Filme Filme europene

Mersul la sală s-ar putea să fie periculos pentru sănătatea ta: Muscle (2019)

Muscle (2019)
Regia: Gerard Johnson 
Distribuția: Craig Fairbrass, Polly Maberly, Lorraine Burroughs

Dacă sunteți mari amatori de săli de fitness, atunci s-ar putea ca ‘Muscle’ realizat în 2019 de regizorul englez Gerard Johnson să vă enerveze. Daca aveți în planuri să începeți astfel de activități, s-ar putea să vă răzgândiți. Filmul scenaristului și regizorului independent englez atacă frontal mitul masculinității sănătoase a acestor stabilimente urmărindu-și eroul într-o întâmplare care începe ca o drama sociala cu accente de comedie de familie și de moravuri și se transformă pe măsură ce personajele și intențiile lor se clarifică într-un thriller psihologic cu nuanțe întunecate. ‘Muscle’ nu este un film perfect și în unele momente exploră limitele a ceea ce este reprezentabil și suportabil pe ecran, dar abordează cu curaj un subiect care merită luat în considerație și oferă multe idei și momente cinematografice interesante.

Simon, eroul filmului (Cavan Clerkin), este un mărunt funcționar de tele-marketing care lucrează într-un mediu apăsător dintr-acelea care apăreau în filmele de la jumătatea secolului trecut, cu funcționari aflați sub permanentă amenințare de concediere dacă nu-și fac cotele, cu un supraveghetor stressant și mai ales cu o tablă pe care vânzările fiecăruia dintre lucrători sunt marcate cu linii. Nici căsnicia nu îi merge prea bine, iar siguranța de sine este la pământ. Salvarea pare să apară în viața lui după ce urmând o reclama televizată ajunge la o sală local de fitness unde îl cunoaște pe carismaticul Terry (Craig Fairbrass) care începe să joace rolul de antrenor personal și de mentor spiritual. Pe măsură ce mușchii i se îngroașă datorita exercițiilor dar și a ‘adaosurilor nutritive’ și a steroizilor și hormonilor injectați, siguranța de sine a lui Simon creste și rezultatele profesionale nu întârzie să apară. Ceva însă se petrece în viața personală. Devine irascibil și agresiv, Sarah, soția lui (Polly Maberly) îl părăsește, intră în conflict cu colegii de lucru și este concediat. Din nou Terry pare să îi ofere ‘colacul de salvare’ dar intruziunea sa în viața lui Simon devine deranjantă. Și apoi, biografia lui Terry ascunde secrete iar împrejurările și activitățile în care îl târaște pe fostul funcționăraș, acum bărbat cu mușchii umflați și ceafa groasă devin din ce în ce mai dubioase. Exista vreo șansă de ieșire?

Povestea este dură și poate și, trebuie spus, destul de previzibilă. Sfârșitul complet deschis pe mine m-a descumpănit puțin, filmul pare că se termina cu cinci minute înainte de finalul adevărat. Din punct de vedere cinematografic însă realizarea este remarcabilă. Imaginea semnată de Stuart Bentley folosește alb-negru foarte potrivit pentru subiect și atmosferă și oferă câteva cadraje memorabile. Cavan Clerkin creează un rol memorabil, în care transformarea din funcționăraș grăsuț de vârstă medie în bărbat îndesat și musculos a inclus antrenament fizic adăugat talentului de actor. Craig Fairbrass este extrem de potrivit rolului lui Terry, desi Gerard Johnson scenaristul a fost ceva mai zgârcit cu acest personaj despre al cărui trecut aș fi dorit să aflu mai mult. Fară îndoială, cu ‘Muscle’, Gerard Johnson regizorul ne arată că este un autor de filme care merita să fie urmărit.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Un Hitchcock înainte de Hitchcock: Rich and Strange (1931)

Dan Romascanu

The Most Hated Man on the Internet (Netflix, 2022) sau de ce nu trebuie să ai fotografii nude pe nici un dispozitiv electronic

Corina Moisei-Dabija

Efectele timpului: Senilità (1962)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult