Filme Filme europene

Cum să reaprinzi flacăra pasiunii? Dai un „Dineu cu vecinii de sus” (2020)

Sentimental (2020) – Dineu cu vecinii de sus
Regia: Cesc Gay
Actori: Javier Cámara, Griselda Siciliani, Belén Cuesta, Alberto San Juan

Nu există căsnicie în care să nu apară nepoftită rutina. Oh, acea apatie care parcă te învăluie și nu te lasă să te bucuri eficient de sufletul tău pereche. Adevărul este că nu avem un remediu pentru această situație, altul decât a reaprinde pasiune. Este exact ca și mersul pe bicicletă, exersând atingi culmile extazului.

Julio și Ana au cam pierdut noțiunea fericii în cuplu, or în cei 15 ani de căsnicie, lucrurile au luat-o razna. Până când în viața lor nu au apărut Salva și Laura, vecinii de sus care le pun nervii la încercare cu gemetele constante. Este vorba de personajele comediei „Dineu cu vecinii de sus”, care va avea premiera în  cinematografele din România pe 03.09.2021. Regizat de Cesc Gay, cu actorii Javier Cámara, Griselda Siciliani, Belén Cuesta, Alberto San Juan, pelicula este o satiră reușită a decadenței moderne care oscilează între cuplurile dependente de sex și cele care abia de-și găsesc o fărâmă de inspirație relațională.

 

Gândit și produs în tradițiile canoanelor filmului european, „Dineu cu vecinii de sus” va fi pe placul spectatorilor lipsiți de pudoare și dornici doar de dialoguri savuroase, or întregul film se desfășoară în apartamentul lui Julio și Ana, oameni care, se pare, au reușit să pună efectiv pecetea castității pe relația lor interumană. Julio este un profesor de muzică foarte obosit, pasiv agresiv, gelos din fire, dar apatic ca soț, iar Ana este modelul clasic de soție exemplară, care încearcă să nu-i mănânce nervii cu lingurița consortului. Se pare că viața lor nu mai are culoare și că tot ce fac este să ghicească când va reveni acasă fiica rătăcită sau ce mai mănâncă la cină.

La polul opus îi descoperim pe Salva, un pompier amorezat, extrem de masculin (poate un pic peste limita normalului), care își adoră concubina, Laura. Aceasta din urmă este psiholog amator, genul de femeie care te consiliază chiar și atunci când nu ai nevoie.

Deși mi s-a părut puțin lent filmul, îl găsesc extrem de nostim. Patru spanioli burghezi în căutarea unui adevăr absolut: e sau nu nevoie de sex pentru un mariaj sănătos? Sunt de apreciat replicile efervescente, cadratura și filmarea impecabilă, dar mai ales jocul actorilor care a fost cireașa de pe tort. Dacă vă plac filmele europene impregnate cum multă ironie, sarcasm fin, atunci sigur trebuie să-l vedeți.

„Dineu cu vecinii de sus” este genul de film care îți amintește cât de efemeră este iubirea și că după 1, 10, 15 ani trebuie să muncești înzecit ca să muți catargul căsniciei spre vânturi favorabile.

În cinematografele din România, distribuit de Transilvania Film.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii:  Youtube.com Glasul cetății, sobesednik.ru)

Articole similare

Admission (2013)

Mihaela

The Invention of Lying (2009)

Deea

Războiul claselor sociale: Parasite (2019)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult