Filme Filme europene

O lume fără iubire: Loveless (2017)

Nelyubov (2017) – Loveless 
Regia: Andrey Zvyagintsev
Distribuția: Maryana Spivak, Aleksey Rozin, Matvey Novikov

‘Loveless’ realizat în 2017 de Andrei Zviagintsev este povestea unui divorț. Filmele despre divorțuri aparțin de multe ori genurilor melodramei, uneori comediilor romantice (mai ales cele care care se termină cu împăcări), sau dramelor de tribunal. Una dintre regulile împărtășite cam de toate filmele genului este faptul că dacă exista copii în poveste, soarta lor este protejată într-un fel sau altul. ‘Loveless’ este un film foarte diferit de toate celelalte pe care le-am văzut în acest gen. Titlul de fapt sintetizează întreaga poveste. Suntem martorii destrămării unei căsătorii lipsite de dragoste într-o lume lipsită de dragoste. Filmul este o metafora a Rusiei de astăzi, regizorul și co-scenaristul Andrei Zviangintsev introduce demonstrativ elemente de actualitate care localizează exact evenimentele petrecute în film la sfârșitul anului 2012 într-un oraș la vreo trei ore de mers cu mașina de Moscova. Povestea este însă universală și ceea ce vedem pe ecran s-ar putea petrece orice altă țară dezvoltată din lumea de astăzi.

‘Dacă dragoste nu e nimic nu e’ spune personajul lui Marin Preda din ‘Cel mai iubit dintre pământeni’, iar un vers dintr-un cântec al Beatles-ilor ne avertizează despre pericolele unei lumi fară iubire. Aceasta este lumea descrisa de ‘Loveless’. Eroii principali sunt Jenia și Boris, un cuplu din clasa mijlocie, prinși într-o căsătorie începută dintr-o legătură de tinerețe urmată de ‘accidentul’ nașterii unui copil nedorit, Aliosha, ajuns la vârsta de 12 ani. Surprindem căsătoria în pragul final al destrămării, cel în care este vândută casa comună și este distrus universul copilului căruia material nu pare a-i lipsi nimic, dar afectiv pare a-i lipsi totul. Cei doi soți sunt deja angrenați în relații extra-conjugale și niciunul dintre ei nu pare interesat să păstreze în grijă copilul. Scena în care Aliosha ascultă cu un hohot surd de plâns cearta părinților este antologică, sfâșietoare. Când Aliosha dispare, Jenia și Boris sunt aduși împreună de procedurile de căutare, dar vă însemnă asta și o reuniune sufletească?

Cinematografia filmului este excepțională, ca și descrierea mediilor sociale, profesionale, materiale în care își duc viața eroii. Culorile metalice ale clădirilor și interioarelor și peisajele naturale înghețate sunt decorurile ideale pentru o lume în care sentimentele par mecanicizate și comunicarea inter-umană are loc mai ales prin intermediul ecranelor telefoanelor. Cei doi actori distribuiți în rolurile principale, Mariana Spivak și Alexei Rozin, au misiunea nu ușoară de a-și interpreta rolurile cu naturalețe, dar fară a câștiga empatie nemeritată din partea spectatorilor. Reușesc să o facă cu brio. ‘Loveless’ este un film complex și expresiv despre o lume în care daca deja nu trăim complet, suntem în pericol să ajungem să trăim în scurtă vreme. Vizionare recomandată.

Nota: 9/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Biografia unui ‘influencer’: „Seducătorul domn Nae. Viața lui Nae Ionescu”, de Tatiana Niculescu

Dan Romascanu

Prin blogosfera cinefilă (1 – 7 august 2016)

Jovi Ene

Prin blogosfera cinefilă (1 – 7 septembrie 2014)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult