Filme Filme europene

Luptând cu demonii: You Were Never Really Here (2017)

You Were Never Really Here (2017) – N-ai fost niciodată aici
Regia: Lynne Ramsay
Distribuția: Joaquin Phoenix, Judith Roberts, Ekaterina Samsonov

‘You Were Never Really Here’, filmul din 2017 al regizoarei scoțiene Lynne Ramsay, este o călătorie în infern. Un infern special, unul dintre infernurile cele mai îngrozitoare, infernul din mintea și sufletul unui om. Eroul principal este interpretat de Joaquin Phoenix, un actor pe care nu pot să-l clasific decât ca pe unul dintre cei mai buni actori de cinema din lume la ora actuală. În ultimul deceniu, după vizionarea oricărui film în care a apărut spun ‘acesta este cel mai bun rol al său’. Afirmația rămâne adevărată până la filmul său următor.

Pentru rolul din acest film Joaquin Phoenix a pus pe el vreo 20-30 de kilograme. Joe este un uriaș bărbos cu corpul scrijelit de cicatrici și tauaje, un veteran al războaielor Americii în lume, bântuit de imaginile văzute și trăite în ele, dar și de traume mai vechi. Flashbackuri extrem de scurte sugerează că violența a intrat în viața sa din copilărie și a continuat neîncetat de atunci. Acum îl găsim pe post de ucigaș plătit la ordinele unui detectiv particular, folosind violența extrema ca mijloc de a rezolva conflictele și de a face un fel de justiție. Acasă se îngrijește cu devotament de mama sa, față de care are poate un sentiment de culpabilitate derivat din violențele familiale la care ambii fuseseră expuși cu decenii în urmă. Povestea se complică atunci când Joe este trimis să o salveze pe fiica adolescentă a unui senator. După ce o extrage – cu maxima violență – din captivitate, cade el însuși victimă unei capcane. Regăsirea fetei va însemna un război de erou singuratic împotrivă unei întregi lumi corupte. Infernul interior își găsește corespondența în lumea coruptă politic și moral din afară. Ce i se mai poate lua unui om care nu are nimic de pierdut? Există vreo șansă atunci când singurul mod de a se exprima al eroului este violența?

Joaquin Phoenix joacă rolul lui Joe cu intensitatea cu care ne-a obișnuit atunci când își asumă orice rol. Cele două prezențe feminine – Judith Roberts în rolul mamei și foarte tânăra Ekaterina Samsonov sunt extrem de potrivite rolurilor pe care le interpretează cu reținere minimalista, în contrast cu Phoenix. Violența este extremă, dar în cea mai mare parte a cazurilor nu și explicită – vedem rezultatele dar nu și acțiunea propriu-zisă. ‘You Were Never Really Here’ este un studiu psihologic în post-traumă. Nu toate detaliile sunt clare, dar așa se întâmplă probabil și în cazurile reale. Pe ecran, această ambiguitate funcționează bine și rezultatul este impresionant. Un film recomandat, dar cu un avertisment – nu este ușor la vizionare.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://harpymagazine.com/home-1/2018/4/2/you-were-never-really-here-trauma-violence-and-society)

Articole similare

Prin blogosfera cinefilă (29 ianuarie – 4 februarie 2018)

Jovi Ene

Un monstre à Paris (2011)

Iulia Dromereschi

Top 10 filme cu președinți americani

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult