Filme Filme europene

Evadare din cotidian – magic e fantastic: Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (2018)

Animale fantastice: Crimele lui Grindelwald / Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald
Regia: David Yates
Cu: Katherine Waterston, Johnny Depp, Zoë Kravitz, Ezra Miller, Eddie Redmayne, Jude Law

Anul de grație 1927. Povestea începe la câteva luni după ce Newt a ajutat la descoperirea și capturarea infamului vrăjitor întunecat, Gellert Grindelwald. Cu toate acestea, așa cum a promis că va face, Grindelwald a realizat o evadare dramatică și a adunat mai mulți adepți la cauza sa, ridicând vrăjitorii mai presus de toate ființele non-magice, singurul care ar putea să-l oprească fiind vrăjitorul pe care l-a numit cândva cel mai drag prieten al său, Albus Dumbledore, dar care nu poate lupta în această situație. Va avea nevoie de ajutorul vrăjitorului care l-a învins pe Grindelwald odată, fostul său student, Newt Scamander. Aventura îl reunește pe Newt cu prietenii americani Tina, Queenie și Jacob, dar misiunea lui va testa loialitatea acestora, în timp ce se confruntă cu noi pericole într-o lume a vrăjitorilor din ce în ce mai periculoasă și divizată. Cam asta s-a spus, pe scurt, despre intriga din Animale fantastice 2, Crimele din Grindelwald.

Deși nu sunt fan al filmelor de gen, am ajuns la film împinsă de o curiozitate stârnită atât de trailer, cât și de distribuție. Sala a fost plină, aproape nu mai erau locuri libere, oameni de toate vârstele, semn că totuși interesul a fost destul de mare la avanpremieră.

Filmul are cam tot ce trebuie pentru a fi pe placul amatorilor de gen care nu sunt cârcotași. Are poveste, răsturnări de situație, personaje cu șarm, culoare, efecte speciale spectaculoase, acțiune, umor, dragoste, dar și câteva momente de respiro, binevenite de altfel în economia întregului. Asemănări cu Harry Potter există, este practic același univers, însă hai să recunoaștem, e totuși altă poveste.

Cuplul Jude Law și Johnny Deep face senzație pe marele ecran, fiecare este excelent în rolul pe care îl are. Deși de cele mai multe dăți, Jude Law câștigă la capitolul joc, aici trebuie să spun că Deep este senzațional. De la discurs, voce, la mimică și mișcare scenică, există o coordonare perfectă, jocul nu lasă de dorit nicio clipă. Law are câteva scăpări aș spune, parcă nu reușește să empatizeze veritabil cu personajul atribuit, astfel că uneori resimți ciudat această distanță.

Decorurile sunt senzaționale, muzica accentuează senzațiile în punctele cheie, iar jocul de echipă în multe scene mi s-a părut un mare plus. O poveste realmente fantastică, iar puțină magie care să ne scoată din rutina zilnică nu are cum să strice. Magia a funcționat perfect, nu m-am simțit nici copil, nici adult, însă am simțit atingerea baghetei la propriu. Și sunt convinsă că nu am fost singura din sală.

Deși centrul poveștii îl reprezintă tot Eddie Redmayne, în pielea lui Newt Scamander, mai sunt câteva intrigi interesante care reușesc să acapareze povestea. Unele dintre ele au la bază mituri, altele fapte din trecutul personajelor. Cert este că spectatorul nu prea are ocazia să se plictisească, protagoniștii excelând și la capitolul vestimentație și mișcare scenică. Există parcă un ritm care îi prinde pe toți și fiecare se încadrează perfect în povestea liant. Mi-a plăcut și accentul pus pe acceptarea diferențelor între specii, pe acceptarea ciudatului ca diferit, dar și pe latura ludică și magică a fiecăruia dintre noi. Dincolo de poveste cred că miza sunt efectele, dar s-a văzut clar accentul și pe elementele conexe. Cel mai probabil receptarea se va face diferit, așa că sunt convinsă că fiecare va observa cu totul alte aspecte decât am relatat eu. Una peste alta, o experiență intensă și frumoasă, pe care sper că o veți avea și voi la vizionare și pe care J.K.Rowling a reușit să o imagineze excelent atât în filme, cât și în cărți. Un film care se va încadra mai mult decât onorabil la final de 2018 și care va rămâne în top suficient cât să realizeze așteptările producătorilor, iar finalul este deschis lasă deja loc presupunerilor despre ce va fi în următorul episod al seriei.

Nota: 9/10

Articole similare

Anatomia răului: The House That Jack Built (2018)

Dan Romascanu

The Birds (1963)

Jovi Ene

Jocuri periculoase: Secretul fericirii (2018)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult