Carti Carti pentru copii

Cărți pentru copii: Spărgătorul de nuci

”Spărgătorul de nuci”, ilustrații de Valeria Docampo
După spectacolul New York City Ballet ”Spărgătorul de nuci”, de George Balanchine
Editura Nemi, București, 2017
Traducere din limba engleză de Maria Bogdan

Una dintre modalitățile prin care copiii își dezvoltă cultura generală, prin apropierea de muzica sau literatura clasică, de istorie sau de geografie, o reprezintă cărțile pentru copii care tălmăcesc, reinterpretează, recreează câteva dintre poveștile clasice, indiferent cărei arte îi aparțin acestea. Atunci când am văzut la Gaudeamus 2017 această nouă apariție de la Editura Nemi, m-am gândit imediat la ceea ce spuneam mai sus și am fost sigur că un cunoscut balet al lui Piotr Ilici Ceaikovski, poate prea cunoscut copiilor, va fi imediat îndrăgit de către ei.


Ce am aflat? ”Spărgătorul de nuci” este, în primul rând, o poveste de iarnă, de vreme ce scena este uneori acaparată de un uriaș brad de Crăciun, iar acțiunea principală sau cel puțin jumătate din ea se petrece în ajunul Crăciunului, la un mare bal din casa familiei Stahlbaum. Spărgătorul de nuci, pe care îl primește cadou de la ”fiorosul” său naș, Herr Drosselmeier, îi prilejuiește fetiței Marie o incursiune în lumea păpușilor însuflețite, luptă contra temutului Rege al Șoarecilor, are loc o feerie în Țărâmul Dulciurilor, ”un loc magic, plin de dulciuri glazurate, în minunate și delicioase culori, cât puteai vedea cu ochii.”

Bineînțeles, toată cartea mizează pe balet, pe dans, ilustrațiile nu urmează neapărat povestea, ci sunt transfigurări ale unui spectacol de balet; nici textul nu este departe, desigur:

”Inițial a avut loc dansul aromat al ciocolatei calde spaniole, anunțat de sunetul trompetelor și acompaniat de pocnirea din degete.

Apoi a urmat misteriosul dans al cafelei arabice, care s-a încheiat cu zăngănitul unor chimvale mici, și continuat de salturile și răsucirile explozive ale ceaiului chinezesc.”

La final, există câteva pagini cu informații inedite, din culise, despre spectacolul descris în carte (de exemplu, bradul de Craciun are o inaltime de aproape 12.5 metri si cantareste 1 tona!), dar și amănunte despre opera lui Ceaikovski, toate binevenite.

”Spăgătorul de nuci”, în această ”reinterpretare” pentru copii, este o carte foarte potrivită pentru cei mici (recomandarea este ”peste 4 ani”), dar și un minunat cadou ilustrat pentru sărbătorile de iarnă, mai ales că vom descoperi aici iarna cu toate obiceiurile și obiectele sale caracteristice. V-ați dorit vreodată să dansați, v-ați dorit să faceți balet, să vă mișcați pe scenă suav, în ritmul unei muzici sublime? Poate că, dacă doriți asta copilului dvs. sau el și-o dorește, cartea de față este cea potrivită.

Puteți cumpăra cartea: Editura Nemi.

Articole similare

Prin blogosfera cinefila (20 – 26 februarie 2012)

Jovi Ene

Revista presei culturale (15 – 21 august 2014)

Jovi Ene

Călătoria în infern a lui Vasile Voiculescu: ”Adevărata călătorie a lui Zahei”, de Marius Oprea

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult