Filme Filme americane

Obama. In Pursuit of a More Perfect Union (HBO, 2021). Un portret de Președinte

Obama. In Pursuit of a More Perfect Union (HBO, 2021)
Regizor: Peter Kunhardt

Cum este să fii Președintele unuia dintre cele mai puternice state ale lumii? Să conduci destinele a milioane de oameni și să iei decizii pentru care să nu fii taxat de istorie? La aceste întrebări răspunde documentarul creat de Peter Kunhardt, câștigător al premiului Emmy, cu titlul „Obama. In Pursuit of a More Perfect Union”. Documentarul în trei părți reflectă ascensiunea lui Barack Obama la președinție și rolul cursei jucate în conturarea personalității sale politice, a realizărilor și a moștenirii sale. Fiind un succes istoric, primul președinte de culoare din Statele Unite ale Americii este prins în obiectivul filmului, marcând începutul unei dezbateri inedite cu privire la finalitatea rasismului secular și crearea unei comunități armonioase în care să guverneze pacea și echilibrul.

Pelicula prinde cadre din viața de copil și adolescent a viitorului președinte, comunicarea cu părinții și comunitatea, integrarea în societate și în cadrul academic, fiecare element devenind parte inerentă din construcția personalității acestuia. Este inedit să asculți mărturiile oamenilor cu care acesta a studiat în școală sau liceu, cu care a avut relații de prietenie sau de iubire, să observi cum s-a maturizat omul care va revoluționa discursul național american.

Kunhardt pornește în narațiunea sa de la crearea unui portret uman, de la descoperirea lui Obama din perspectiva unui simplu băiat, născut într-o familie mixtă, care traversează separarea de tatăl său și integrarea într-o familie cu tată vitreg. Despre dorința sa de a deveni parte din ceva mai mult ne spun imaginile de arhivă din perioada când Obama era student sau când făcea parte din staff-ul campaniei electorale a primul primar de culoare a orașului Chicago.

„Obama. In Pursuit of a More Perfect Union” este o adevărată cronică în imagini vii care ne poartă de-a lungul unei lungi perioade în care a fost conceput idealul politic și vocațional al celui care avea să răstoarne vechile tipare ideologice.

Ceea ce mi-a plăcut în mod special la acest documentar este abordarea imparțială, univocă, care scoate în prim plan necesitățile Omului și doar după asta cele ale Președintelui. Obama apare în fața spectatorilor din postura unui adevărat cronicar, care reflectă asupra problemelor Americii, problemelor oamenilor de rând, a celor care l-au crescut, format și, într-un final, l-au adus la putere. Cred că acest documentar se va potrivi perfect pentru tinerii care sunt la început de carieră și au nevoie de un imbold, de o motivație pentru succes.

Disponibil pe HBO Go din 3 august.

Nota: 9/10

(Sursă fotografii: The Hollywood Reporter, collider.com)

Articole similare

Bookfest Chișinău 2023. Impresii la cald

Corina Moisei-Dabija

The Butcher Boy (1997)

Codrut

Glamour și fraudă, artă și kitsch: Big Eyes (2014)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult