1001 filme pe care trebuie sa le vezi intr-o viata Filme Recomandat

Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)

Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)
Regia: George Roy Hill
Actori: Paul Newman, Robert Redford, Katharine Ross

Puteti cumpara DVD-ul acum, de pe Tamada.ro.

“Butch Cassidy and the Sundance Kid” incepe ca un western clasic, intr-o atmosfera sumbra, colorata in sepia, doi pistolari participa la o partida de poker care sfarseste, normal, cu o acuzatie de trisare si cu o tintire de maestru. Treptat insa, atmosfera se limpezeste si ni se releva personaje pitoresti de care ne apropiem foarte repede.

Butch Cassidy (interpretat de Paul Newman) este un visator si intruchiparea intelepciunii timpului, creierul fiecarei actiuni aflate la marginea legalitatii, dar si un personaj plin de umor sarcastic si savuros. Pe de alta parte, Sundance Kid (un foarte serios Robert Redford) nu este decat un pistolar cu sange rece, foarte precis si condus in toate actiunile mai curand de inima decat de ratiune, o inima care insa ii este supusa si care nu il inseala aproape niciodata.

Butch Cassidy and the Sundance Kid

Pe de alta parte, suntem destul de departe de western-ul tipic din simplul motiv ca nu simtim prezenta “baietilor rai” (bad guys), nici macar cei doi eroi, in ciuda faradelegilor evidente la care iau parte sau pe care le initiaza, nu sunt inclusi in aceasta categorie: ei sunt imediat simpatizati pentru ca nu ataca oamenii saraci, nu ucid fara sens (ba unul dintre ei afirma ca nu a impuscat pe nimeni niciodata), fug din calea formatiunilor angajate sa ii omoare, ba spre sfarsit devin adevarati oameni de nadejde, angajati sa apere salariile unei mine din Bolivia.

Scena finala

Nu lipseste si dragostea sau povestea romantica, insa aici ia calea unui adevarat triunghi amoros, dat de o inconstienta a personajelor principale. Etta Place (interpretata de frumoasa acelor timpuri, Katherine Ross) este ravnita de ambii barbati, desi in fapt apartine doar unuia. Este insa frumusetea care uneste destinele, care ii pastreaza pe cei doi impreuna si care ii insoteste in departata Bolivie, unde ei spera sa scape de urmaritori, dar unde nu scapa tocmai de viciile care i-au departat de casa: jaful, lacomia, tentatia ilegalitatii.

Continuand pe tema “este sau nu un western tipic?”, trebuie sa precizez ca filmul contine elemente de ambele facturi: lupte tenace, urmariri calari spectaculoase (desi nu lipseste niciun elemente atipic, precum bicicleta), infractiuni si celebrele afise “most wanted”. Pe de alta parte, sunt putine locurile in care ne aflam in fata unei fratii de arme mai apropiate, intre doi oameni care pare sa nu ii uneasca nimic, dar prieteni adevarati, uniti in fata destinului. De asemenea, spectatorul poate fi mereu tentat sa fie de partea faradelegii, pentru ca, in definitiv, de aceasta parte se afla eroii filmului. Si sa nu uit exceptionala coloana sonora, care m-a facut sa ma apropii de personaje si sa imi doresc sa traiesc ultimii ani ai Vestului Salbatic, intr-un amestec de country si jazz al inceputului.

Nota: 8/10

Puteti cumpara DVD-ul acum, de pe Tamada.ro.

Articole similare

Uitând și iertând: Gui lai (2014)

Dan Romascanu

Prin blogosfera cinefilă (19 – 25 ianuarie 2015)

Jovi Ene

Star Trek Into Darkness (2013)

Mihaela

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult