Filme Filme europene Recomandat Saptamani de autor

Săptămâna Pedro Almodovar: ¿Qué he hecho yo para merecer esto!! (1984)

¿Qué he hecho yo para merecer esto!! (1984)-Ce am facut sa merit asta?
Regia: Pedro Almodovar
Actori: Carmen Maura, Luis Hostalot, Veronica Forque

Cu “¿Qué he hecho yo para merecer esto!!”, Almodovar schimba complet registrul, desi o pastreaza pe Carmen Maura in distribuitie: pur si simplu, ne readuce pe taramul normalitatii si al vietii sociale dintr-un cartier muncitoresc din acelasi Madrid.

Nu mai vedem prostituate (desi Cristal ar face parte din aceasta tagma), nu homosexuali (desi avem de-a face cu un dentist pedofil), ci oameni obisnuiti, aflati la limita supravietuirii din cauza saraciei. Mi s-a parut totul atat de firesc, atat de normal, atat de realist reprezentat, incat il consider cel mai bun dintre primele patru filme ale reputatului regizor spaniol.

Sa fie melodrama, sa fie comedie, sa fie doar un film de familie? Putem sa o consideram simplu o melodrama, desi pare a nu se incadra in definitia (ciudata) a genului, care reprezinta “o drama care abunda de sentimente romantice si situatii de agonie, cu acompaniament muzical in special in partile palpitante sau patetice”. (Am vrut neaparat sa scriu aceasta definitie, pentru ca mi s-a parut destul de amuzanta). In schimb, este o comedie amara la adresa civilizatiei si conditiei la care este supusa femeia, in general, personajul principal feminin (Gloria) fiind obligat sa munceasca tot timpul pentru a-si intretine familia, formata din doi copii cu probleme de personalitate si de comportament, de un sot aproape tiranic, misogin si dezgustator si de o soacra, care pare cea mai normala dintre toti.

Cristal si Gloria

Sa nu uitam insa si ceea ce ii inconjoara, pentru ca lumea are atat de multe fatete si cele ciudate se aduna toate in acelasi loc: Cristal, o anumita forma de prostituata, care se intretine prin aceasta meserie, dar deloc indecenta, cu un anumit farmec, adus de comportamentul frumos fata de vecini; o familie formata de mama si fiica, ultima care plange inca dupa tatal ei si care are anumite puteri extrasenzoriale. Gloria trebuie sa fie legatura dintre aceste personaje, dar trebuie sa reziste exigentelor familiale, care uneori i se par fara puteri (sotul stramba mereu din nas: ba ca puiul este prea prajit, ba ca nu exista bere sau vin in casa, dar nu ezita sa sara serile pe ea pentru a-si domoli poftele sexuale. Aproape insuportabil).

“¿Qué he hecho yo para merecer esto!!” este considerat de Almodovar filmul sau cu cele mai evidente preocupari sociale, in primul rand pentru ca arata o alta fata a Madridului, orasul care il urmareste: un cartier muncitoresc, care ne aminteste atat de bine de celebrele blocuri gri din comunism, povestea unei familii care, intr-adevar, a plecat de la sat (bunica si unul dintre copii amintesc si reamintesc mereu despre dorinta de a se refugia din nou la tara) si incearca sa supravietuieasca, si o face cu greu, in viata tumultoasa a marelui oras. Iar Carmen Maura straluceste, este cel mai bun film al ei pana acum.

Nota: 8/10

Articole similare

”Este nevoie de implicarea scriitorilor” (Dorina Rusu, FILIT 2018)

Jovi Ene

Să citim ce se întâmplă la Terasa Fericirii, cu Lavinia Bălulescu

Jovi Ene

De ce triumfă generaliștii într-o lume specializată: ”Range”, de David Epstein

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult