Stiri

Lecturi publice și dezbateri și un eveniment dedicat literaturii SF&F, în cea de a III-a seară a FILB 7

unnamedCea de a treia seară a Festivalului Internațional de Literatură de la București (FILB) le propune iubitorilor de literatură două evenimente.

Primul dintre ele are loc la Clubul Țăranului din cadrul MȚR, de la ora 18.00, și îi așază față în față pe: Toni Marques (Brazilia) – prozator în ale cărui povestiri se reflectă realitățile Braziliei autentice, președintele celui mai important festival internațional de literatură din Brazilia, FLUPP, Marius Daniel Popescu (Elveția) – prozator de origine română, unul dintre membrii importanți ai „Grupului de la Braşov”, stabilit la Lausanne din 1990, unde este scriitor (laureatul celui mai rîvnit premiu literar din Elveția, „Robert Walser”, pentru romanul său de debut), șofer de autobuz și impresar literar pentru deținuți, Emilian Galaicu-Păun (Republica Moldova) – poet, prozator, traducător şi publicist, alături de prozatorii români Marius Chivu și Petre Barbu.

De la ora 18.30, British Council București le propune cititorilor o întîlnire cu doi dintre cei mai importanți autori de literatură SF&F: Paul McAuley și Richard Morgan, într-o întîlnire moderată de Alis Vasile, Arts Projects Manager British Council și la care va participa, de asemenea, și Michael Haulică, scriitor și editorul celor doi invitați britanici în România.

„British Council este și anul acesta la Festivalul Internațional de Literatură București, pentru că literatura înseamnă mereu mai mult.

Cînd lumea imediată nu ne mai este de-ajuns, putem găsi mai mult în cărți, în literatură.

Putem găsi teritorii extinse, teritorii noi, timpuri mai vechi sau care încă nu au venit, lumile interioare și exterioare ale altor oameni, lumi pe care le putem anexa mai micilor noastre teritorii și timpuri.

Și cînd nici teritoriile altora nu ne mai ajung, putem intra în lumile alternative ale literaturii SF. Doi demiurgi vin printre noi – Paul McAuley și Richard Morgan.

Vă invităm, așadar, să le cucerim împreună domeniile.” (Alis Vasile)

PROGRAMUL SERII:

1.       Întîlnire cu Paul McAuley și Richard Morgan

Ora 18.30 – Biblioteca British Council (Calea Dorobanților nr. 14)
Participă:
• Alis Vasile – Arts Projects Manager, British Council
• Michael Haulică, scriitor și editorul celor doi autori britanici în România

2.       Lecturi publice și dezbateri

Ora 18.00 – Clubul Țăranului
• Lectură Toni MARQUES (Brazilia) – selecție de proză scurtă, fragmente traduse din limba engleză de Anca Băicoianu
• Lectură Marius Daniel POPESCU (Elveția) – din romanul Culorile rîndunicii; ediția în limba română, apărută în 2014, la Editura Polirom, în traducerea Simonei Modreanu
• Lectură Emilian GALAICU-PĂUN (Republica Moldova) – din romanul Țesut viu. 10 x 10, apărut la Editura Cartier, în 2011
• Lectură Petre BARBU (România) – din romanul Marea petrecere, apărut la Editura Cartea Românească, în 2014
• Lectură Marius CHIVU (România) – din volumul de povestiri Sfîrșit de sezon, apărut la Editura Polirom, în 2014
• Open Talk – moderator: Matei Martin
• Dialog cu publicul

FILB 7 seara 3

INVITAȚII EVENIMENTULUI DE LA CLUBUL ȚĂRANULUI:

TONI MARQUES s-a născut la Rio de Janeiro, în 1964, a fost corespondent la New York pentru ziarul O Globo (2000-2003), iar din 2007 a fost story editor la Fantastico, o emisiune de ştiri săptămînală găzduită de TV Globo. În prezent este curatorul FLUPP – primul şi unicul festival internaţional de literatură organizat în favelele marilor oraşe braziliene. Toni Marques a publicat patru cărţi de proză. Pentru a-l cunoaşte mai bine pe autorul Marques e bine să afli cît mai multe despre FLUPP şi conceptul care stă la baza acestei iniţiative. Festivalul îşi propune să adune laolaltă cultura populară şi cultura elitelor, să stabilească un dialog între lumea străzii şi cea a establishmentului cultural actual.

MARIUS DANIEL POPESCU s-a născut la Craiova, în 1963. A făcut parte din Grupul de la Braşov, alături de Alexandru Muşina, Andrei Bodiu, Marius Oprea, Caius Dobrescu şi Simona Popescu. În 1990 se îndrăgosteşte de o elveţiancă aflată în vizită în România şi emigrează în Elveţia; cinci ani mai tîrziu, publică primul volum de poeme, scris direct în limba franceză: 4 x 4, poeme cu tracţiune integrală. În anul 2004 devine directorul ziarului le persil (pătrunjelul). În aceeaşi perioadă frecventează o închisoare din Elveţia, unde le vorbeşte deţinuţilor despre literatură. Debutul în proză cu romanul Simfonia lupului îi aduce şi prima distincţie literară, Premiul Robert Walser, în 2008.

După succesul romanului de debut, Marius Daniel Popescu revine cu un nou roman, Culorile rîndunicii (Premiul Federal pentru Literatură, 2012; Prix de l’Inaperçu, 2012; premiul special al juriului în cadrul Grand Prix Littéraire du Web, 2012). Ediția în limba română a apărut în traducerea Simonei Modreanu, în 2014, la Editura Polirom.

EMILIAN GALAICU-PĂUN s-a născut în 1964, în satul Unchiteşti, judeţul Soroca, într-o familie de intelectuali. În 1986 a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Chişinău, iar în 1989 obţine diploma de doctor al Institutului de Literatură „Maxim Gorki” din Moscova. În prezent este redactor pentru Basarabia al revistei Vatra din Tîrgu-Mureş şi redactor-şef al Editurii Cartier din Chişinău. Dintre volumele de poezie, amintim:  Lumina proprie (Editura Literatura Artistică, 1986), Abece-Dor (Editura Literatura Artistică, 1989), Levitaţii deasupra hăului (Editura Hyperion, 1991), Cel bătut îl duce pe Cel nebătut (Editura Dacia, 1994) – volum distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova şi cu Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România; în urma unui concurs național, acelaşi volum este desemnat drept una dintre cele mai bune zece cărţi de poezie ale deceniului 1990-2000 din România); Arme grăitoare (Cartier, 2009), Ţesut Viu. 10×10 (Cartier, 2011), A-Z.best (Editura ARC, 2012). A mai publicat volumul de proză Gesturi. Trilogia nimicului (Editura Cartier, 1996).

PETRE BARBU (n. 1962) este scriitor și jurnalist. A debutat editorial cu volumul de nuvele Tricoul portocaliu fără număr de concurs (Editura Cartea Românească, 1993). Au urmat romanele Dumnezeu binecuvîntează America (1995), Ultima tresărire a submarinului legionar (1998), Blazare (Editura Polirom, 2005), volumul Teatru (2003) şi cel de schiţe şi nuvele intitulat Pînă la capătul liniei (Editura Cartea Românească, 2012). În 2003 a obţinut Premiul „Cea mai bună piesă românească a anului” – UNITER pentru Tatăl nostru care eşti în supermarket. Patru schiţe din volumul Pînă la capătul liniei – „Gerul iubirii”, „Rolul vieţii mele”, „La o crîşmă din Fundeni” şi „Vai, sărmanul tată!” – au fost montate într-un spectacol radiofonic realizat de regizorul Attila Vizauer (Radiodifuziunea Română, 2013). Cel mai recent roman al lui Paul Barbu, Marea petrecere, a apărut în 2014, la Editura Cartea Românească.

MARIUS CHIVU (n. 1978) este scriitor, traducător şi cronicar literar. A debutat în 2012 cu volumul de poezie Vîntureasa de plastic (Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România şi Premiul pentru debut al revistei Observator cultural). A mai publicat volumul de interviuri Ce-a vrut să spună autorul (2013) şi jurnalul de călătorie Trei săptămîni în Himalaya (2012). A editat antologia Best of. Proza scurtă a anilor 2000 (2013), a iniţiat şi coordonat proiectul caritabil Cartea cu bunici (2008). Din 2005 este redactor-editor la revista Dilema veche, unde ţine cronica literară, şi editorialist la revista ELLE. În 2014 a publicat volumul de proză scurtă Sfîrșit de sezon (Editura Polirom).

Editia a VII-a

PARTENERI PRINCIPALI:

Ministerul Culturii, ARCUB, British Council, Ambasada Elveției în România, Pro Helvetia, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureti, Centrul Național al Cărții, ICR, Clubul Țăranului, Muzeul Național al Literaturii Române, Cărturești, Dacia, Universitatea din București, Simona Kessler International Copyright Agency

CU SPRIJINUL:

Societatea de avocați Țuca Zbârcea și Asociații, Swiss Sponsors’ Fund

PARTENERI:

Bookaholic, Traduki, Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, Editura Paladin, Editura Nemira, Millennium Books, Editura Cartier, Editura Polirom, Editura Humanitas, Editura Cartea Românească, Asociația Studenților la Limbi Străine, Casa de Editură Max Blecher, Editura Charmides

PARTENERI MEDIA: 

Știrile TVR, Radio France România, Radio România Cultural, Bookblog, BookMag, Observator cultural, Bună dimineața, București!, Semne bune, Suplimentul de cultură, Agenția de carte, societatesicultura.ro, LiterNet, Artsunited.ro, La Punkt, Filme și Cărți, Metropolis, b365.ro, Ceașca de cultură, 9am.ro

Articole similare

Comunicat de presa-lansare carte

Jovi Ene

TRIP TALK #7 – Singura in Valea Mortii. 3 luni in SUA | in focus: Manuela Boghian

Jovi Ene

Concurs: Câștigă una dintre cele trei cărți „Pisica lui Dalai Lama”, de David Michie, oferite de Editura Atman! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult