Stiri

Les Films de Cannes à Bucarest: Fostul redactor-şef „La Croix” vorbeşte despre filmul „Des Hommes et des Dieux”

Fostul redactor-şef al cotidianului francez „La Croix”, Michel Kubler, va vorbi despre viaţa călugărilor cistercieni de la mănăstirea Tibhirine, personajele filmului Des Hommes et des Dieux, cu prilejul evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest, care se desfăşoară între 15 şi 21 octombrie, la Cinema Studio.

Marţi, 19 octombrie, după proiecţia filmului lui Xavier Beauvois, programată la ora 19.00, Michel Kubler va descrie perioada în care a trăit la mănăstirea din Tibhirine şi va discuta despre contextul social, politic şi religios extrem de complicat în care îşi desfăşoară activitatea misionară călugării din localitatea algeriană.

În septembrie 2010, la aproape un an după ce a părăsit funcţia de redactor-şef pe probleme religioase la publicaţia „La Croix”, Kubler a venit la Bucureşti, unde conduce Centrul de Studii Bizantine şi Întâlniri Ecumenice „Unitate”.

La mijlocul anilor 90, răpirea şi apoi asasinarea unor călugări de la Tibhirine a şocat opinia publică din întreaga lume. În 1993, Grupul Islamist Armat (GIA) a dat un ultimatum tuturor străinilor să plece din Algeria, după ce Frontul Islamic preluase puterea. Ameninţaţi de extremişti, călugării au pus în cumpănă viaţa lor cu promisiunea pe care şi-au făcut-o, aceea de a nu-i părăsi pe sătenii musulmani alături de care convieţuiau în pace. Trei ani mai târziu, şapte dintre ei au fost omorâţi cu brutalitate şi, deşi GIA şi-a revendicat asasinatul, nimeni nu a fost încă pedepsit.

Filmul lui Xavier Beauvois se concentrează pe momentele dinaintea răpirii: viaţa cotidiană monahală, convieţuirea călugărilor cu musulmanii şi decizia dificilă pe care aceştia sunt forţaţi să o ia în momentul în care viaţa le este ameninţată. În două dintre rolurile principale au fost distribuiţi Lambert Wilson şi Michael Lonsdale.

Cu două milioane de spectatori, în doar o lună de la premieră, Des Hommes et des Dieux, în regia lui Xavier Beauvois, este hitul toamnei în box-office-ul din Franţa. Drama care şi-a adjudecat Marele Premiu la Cannes şi propunerea Franţei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin va avea parte de o proiecţie de gală la Opera Naţională din Bucureşti în această seară, de la 19.00.

 

Michel Kubler

Vă reamintim că mâine, de la 11.00, la Cinema Studio, delegatul general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, va susţine un masterclass pentru studenţii facultăţilor de film. Masterclass-ul va fi precedat de o conferinţă de presă, de la ora 10.00.

Tot mâine, regizorii Gaspar Noé (Enter the Void) şi Kornél Mundruczó (Tender Son. The Frankenstein Project), vor intra în dialog cu publicul la sfârşitul proiecţiilor filmelor lor, programate la ora 12.00, respectiv 16.00. Cineastul Sergei Loznitsa şi actorul Vlad Ivanov – care a jucat în filmul My Joy, selecţionat la Cannes – vor discuta cu spectatorii joi, 21 octombrie, de la 19.00.

Les Films de Cannes à Bucarest continuă, până joi, cu proiecţiile unor filme străine şi româneşti care au avut premiera mondială la festivalul francez. În programul de filme româneşti figurează titlurile: La Moara cu noroc, Răscoala, Balanţa, O vară de neuitat, Telegrame, Pădurea Spânzuraţilor, O lacrimă de fată, Floarea Reginei, Printre colinele verzi, E pericoloso sporgersi.

Intrarea este liberă la filmele româneşti şi la masterclass-ul lui Thierry Fremaux de marţi, 19 octombrie, de la ora 11.00. La proiecţiile filmelor străine, biletul costă 10 lei.

Tichetele pot fi procurate în avans, de la casa de bilete a cinematografului Studio.

Pentru jurnalişti, există câteva locuri special rezervate.

Articole similare

Trailerul zilei ”The Hobbit: The Desolation of Smaug” (2013)

Deea

„Dacă aş rămâne” – o călătorie afectivă şi alegerile care ne definesc

Jovi Ene

Cel mai bun film de animatie – Premiile Oscar 2011

Mihaela

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult