeroaselor jocuri de cuvinte și glume lingvistice din versiunea în limba ebraică. ‘The City / HaYir HaZot’ merită o distribuire internațională și un succes pe măsura originalității și talentului investite în acest film.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.cineserie.com/movies/5617212/)

Articole similare

Filmul de adio al lui Paul Newman: Road to Perdition (2002)

Dan Romascanu

Prin blogosfera literară (28 septembrie – 4 octombrie 2015)

Dan Romascanu

Prin blogosfera literara (17 – 23 februarie 2014)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult