Carti Carti pentru copii

Alte trei cărți, pentru copii mai mici sau mai mari, de la Editura Paralela 45

Vă spuneam aici despre patru cărți care pot folosi cu siguranță, în această perioadă, pentru copiii de toate vârstele. Toate patru erau de la Editura Paralela 45, una din editurile care n-au ezitat să scoată în timpuri grele, în continuare, cărți pentru cei mai mici și le distribuie celor interesați. Iată încă trei exemple, pentru copiii mai mari (cum sunt aventurile pisoiului Gobbolino) sau pentru cei mai mici, care îndeamnă la… somn.

Gobbolino, pisoiul vrăjitoarei”, de Ursula Moray Williams
Ilustrații de Catherine Rayner
Editura Paralela 45, Pitești, 2020
Cuvânt-înainte de Joan Aiken
Traducere din limba engleză de Dașa Suciu

Gobbolino este un pisoi de vrăjitoare, ceea ce îl face special, simpatic, cu trăsături neobișnuite și cu ceva arsenal de vrăji minore. Alungat însă, pentru că nu seamănă cu ceilalți (pisicile de vrăjitoare trebuie să fie integral negri, iar Gobbolino are o lăbuță albă), tânjește după un cămin fericit, după mângâieri și compania oamenilor:

”O să fiu un pisoi de casă. Am să stau lângă foc cu lăbuțele ghemuite sub piept și-o să torc ca un ibric pe plită. Când copiii o să se-ntoarcă de la școală, o să mă tragă de urechi și-o să mă scarpine sub bărbie și-o să mă ademenească cu un mosor de ață de jur-împrejurul bucătăriei. O să am grijă de casă și-o să le vin de hac șoarecilor și-o să am grijă de bebeluș, iar după ce toți copiii o să meargă la culcare, am să mă furișez în poala stăpânei cât ea cârpește șosete, iar stăpânul moțăie pe scaun. Am să stau cu ei pentru totdeauna și-o să mă numească Gobbolino, pisoiul lor de casă.” (pag. 15)

Călătoria lui prin lumea oamenilor, în încercarea de a-și găsi un rost și a-și descoperi astfel fericirea dorită este, în mare parte, tristă, sfâșâietoare, dar și plină de învățăminte. Există oameni buni și inocenți, care îl protejează și îl adoptă repede, după cum sunt oameni care se tem de pisici sau nu le vor în preajmă. Cel mai mult are de pătimit tocmai din cauza laturei sale vrăjitorești: pisicile sunt apreciate, dar faptul că fac mici vrăjitorii sau că înțeleg și vorbesc limba oamenilor le îndepărtează de aceștia, pentru că e ceva… neobișnuit. Copiii sunt cei care apreciază giumbulșucurile ei, iar adulții sunt cei care le resping. 

Pretutindeni, în ciuda aventurilor sale nereușite, străbate un mesaj de speranță. Poate vine și din faptul că ”Gobbolino, pisoiul vrăjitoarei” este o carte aproape clasică, ce păstrează mesajul timpurilor din care provine. A apărut inițial în 1942, într-o perioadă în care lumea era implicată într-un război enorm, iar de speranță, în virtutea tuturor vitregiilor, aveau nevoie toți oamenii. În plus, este o carte despre depășirea obstacolelor existente în împlinirea dorințelor, un volum pentru iubitorii de pisici de toate vârstele.


Seria ”Bobo Puidesomn. Povești ilustrate pentru puișori isteți”, de Markus Osterwalder – ”Piratul” și ”Picnic în parc
Editura Paralela 45, Pitești, 2020
Traducere din limba germană de Martin Zick

Două elemente pot caracteriza cu ușurință aceste două volume cartonate și frumos desenate: mai întâi, subtitlul – ”Povești ilustrate pentru puișori isteți”; în al doilea rând, mesajul care se află pe copertă – ”Adormire garantată”. Așadar, după cum spune și numele personajului principal, Bobo Puidesomn, aceste cărți sunt destinate celor mai mici dintre noi, povestiri frumos colorate și cu mesaj simplu, pe care să le citim înainte de culcare.

M-am gândit un pic până să îmi dau seama ce este Bobo – pare un ursuleț, altădată o veveriță, dar în cele din urmă l-am considerat o vidră. Este un personaj simpatic și calm, dornic de joacă și, în același timp, cuminte, curios, așa cum este orice copilaș în primii ani de viață. Pentru el, orice întâmplare este o mică minune și are nevoie de cei din jur, de mama, tata și prietenii pentru a-l îndruma în această lume plină de culoare și de evenimente.

Fiecare volum conține șapte povești, care sunt centrate pe imagine și mai puțin pe cuvânt, și fiecare din ea are, cum spune și copertele, un final fericit: un pui de somn. Până și eu am căscat în timp ce răsfoiam paginile, dar pot spune cu certutudine că, prin mesaj, prin imagini, prin cuvintele cuminți, aceste volume sunt perfecte pentru copiii sub 3-4 ani.

(Sursă fotografii: EdituraParalela45.ro)

Articole similare

Five Easy Pieces (1970)

Jovi Ene

”Este nevoie de implicarea scriitorilor” (Dorina Rusu, FILIT 2018)

Jovi Ene

Despre prieteni, supereroi şi imunitatea spirituală a copilăriei: Băiatul din bulă, de Stewart Foster

Tudor-Costin Sicomas

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult