Filme Filme americane Recomandat

Mortdecai (2015)

Mortdecai posterMortdecai (2015)

Regia: David Koepp
Distribuția: Johnny Depp, Gwyneth Paltrow, Ewan McGregor, Paul Bettany

Din 23 ianuarie, pe ecranele cinematografelor romanesti, InterCom Film propune spectatorilor reintalnirea cu trei nume sonore, adunate intr-o incercare americana de a da viata si savoare umorului britanic. Incercarea se numeste „Mortdecai„, iar cei trei de care va vorbesc sunt Johnny Depp, Gwyneth Paltrow si Ewan McGregor.

Trailerul ce concentreaza gaguri in lant, regizorul David Koepp al carui nume se leaga de succese la public, precum „Misiune imposibila” si „Indiana Jones”, precum si scenariul adaptat dupa cartea lui Kyril Bonfiglioli -” Don’t Point that Thing at Me” sunt tot atatea motive ce v-ar tenta sa alegeti compania lui Mortdecai pentru o dupa-amiaza de relaxare. Nu va lasati insa sedusi de aparente, pentru ca deziluzia va fi pe masura creditului acordat.

Destul de rar am intalnit pelicule care sa nu livreze absolut nimic din ce promite, insa la acest capitol „Mortdecai” este un castigator absolut.

Povestea combina MI5, mafioti rusi, traficanti asiatici, opere de arta disparute/furate, urmariri cu Rolls Royce, coduri secrete, crime, indicii ascunse in opere de arta, atitudini si grimase britanice, dezinvoltura si replici degajate americane, prezente feminine cu sex appeal si o mustata ce se transforma in erou principal, mai principal si mai prezent decat personajul de pe a carui fata agreseaza spectatorii. Lipseste insa cu desavarsire logica, inventivitatea si umorul, tonul sarcastic si intentiile de spectacol burlesc pierzandu-se in nebuloasa cliseelor ce se succed cu repeziciune.

mortdecaiDepp joaca rolul Lordului Charlie Mortdecai, expert in arta, al carui conac este pe cale de a fi scos la licitatie din cauza impozitelor neplatite. Lordul Mortdecai are o sotie superba, frumoasa si inteligenta – Joanna (Gwyneth Paltrow), si un enervant de viril valet/servitor de incredere Jock (Paul Bettany), care ii asigura mereu spatele si-l scoate din cele mai absurde incurcaturi. Lucrurile se precipita in momentul in care inspectorul MI5 Martland, vechi admirator al doamnei Mortdecai si nutrind inca sentimente inflacarate, ii cere ajutorul „expertului” in recuperarea unui tablou de Goya, disparut in urma asasinarii unei cunoscute restauratoare. Perspectiva recompensei promise, ce ar acoperi datoriile pe cale de a deveni scadente, il arunca pe Mordecai pe urma hotilor, insa nu numai pe el, ci si pe mult mai inspirata sa sotie.

In poveste intervin un criminal mascat cu intentii tulburi (Jonny Pasvolsky), un colectionar de arta haotic (Jeff Goldblum intr-un rol fugar, scurt si fara esenta, disparand inainte de a lasa o impresie) si fiica sa nimfomana (Olivia Munn, decorativa si cam atat, insuficient exploatata si la fel de rapid expediata in derizoriu).

Alergam de la Londra la Moscova si apoi la Los Angeles alaturi de eroii implicati in poveste, parcurgem distante in secunde a caror intensitate este accentuata de imagini din avion si treceri de frontiere animate digital. Si totusi timpul trece greu si plictiseala intervine repede.

MORTDECAINu sunt fan Johnny Depp, dar l-am admirat in „Edward Scissorhands”, „Ed Wood”,”Donnie Brasco” si chiar in „Piratii din Caraibe”. Din pacate, este evidenta incapacitatea actorului de a mai iesi din tiparul piratului” Jack Sparrow” in personajele pe care le-a creat ulterior, Lordul Mortdecai nefacand exceptie. Accentul fortat, superioritatea si rigiditatea britanica care ar trebui sa-i confera identitate in poveste eroului principal, devin simple caraghioslacuri care par imprumutate piratului din Caraibe. Nici mustata buclucasa, nici costumele, nici jocul scenic nu inlatura senzatia de salt in alt film, in momentul in care timbrul inconfundabil, betia simulate sau reala si ticurile verbale se fac auzite.

O surpriza la fel de neplacuta este si Ewan McGregor in rolul inspectorului MI5 Martland, ratacit intre excentricii ce populeaza aceasta pelicula, o personalitate schematica fara sarm, fara substanta, aproape libidinos in gudurarile repetate pe langa obiectul adoratiei sale. Daca stau si ma gandesc bine, lipsa de vointa o interpreteaza destul de convingator…

mortdecai6Gwyneth Paltrow are cea mai solida prestatie ca sotie a lui Mortdecai, sexy si inteligenta, impunandu-se cu umor fin asupra partenerilor de actiune si chiar si in fata Oliviei Munn prin fizic si atitudine, desi le despart niste ani buni.

Imposibil de trecut cu vederea este Jock (Paul Bettany), umbra lui Mortdecai, valet, garda de corp, arma mortala, consilier personal si multe altele, toate executate cu gratia si seriozitatea specifica unui adevarat englez. Este probabil singurul erou in gura caruia replicile seci, de umor englezesc si acentul suna perfect si starnesc amuzamentul spectatorului. L-am remarcat pe Paul Bettany de-a lungul vremii in “A Beautiful Mind”, “The Da Vinci Code”, iar alaturi de Johnny Depp l-am regasit in “The Tourist” si “Trancendence”.

“Mortdecai’ este un film previzibil, anost, o comedie fara zambete, doar cu grimase, fara cap si fara coada, cu intentii bune abandonate pe parcurs, cu o muzica superba si … si cam atat. Nu, nu e destul pentru a investi timp, nici macar pentru fanii devotati ai piratului din Caraibe…

Nota: 4/10

Articole similare

Apostoli pentru o nouă Apocalipsă: Glass (2019)

Carmen Florea

O poveste #MeToo israeliană: Working Woman (2018)

Dan Romascanu

Yi dai zong shi (2013) – The Grandmaster

Andreea Andrusca

2 comments

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult