Stiri

Zilele Filmului Romanesc la TIFF 2012

Una dintre cele mai așteptate secțiuni ale TIFF-ului vine anul acesta, așa cum și-a obișnuit publicul, cu filme în premieră absolută și producții recente care-i vor ține în priză pe spectatori timp de trei zile, între 7 și 9 iunie. 11 lungmetraje și 16 scurtmetraje cuprinde selecția pe 2012 a Zilelor Filmului Românesc, realizată de directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, Mihai Chirilov. Pentru prima dată, grație interesului stârnit de filmele românești în fiecare an, la TIFF, proiecțiile vor începe încă de miercuri, 6 iunie.

În premieră absolută, cu câteva luni înainte de lansarea oficială, cinefilii din Cluj vor avea ocazia să vadă noul film al lui Florin Piersic Jr., Killing Time, o parodie a filmelor noir cu asasini plătiți. „Doi ucigași cu simbrie își așteaptă viitoarea victimă într-un apartament gol. Orele se scurg. Tensiunea crește. Glumițele nevinovate se transformă în împunsături ironice. Insultele devin amenințări. Va curge sânge” – promite Killing Time. Florin Piersic Jr. e implicat în acest film în triplă ipostază: ca regizor, scenarist și actor. I se alătură, în distribuție, Cristian Ioan Gutău, Daniel Popa, Olimpia Melinte și Florin Zamfirescu.

De prima proiecție cu public va avea parte și filmul Și caii sunt verzi pe pereți, al treilea lungmetraj regizat de Dan Chișu. Filmul vorbește despre iluzia îmbogăţirii peste noapte, iluzie pe care două cupluri o trăiesc diferit: unul are un bilet câştigător la loterie, însă cu un alt nume scris pe el, iar celălalt cade în plasa loteriilor online false. În distribuție, actorii Ionuţ Vişan, Anca Florescu, Adrian Titieni, Tudor Smoleanu, Nicodim Ungureanu, Oxana Moravec, Constantin Ghenescu, Coca Bloos și Oreste Teodorescu.

O altă premieră absolută este și comedia Despre oameni și melci, în regia lui Tudor Giurgiu. Povestea muncitorilor care încearcă să-și salveze fabrica aflată în faliment, la începutul anilor ’90, apelând la o soluție inedită, îi reunește pe Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Monica Bîrlădeanu, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crişan, Ion Grosu, Clara Vodă și Alina Berzunţeanu, alături de renumitul actor francez Jean François Stevenin și de fiul său, Robinson Stevenin.

Trei dintre peliculele recente vor concura, la rândul lor, în secțiunea dedicată filmului autohton: drama familială cu accente de thriller Toată lumea din familia noastră (r. Radu Jude), Undeva la Palilula – spectaculoasa producție a îndrăgitului regizor de teatru Silviu Purcărete, și Din dragoste cu cele mai bune intenții (r. Adrian Sitaru), care le-a adus actorilor Bogdan Dumitrache și Adrian Titieni câte un trofeu Gopo, iar cineastului, un premiu pentru regie la Festivalul Internațional de Film de la Locarno, unde Dumitrache a fost, de asemenea, premiat pentru interpretare.

Pentru prima dată în Zilele Filmului Românesc, cinefilii vor avea parte de un lungmetraj de animație, Crulic – drumul spre dincolo (r. Anca Damian). Selecționat în numeroase festivaluri internaționale și nominalizat la Gopo pentru Cel mai bun film, filmul a bifat recent performanța de a concura în selecția oficială a celui mai important festival de animație din lume, cel de la Annecy.

Radu Gabrea își aduce în premieră mondială la TIFF docu-drama despre sfârșitul Ceaușeștilor – Trei zile până la Crăciun (Ultimele zile din viața Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu), în care Victoria Cociaș și Constantin Cojocaru joacă rolurile dictatorilor. Filmul reconstituie ultimele momente din viețile lor, după ce au părăsit sediul Comitetului Central în elicopter, și combină scene filmate cu actori, interviuri cu martori direcți și imagini de arhivă.

Din meniul celor trei zile de film românesc nu lipsesc nici documentarele. Ivana Mladenović prezintă povestea a trei foști deținuți tineri după eliberare, în Turn Off the Lights, proiectat la Festivalul de Film Tribeca de la New York, Anca Hirte vine cu Păcătoasa Teodora, un film tulburător despre măicuțele din mănăstirile ortodoxe, iar Bogdan Ilie-Micu reface călătoria fascinantă a fotografului Mihai Barbu, cale de 26.000 de kilometri, în Un gând, un vis, Doyle… și-un pix.

E anul regizoarelor la TIFF, cu nu mai puțin de zece în întreaga selecție ZFR, șapte dintre ele având scurtmetraje. Iulia Rugină vine cu două filme: Sink, parte dintr-un proiect al Școlii de actorie de film înființate de Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol, și un segment din tripticul 30-40-50, regizat alături de Eva Pervolovici și Stanca Radu. Andra Chiriac prezintă Reflex, Rodi Cotenescu vorbește despre imigrație în Grand Hotel Italia, Cristina Iacob – despre birocrație în comedia În film la Nașu’, iar clujeanca Cecilia Felméri aduce puzzle-ul Minute Infinite.

Breath, filmul unui alt clujean, Bán Attila, intră pe listă alături de Hello Kitty (r. Millo Simulov), dublu nominalizat la Premiile Gopo, De azi înainte (r. Dorian Boguță), desemnat Cel mai bun scurtmetraj românesc la Festivalul Next, The Scream (r. Sebastian Cosor), votat Cea mai bună animație românească la Anim’est, Chefu’ lui Adrian Sitaru sau Tatăl meu e cel mai tare (r. Radu Potcoavă).

Un preview al secțiunii poate fi vizionat la acest link: http://youtu.be/a_q82ndo4P0.

În acest an, juriul care va decide câștigătorii Premiilor Zilele Filmului Românesc pentru Cel mai bun film, respectiv Cel mai bun Debut, este format din Michel Ciment, celebrul critic de film al revistei Positif, autor a peste 15 cărți de cinema, Guilhem Caillard, critic de film pentru publicația canadiană Panorama-cinéma și selecționer pentru Cinemania Film Festival din Montreal, și Vincenzo Rossini, director artistic al Festivalului Internațional de Film de la Milano.

Câteva surprize românești le-au fost rezervate spectatorilor și în cadrul Proiecțiilor speciale TIFF. Kiddo, în regia lui Millo Simulov, primul film interactiv din România, va testa reacția publicului

din Cluj, într-o proiecție cu totul deosebită, în timpul căreia cei din sală vor putea decide soarta protagoniștilor în momente-cheie ale acțiunii, din variantele oferite de realizatori. Kiddo (Anamaria Maier) este o tânără cu o viață dificilă, care-și revarsă furia pe ringul de box. Mult prea des, viața ei ajunge la răscruce, punând-o în fața unor alegeri.

O proiecție specială la TIFF va avea și filmul care documentează povestea răvășitoare a cailor din zona Letea, Gone Wild. Realizat pentru canalul franco-german Arte de regizorul Dan Curean de la TVR Cluj, documentarul a fost dezvoltat în cadrul Discovery Campus MasterSchool și va fi proiectat în premieră la TIFF.

Direct de la Cannes, unde figurează în selecția Semaine de la Critique, din partea Suediei, va veni la Cluj și scurtmetrajul regizorului stabilit la Stockholm, Ștefan Constantinescu – Family Dinner. Protagonista filmului este o femeie care schimbă sms-uri deocheate pe telefon, din baie, în timp ce soțul şi fiica pregătesc cina. Pe afiș, actorii Fanny Risberg, Michael Jansson şi Fanny Garanger.

Două alte producții românești apreciate vor rula în secțiunea Ziua HBO la TIFF: documentarele Vorbitor, de Radu Muntean și Alex Baciu, și Doina Groparilor, în regia lui Pavel Cuzuioc.

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania va avea loc între 1 – 10 iunie la Cluj-Napoca. O a șasea ediție se va desfășura la Sibiu, între 13 și 17 iunie.

Articole similare

Concurs: Câștigă una dintre cele trei cărți ”Căzînd în gol”, de Joe Simpson, oferite de Editura Polirom! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

„Ruta subterană“ de Colson Whitehead, cea mai bună carte americană de ficțiune a anului 2016 , în dezbatere la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Jovi Ene

Apariţie la Editura Polirom: Ţările Române între Imperiul Otoman şi Europa creştină

Jovi Ene

1 comment

Dr. Slabescu 12 mai 2012 at 10:28

Ceea e cel mai aiurea este faptul ca filmele incearca sa fie cat mai artistice, insa lumea vrea ceva ce se doveste a fi ceva cat mai comercial…

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult