Filme Filme americane Recomandat

The Fantastic Mr. Fox (2009)

The Fantastic Mr. Fox (2009)
Regia: Wes Anderson
Voci: George Clooney, Bill Murray, Meryl Streep, Jason Schwartzman

Inca de la debutul sau in cinematografie Wes Anderson si-a stabilit un stil propriu caracterizat prin filmare in slow-motion, montaj ingenios, utilizarea unei coloane sonore cu muzica rock classic, dublate de teme precum familiile disfunctionale si crizele de identitate.

”Fantastic Mr. Fox” este inspirat dintr-o carte pentru copii scrisa de Roald Dahl, autorul lui “Charlie and the Chocolate Factory”, “James and the Giant Peach”, “Matilda” devenite tot atatea succese cinematografice. De asemenea este si prima incercare a lui Anderson de a aborda filmul de animatie, animatie stop action mai precis care implica fotografierea cu migala, cadru cu cadru, a modelelor reale, povestea simplista a scenariului lasandu-i spatiu larg regizorului de a partaja observaţiile sale pe dinamica de familie.

Mr. Fox

Scenariul se invarte in jurul vulpoiului hot de gaini Mr. Fox (voce George Clooney). Dupa casatoria cu Felicity (voce Meryl Streep) si nsterea fiului sau Ash, acesta se hotaraste sa duca o viata onorabila angajandu-se journalist la un ziar local pe care nu-l citeste nimeni.Odata cu trecerea anilor, plictisit de viata lipsita de aventura si ducand dorul gustului de gaina vanata, Mr. Fox se hotaraste sa dea o ultima mare lovituira dupa care sa se retraga definitive din viata activa.

Cu ajutorul prietenului opossum Kylie pune la cale un plan care implica furtul pasarilor si a cidrului de la un trio de fermieri vecini, renumiti pentru ura pentru vulpi: Franklin Bean, Walter Boggis si Nathan Bunce.

Marele jaf are consecinte dezastruoase pentru ambele parti: Mr. Fox se regaseste in situatia nedemna de a-si vedea coda taiata iar fermierii se hotarasc sa aplice masuri disperate pentru a-l prinde pe vicleanul hotoman, nici una dintre parti nereusind sa-si atraga simpatia publicului rin masurile adoptate. Astfel fermierii nu fac decat sa destabilizeze ecosistemul excavand campurile si inundand vizuinile vulpilor iar acestea din urma devoreaza suflarea inaripatelor adunate in custi.

Familia Fox

Atat umorul replicilor cat si evolutia conflictului reusesc cat de cat sa-i amuze pe cei mari in schimb vor fi teribil de plictisitoare pentru cei mici pentru ca singurul lucru care se evidentiaza este animatia mai mult decat conflictul sau umorul. Desi se bucura de colaborarea unor actori de exceptie in realizarea vocilor, acestea nu contribuie cu nimic la imbunatatirea calitatii filmului pentru ca scenariul nu reuseste sa le ofere spatiu de manifestare talentatilor actori.
”Fantastic Mr. Fox” nu este un film traditional pentru copii, personajele avand discutii existentiale, se confrunta cu probleme cu care ne confruntam toti, de la lupta pentru mai bine pana la problemele clasice ale unui mariaj modern.

Este o poveste clasica, descriind o comunitate unica vorbind despre barbatie si despre alienare., fara prea mult patos si in imagini carr tind spre perfectiune fara insa a o atinge; se observa smocurile de blana statice la o privire atenta asupra personajelor, gurile se misca rapid si nu intotdeauna sincronizat cu replicle care se aud, de asemenea se observa lipsa de fluiditate in miscari si lovituri.

Regizorul a mizat mai mult pe punctarea sensibilitatii si emotiilor decat pe utilizarea tehnicii si animatiei pentru redarea cat mai fidela a personajelor animate insa ceea ce impresioneaza la mesaj este felul cum arata ca defectele noastre pot sa ne duca in jos sau cum putem ajunge la un triumf al spiritului din cauza lor sau tocmai datorita lor. Vizionare placuta!

Nota: 7/10

Articole similare

Toamna Venetiana 2010

Mihaela

La marginea pădurii tropicale: Clara Sola (2021)

Dan Romascanu

Up in the Air (2009)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult