Filme Filme europene

Loving Vincent (2017)

Loving Vincent (2017)
Regia: Dorota Kobiela, Hugh Welchman
Voci: Douglas Booth, Jerome Flynn, Robert Gulaczyk

Arta filmelor animate nu încetează să uimească. Desigur, o mare parte din progresele înregistrate în ultimul sfert de secolul au provenit din grafica computerizată și derivatele sale, deoarece rezoluția și flexibilitatea instrumentelor digitale împing limitele inovației până la cele ale fanteziei creatorilor care o folosesc. Cu toate acestea, este loc pentru inovație chiar dacă se folosesc mijloace mai convenționale, și ele pot fi la înălțimea misiunii de a crea emoții artistice. „Loving Vincent” creat de Dorota Kobiela și Hugh Welchman este cea mai bună dovadă.

Este o poveste post-biografică și dacă doriți și o posibilă anchetă a unei crime. Povestea se concentrează asupra ultimelor săptămâni din viața lui Vincent van Gogh, descrisă prin ochii fiului Poștașului (care apare într-una dintre faimoasele picturi ale Vincent), care ajunge la locul morții sale, cu câțiva ani mai târziu, să predea la destinație o ultimă scrisoare a artistului. Desigur, aproape toți suntem familiarizați cu destinul tragic al pictorului și nu aflăm noutăți în film, în ciuda unei încercări aparente și nu foarte convingătoare de a pune sub semnul întrebării împrejurările morții lui Van Gogh. Interesul filmului și atracția sa magnetică se află în altă parte.

Filmul, în opinia mea, nu a intenționat niciodată să fie o poveste politistă. Tehnica de animație este cea care face din „Loving Vincent” o experiență vizuală memorabilă. Modul în care este relatată povestea pornește de la picturile, portretele și peisajele pictate de van Gogh în timpul șederiilor sale la Paris și Arles. Cunoaștem multe dintre tablouri din muzee sau reproduceri, dar nu le-am văzut niciodată așa, prinzând viața și transformându-se într-o modalitate de a reflectă lumea și perioada în care pictorul a trăit prin ochii lui. Tehnica folosită constă în construirea fiecărei secvențe, cadru pictat peste cadru, cu ajutorul mijloacelor pictorilor. 80 de artiști au participat la pictarea fiecărui cadru (12 pe secundă) și rezultatul este uimitor. Fiecare cadru este o operă de artă de la sine (toate in spiritul lui van Gogh, multe sunt chiar de vânzare!) și atmosfera creată este copleșitoare. Filmul este despre Vincent, despre oamenii care îl înconjurau și despre lumea în care trăia. Ca spectatori suntem acolo! Magia nu se află atât în poveste, ci în felul în care este spusă. „Loving Vincent” este o adevărată operă de artă și o declarație de dragoste pentru artistul care a semnat Vincent.

Nota: 9/10

Articole similare

Phoenix (2014)

Andreea Andrusca

Prin blogosfera cinefila (10 – 16 februarie 2014)

Jovi Ene

Prin blogosfera cinefilă (23 – 29 martie 2020)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult