Carti Carti pentru copii

„Secretele fabulelor”, o serie pentru cei mici apărută la Humanitas Junior

Seria „Secretele fabulelor”, de Alexandre Jardin și Fred Multier
Editura Humanitas Junior, București, 2021
Traducere din limba franceză de Iustina Croitoru

Unele dintre cele mai frumoase povești ale copilăriei noastre au fost fabulele lui Jean de la Fontaine, care au rămas în mintea noastră pentru totdeauna și rămân exemple minunate de pilde, de învățăminte, fără să îmbătrânească niciodată. Dar lumea s-a schimbat și acum, cu toată tehnologia și lipsa de timp, cu pierderea copilăriei de la țară și a felului în care interacționam cu animalele, e greu să-i mai îndemni pe cei mici să citească fabule sau Amintiri din copilărie sau basme care ilustrează o lume fantastică, dar pierdută.

E nevoie, așadar, ca basmele și poveștile să se transforme, să fie aduse „la zi”, într-un limbaj pe care cei mai mici dintre noi să-l înțeleagă cu ușurință. Și așa a apărut această serie, ”Secretele fabulelor”, în care Alexandre Jardin și Fred Multier au luat cele mai frumoase fabule ale lui La Fontaine și le-au reimaginat pentru copiii de astăzi. 

Și ce găsim aici? Greierele și furnica, Corbul și vulpea, Cocoșul și vulpoiul, Iepurele și broasca-țestoasă și Lupul prefăcut păstor. Iar ca să vă dau exemple despre cum sunt alcătuite aceste volumașe frumoase și inspirat ilustrate, să iau cea mai cunoscută fabulă a lui La Fontaine, Greierele și furnica, care începe cu această întrebare: „Într-o zi, un greiere s-a supărat pe o furnică. Ce crezi că s-a întâmplat?”. Și cu aceste cuvinte: „A fost odată o greierașă căreia tare îi mai plăcea să cânte. Lucra într-un magazin universal, iar asta o plictisea peste poate.”

Așadar, o vedetă care nu are chef să muncească prea mult și visa la o carieră internațională, unde să cântă în concerte mari, pe stadioane, în aer liber, întreaga vară. Dar vara s-a încheiat și… știm cum s-a încheiat toată povestea. Dincolo de mesaj, de imagini, cei mici vor descoperi la fiecare pagină mici activități distractive și amuzante, iar la finalul cărții, spre completă înțelegere, și fabula originală a lui Jean de La Fontaine. 

O serie care ar trebui să fie pe placul copiilor și nepoților voștri și pe care vi-o recomand pentru acest final de an.

Puteți cumpăra cărțile: Editura Humanitas Junior.

Articole similare

Veriga lipsă: „De cât de mult creier avem cu adevărat nevoie?”, de Alexis Willett și Jennifer Barnett

Tudor Mirică

Albert Nobbs (2011)

Jovi Ene

Prin blogosfera literara (21 – 27 ianuarie 2013)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult