Stiri

Romanul care sta la baza filmului Managerul de resurse umane, tradus la Polirom

Ecranizarea cartii lui A.B. Yehoshua, in regia cunoscutului Eran Riklis (Syrian Bride, Lemon Tree), a fost propunerea Israelului la editia de anul acesta a Premiilor Oscar, sectiunea „Cel mai bun film strain”. Filmul a fost recompensat cu 5 premii la Gala Premiilor Industriei de Film din Israel si cu premiul publicului la Festivalul de Film de la Locarno.
A.B. Yehoshua este considerat drept unul dintre cei mai importanti scriitori israelieni ai momentului. Cartile sale au fost traduse in 28 de limbi.
Romanul Misiunea directorului de resurse umane (traducere din limba ebraica de Any Shilon) a fost recompensat cu Los Angeles Times Book Prize.
O satira la adresa insensibilitatii si indiferentei societatii contemporane, Misiunea directorului de resurse umane construieste un univers populat de fiinte cu suflete si constiinte amortite, in care doar un eveniment cutremurator mai poate redestepta respectul pentru valori profund umane precum dragostea si compasiunea pentru semeni.

Dupa Amos Oz, Zeruya Shalev si Aharon Appelfeld, lista scriitorilor israelieni tradusi in colectia „Biblioteca Polirom” se imbogateste cu inca un nume: A.B. Yehoshua, unul dintre reprezentantii de marca ai literaturii israeliene contemporane, a carui opera a fost tradusa in 28 de limbi.

Romanul pe care il propunem cititorilor autohtoni este Misiunea directorului de resurse umane, ecranizat in 2009, de cunoscutul Eran Riklis (Syrian Bride, Lemon Tree), intr-o coproductie romano-israeliana de succes: filmul a fost propunerea Israelului la editia de anul acesta a Premiilor  Oscar, sectiunea „Cel mai bun film strain”, a fost recompensat cu 5 premii la gala premiilor industriei de film din Israel si cu premiul publicului la Festivalul de Film de la Locarno. Filmat in toamna lui 2009 in Israel si Romania (Bucuresti, satele Petelca, Razvani si Lupsani, Calarasi, Transfagarasan, aeroportul Sibiu, Mogosoaia si Valea Doftanei), productia are in distributie cunoscuti actori romani precum Irina Petrescu, Papil Panduru, Bogdan Stanoevici, dar si pe actrita israeliana de origine romana Rozina Cambos.

O satira la adresa insensibilitatii si indiferentei societatii contemporane, romanul lui A.B. Yehoshua construieste un univers populat de fiinte cu suflete si constiinte amortite, in care doar un eveniment cutremurator mai poate redestepta respectul pentru valori profund umane precum dragostea si compasiunea pentru semeni.
Un atentat sinucigas petrecut intr-o piata din Ierusalim provoaca moartea unei femei necunoscute, asupra careia se gaseste un singur document: o foaie de salariu cu antetul intreprinderii unde aceasta lucra. Cind un jurnalist oportunist incearca sa provoace un scandal acuzind intreprinderea de „lipsa de umanism“, conducerea il desemneaza pe directorul de resurse umane sa se ocupe de caz. Voiajul tinarului director de resurse umane in tara de origine a femeii pentru a insoti sicriul acesteia si a lua parte la inmormintare alaturi de familie capata proportiile unei calatorii initiatice, la capatul careia va deveni mai matur, mai responsabil si mai „uman“.

„Subiectul preferat al lui Yehoshua este umanitatea. Desi predilecta, ea este schitata cu atentie, discret, in tuse subtile, ce se pierd pe alocuri in culoarea locala, marcata de conditia evreului in Israelul modern.“
(The Economist)

„O poveste scrisa cu eleganta, accesibila, nelipsindu-i introspectia,
Misiunea directorului de resurse umane brodeaza pe marginea unor dileme dureroase, adeseori ramase fara raspuns, precum semnificatia lui acasa privita din ipostaza instrainatului. “ (Miami Herald)

A.B. Yehosua s-a nascut in 1936, in Israel, intr-o familie de evrei sefarzi. A studiat literatura si filosofia la Universitatea Ebraica din Ierusalim si a urmat o cariera didactica. De-a lungul vietii, a predat la multe universitati prestigioase, precum Haifa, Oxford, Harvard, Chicago sau Princeton. A debutat ca scriitor in 1962, cu un volum de povestiri intitulat Moartea si batrinul (Mot Hazaken), dar si-a incercat cu succes condeiul in domeniul dramaturgiei, eseisticii si mai ales al romanului. Dintre cele mai apreciate romane ale sale amintim: Amantul (Ha-Me’ahev, 1977), Un divort tirziu (Gerushim Meuharim, 1982), Mr Mani (Mar Mani, 1990), Mireasa eliberata (Ha-Kala Ha-Meshachreret, 2001), Misiunea directorului de resurse umane (Shlihuto Shel Ha-memouneh Al Mashabei Enosh, 2004; Polirom, 2011).

Articole similare

Interviu Marta Petreu: ”Pentru romane mă gîndesc întotdeauna la persoane obişnuite, chiar umile”

Dan Romascanu

Top vânzări Editura Humanitas și Humanitas Fiction la Gaudeamus 2015

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (30 aprilie – 6 mai 2018)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult