Filme Filme americane Recomandat

Paranormal Activity (2007)

Paranormal Activity (2007)
Scenariul si regia: Oren Peli
Distributia: Katie Featherstone, Micah Sloat

Avand acest film pus deoparte impreuna cu cateva productii documentare, m-am hotarat sa il vad cu prioritate, pentru ca domeniul paranormalului este extrem de incitant pentru mine. Recunosc ca nu citisem si nu ma informasem deloc despre aceasta productie, asa ca cuvintele cu care debuteaza pelicula – “The producers would like to thank the families of Micah S. & Katie F. and the Rancho Penasquitos Police Department for providing this footage” – mi-au intarit convingerea ca voi urmari un documentar si m-au facut sa ma asez mai confortabil in fotoliu, asteptand cu nerabdare derularea filmului.

Si recunosc ca mi-a trebuit ceva vreme ca sa inteleg ca nu am de a face cu un film documentar – aceasta poate datorita interesului si aplecarii mele catre subiect, dar si datorita atat debutului actiunii, marcat a fi “San Diego California – 18 septembrie 2006”, cat si atmosferei degajate si perfect normale in care evolueaza cei doi eroi, Katie si Micah.

Paranormal Activity

Intr-un sfarsit am inteles ca am de a face cu un film artistic, insa unul de o factura cu totul deosebita. O idee originala nu prin tematica, ci prin modul artistic de tratare a subiectului. Cu mijloace foarte reduse, utilizand tehnica reality showului, limitand spatiul la ochiul fix al unei camere video si reducand sunetul numai la cel perceput de microfonul aceleasi camere, acest extraordinar Oren Peli construieste pas cu pas o atmosfera de groaza si teroare autentica.

Actorii principali

Terifiantul este dozat ingenios prin amanuntele concrete, reci si seci furnizate de camera video: debutul este notat a fi Night 1 – 18 September 2006 si evolutia actiunii, din ce in ce mai infricosatoare prin plauzabilitatea ei, culmineaza cu Night 21 – 8 October 2006 – 3:14 p.m. Orele, minutele, secundele contorizate de camera video transforma banalul echilibrat al existentei a doi tineri, dezinvoltura actiunilor lor in spatiul domestic, in groaza generata de prezenta perceptibila a invizibilului. Lumea demonica intunecata actionand distructiv in umbrele noptii, in paralel cu existenta curata si luminoasa a celor doi tineri, reprezinta o posibila amenintare a vietii, concretizata adeseori cu distrugeri ireparabile.

Nu va voi relata mai mult despre actiunea acestui film, pentru ca ii sfatuiesc pe amatorii acestui gen, sa il vizioneze. Numai pe amatorii filmelor de groaza cu implicatii paranormale, caci ceilalti, blazati, sau mofturosi, neincrezatori sau “realisti”, vor stramba din nas in mod sigur.

Va mai adaug un singur amanunt: bugetul filmului a fost de 11.000 de dolari…iar incasarile totale… de peste 30.000.000 de dolari!!!

Nota: 9,5/10

Articole similare

Bezna pare mai deasă acum, dar flacăra nu a fost ucisă: Flacăra, de Leonard Cohen

Delia Marc

Filme pe scurt: Alien: Covenant (2017)

Tudor Mirică

Rogue One Spin-off Story: Rogue One: A Star Wars Story (2016)

Ionut Banuta

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult