Stiri

Festivalul de Film Istoric de la Râşnov

Rasnovul se identifica cu istoria cinematografiei romanesti, aici fiind locul in care s-au filmat o mare parte din filmele cu tema istorica ale marilor regizori romani. Acest festival de film contribuie an de an la impunerea orasului Rasnov ca si capitala a filmului istoric romanesc.

Fiecare editie are un concept clar si abordeaza tematici istorice nationale si internationale corelate cu temele genarale ale anului in curs. Pentru editia din anul 2010, sunt 3 evenimente istorice care constituie subiecte importante de dezbatere si pot fi readuse in atentia specialistilor, a cinefililor si a publicului larg:

a) o tema nationala, “Regina Maria” – 135 de ani de la nasterea Reginei Maria a Romaniei (29.10.1875, Eastwell Park, Kent, Anglia – 18.07.1938, Sinaia, Regatul Romaniei);

b) o tema internationala, “Al doilea Razboi Mondial” – 65 de ani de la terminarea celui de-al doilea Razboi Mondial (1945-2010)

c) un invitat special, “Luxemburg” – 100 de ani de la inceperea relatiilor diplomatice intre Romania si Marele Ducat de Luxemburg (05.12.1910)

Festivalul se afla la cea de-a doua ediţie si aduce în România şi în Europa de Est un nou concept festivalier. Programul cuprinde filme de fictiune romanesti si internationale (unele in premiera pentru Romania), filme documentare (materiale unice din Arhiva Nationala de Film si Arhiva Ministerului Apararii din Franta, concerte, targ de carte si expozitii.

In 2009, site-ul Filme-carti.ro a fost partener oficial media al Festivalului de Film Istoric de la Râşnov.

Articole similare

Câteva știri din lumea culturală românească (2 – 8 martie 2015)

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (18 – 24 iunie 2018)

Jovi Ene

Noutăți săptămânale Netflix: Rebecca, Ratched

Jovi Ene

6 comments

flowerin 25 iulie 2010 at 20:58

Toate bune, dar Codruţ poate povesti care este ecoul printre localnici: cvasi-nul. Însă pentru oaspeţi este excelent. Şi pentru oficialităţi. Merge cineva din partea site-ului Filme-carti? ar fi frumos…

Reply
Jovi 25 iulie 2010 at 21:21

O iau inaintea lui Codrut si va spun ca am fost si eu cu el anul trecut si ecoul printre localnici, cel putin la filmele vizionate de noi, a fost asa cum ati spus: multi elevi, majoritatea fara tangente cu fenomenul.
Pentru noi, filme bune (documentare) si o admiratie pentru ideea avuta.
Anul acesta incercam o noua colaborare cu cei de la Rasnov, speram sa ajungem acolo 🙂

Reply
codrut 26 iulie 2010 at 08:23

Nu vreau sa reiau o veche polemica ce a degenerat urat.Din pacate si standul din Campina, targul de arta si carte cred ca are acelasi efect nul. O fi de vina caldura? Sau criza?

Reply
codrut 26 iulie 2010 at 08:33

Tocmai calitatea net superioara a publicului din Campina era un argument suficient de tare pentru a organiza un astfel de eveniment si in Campina. Poate ca sala nu ar fi fost goala.Evident, ma gandesc la vremuri normale caci acum a investi bani in fenomenul cultural tine de nebunie.

Reply
Delia Marc 26 iulie 2010 at 14:54

Regret lipsa mea din tara in lunile iulie si august, care -uite – vad ca mi-ar fi oferit cateva evenimente interesante, pritre care si acest Festival de la Rasnov, pe care l-asi fi conexat cu o sedere la Cristian de Brasov – un loc tare drag mie. Cine sponsorizeaza acest Festival si cine s-a implicat in organizare? Pentru ca ideea este exceptionala! Mai multa comunicare si probabil ar exista mai mult public pentru evenimentele in discutie!

Reply
Jovi 26 iulie 2010 at 20:44

Delia, festivalul a fost anul trecut in luna septembrie, deci exista sperante ca vei putea participa la proiectiile din cadrul acestuia.
Din experienta de anul trecut, a fost implicata Primaria locala, inca nu stim prea multe amanunte, speram sa aflam din timp pentru a fi din nou Partener Media.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult