Filme Filme europene

Bandele din Marseille: Borsalino (1970)

Borsalino (1970)
Regia: Jacques Deray
Distribuția: Jean-Paul Belmondo, Alain Delon, Catherine Rouvel

La o jumătate de secol de la premieră, ‘Borsalino’ regizat de Jacques Deray are toate caracteristicile, farmecul și umorul filmelor franceze ale anilor ’70 și în același timp este alert, modern și are bune șanse ca relansat astăzi să fie un divertisment care poate fi apreciat de publicul contemporan. O mare parte din merit se datorește celor doi protagoniști și mari vedete care erau și sunt Alain Delon și Jean-Paul Belmondo. ‘Borsalino’ are însă multe alte calități și motive care-l fac să fi trecut cu succes examenul timpului fiind o combinație excelent dozată de film de epoca, de comedie de acțiune, de culoare specifică franceză și influență americană bine distilată. Îl recomand tuturor celor care în aceste zile sunt în căutarea unui escapism de calitate.

Este unul dintre acele filme în care principalele personaje sunt gangsteri, dar pe care nu le-aș putea caracteriza ca ‘film noir’. Motivul este că atmosfera este departe de a fi sumbră și abordarea este comică și relaxată. Putem discuta moralitatea prezentării atât de atractive ale personajelor mafiei care domină viața portului mediteranean în anii ’30, dar este greu să nu cădem sub vraja farmecului celor două personaje principale, sau a descrierilor colorate ale ‘mediului’ – barurile, străzile, piețele, casele bogatasilor mai noi și mai vechi. ‘Borsalino’ este evident influențat de filmele americane de mare succes ale epocii – ‘Bonnie and Clyde’, ‘Butch Cassidy and the Sundance Kid’ – dar cred că a și influențat filmele americane care au venit după el. Martin Scorsese, cred eu, l-a văzut și nu o singură dată.

Prezența pe ecran a lui Alain Delon și Jean-Paul Belmondo este regizată, coregrafiată și filmată cu atenție și cu grijă în așa fel încât niciuna dintre marile vedete să nu o eclipseze pe cealaltă. Scenele care deschid și care închid filmul sunt antologice. Distribuția este bine aleasă și interpretarea întregii echipe de actori este remarcabilă. Suplimentar celebrilor protagoniști din rolurile principale, aș mai menționa prezența lui Michel Bouquet, actor specializat în roluri secundare de politicieni și avocați corupți. Absolut remarcabilă este banda sonoră care însoțește acțiunea și muzica lui Claude Bolling, de la French cancan, trecând prin șansonete până la jazz-ul anilor 20′ și 30′. ‘Borsalino’ a fost acum 50 de ani și este și astăzi o delectare.

Nota: 9/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Un film frumos despre o căsnicie cu probleme: Arrhythmia (2017)

Dan Romascanu

Va, vis et deviens (2005)

Andreea Andrusca

Destine frânte în caruselul din Coney Island

Carmen Florea

1 comment

Radu 28 aprilie 2020 at 13:12

Extraordinar filmul, l-am văzut de vreo 2 ori, foarte frumos!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult