Filme Filme americane

Fugind speriați: No Escape (2015)

No Escape (2015) – Fără scăpare
Regia: John Erick Dowdle
Distribuția: Owen Wilson, Pierce Brosnan, Lake Bell

Este imposibil de comentat ‘No Escape’, filmul de acțiune realizat în 2015 de John Erick Dowdle și scris de acesta împreună cu fratele sau Drew, fără a ne gândi la evenimentele curente. O familie de americani se trezește în locul cel mai rău posibil la momentul cel mai rău posibil – într-o țară străină peste mări unde a avut loc o schimbare de regim politic și viețile tuturor străinilor se afla în pericol. Comunicațiile nu mai funcționează, ambasada americană a fost evacuată sau ocupată de rebeli, și familia trebuie să-și croiască într-un fel sau altul drum spre libertate. Calea aleasă, de fapt singura posibilă este violentă, și rezultatul este un film de acțiune în care lucrurile se petrec și se rezolvă ca la Hollywood, dar care are în plus rezonanțe actuale și un substrat politic.

‘No Escape’ reușește deoarece scenariștii și regizorul au urmat una dintre regulile care fac în unele cazuri cinema bun din filmele de acțiune: au creat o galerie de personaje de soarta cărora spectatorilor le pasă, cu care se pot identifica, care trec prin experiențe credibile. Cuplul american de clasă mijlocie întruchipat de Owen Wilson (într-un rol dramatic, foarte diferit de majoritatea celor jucate de actor în alte filme) și Lake Bell trăiește împreună cu cele doua fetițe ale lor un coșmar absolut, transformându-se în câteva ore din oameni obișnuiți trăind experiența călătoriei într-o țară exotică în hăituiți fugind de bande de criminali pentru a-și salva viețile. Violența explicită și mai ales folosirea copiilor în scene în care cele doua fetițe trec prin experiențe limită ar putea fi discutabile, dar regizorul John Erick Dowdle a reușit în opinia mea să creeze un echilibru perfect care face filmul captivant ca film de acțiune (au fost scene în care am stat literalmente pe marginea scaunului) fară a aluneca în extreme manipulative.

Există în film un al treilea personaj important, a cărui prezență are un rol dublu – acela de a salva familia de americani în momente de acțiune în care totul pare pierdut și de a face legătura dintre ceea ce vedem pe ecran și realitatea geopolitica a Indochinei unde este localizata acțiunea (filmul evită să numească exact țara, și unele detalii ale localizării sunt problematice). Fanii lui Pierce Brosnan vor avea placerea să-l întâlnească într-un rol de James Bond îmbătrânit, care gândește și vorbește însă ca spionii lui John le Carre. ‘No Escape’ este un film de acțiune bun, care ar putea fi considerat un film pur escapist dacă subiectul nu ar fi atât de legat de evenimente curente.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Wall.alphacoders.com)

Articole similare

bricabrac, de Lucian Pintilie

Dan Romascanu

Repararea nedreptăților: En liberté! (2018)

Dan Romascanu

Un cosmonaut se întâlnește cu Alien: Sputnik (2020)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult