Editorial

Top 10 filme ale lui Alfred Hitchcock

Acesta este în în același timp unul dintre cele mai ușoare și cele mai dificile topuri pe care le-am întocmit vreodată. Am văzut majoritatea, dacă nu toate, cele peste 50 de filme ale maestrului fimelor ‘horror’ și ‘suspense’ și dintre ele cred că vreo jumătate sunt filme remarcabile. A alege însă doar zece dintre ele și a le mai și aranja într-o ordine anume mi se pare o misiune aproape imposibilă. Mai mult decât oricând, deci, se aplică avertismentul cu care încep cam orice top: aceasta este o selecție personală, ordinea nu reprezintă o scară valorică absolută și cititorii sunt invitați să contribuie cu comentarii conținând preferințele lor personale.

1. The Birds – 1963

Care este secretul unui film ca ‘The Birds’? Cred că în principal simplitatea și faptul că nu încearcă să explice ceea ce nu poate și nu trebuie să fie explicat. Bazat pe nuvela din 1952 cu același nume a lui Daphne du Maurier, filmul descrie o serie de atacuri violente bruște și inexplicabile ale păsărilor asupra oamenilor din localitatea Bodega Bay, California, de-a lungul a câteva zile. Filmul îi are în rolurile principale pe Rod Taylor și pe debutanta Tippi Hedren. Singurul premiu Oscar pentru care a fost propus a fost cel pentru efecte speciale, dar nu l-a câștigat, fiind preferat filmul ‘Cleopatra’. Astăzi este considerat nu doar o capodoperă a genului ‘horror’ dar  și ca un film de avangardă în ceea ce privește aspectele ecologice ale poveștii. În 2016, ‘The Birds’ a fost considerat „important din punct de vedere cultural, istoric sau estetic” de către Biblioteca Congresului Statelor Unite și selectat pentru conservare în Registrul național de film american.

2. Psycho – 1960

Astăzi pare paradoxal, dar ‘Psycho’ – poate cel mai faimos succes al lui Hitchcock – a fost conceput inițial ca un proiect pentru televiziune, a avut o difuzare limitată și a fost primit cu răceală de critici. Spre deosebire de marile sale succese de casă de la sfârșitul anilor ’50, ‘Psycho’ a fost filmat cu un buget mai mic, în alb-negru, folosind echipa serialului sau de televiziune ‘Alfred Hitchcock Prezintă’. Filmul a fost considerat inițial controversat și a primit critici amestecate, dar interesul publicului și încasările remarcabile au determinat o reevaluare critică majoră. ‘Psycho’ a fost nominalizat la patru premii Oscar, inclusiv cel mai bun regizor pentru Hitchcock și cea mai bună actriță în rol secundar pentru Leigh. Nu a câștigat nici unul, iar Anthony Perkins, care face aici un rol de referință, dintre cele mai bune ale carierei sale, nu a fost nici măcar nominalizat.

3. Notorious – 1946

Cui i se datorează notorietatea lui ‘Notorious’? Motivul este, cred eu, combinația fericită dintre filmul se spionaj ‘noir’ și povestea de dragoste adusă pe ecran. Realizat în 1946, la un an de la terminarea celui de-al doilea război mondial, filmul relatează povestea fiicei unui spion nazist care este convinsă de agenții americani să adune informații despre un grup de oameni de știință naziști din America de Sud. Cât de departe vă trebui să meargă pentru a executa ordinele? Cary Grant, Ingrid Bergman și Claude Rains realizează roluri dintre cele mai bune ale carierelor lor, într-un film pe care criticii îl consideră cea mai convingătoare povesti de dragoste dintre cele puse în imagini de Hitchcock.

4. Vertigo – 1958

‘Vertigo’ este probabil filmul lui Hitchcock care întrunește cele mai multe aprecieri pozitive din partea criticilor și pe care-l vom regăsi cel mai des în clasamentele gen ‘Cele mai bune … filme ale tuturor timpurilor’. Este și filmul cel mai ‘straniu’ al maestrului, presărat cu tot felul de ciudățenii ambigue cum este scena din final cu o călugăriță care bate clopotele turnului mănăstirii în timp ce eroina principală interpetata de Kim Novac cade (sau se aruncă?) în vid. Povestea se bazează pe romanul din 1954 ‘D’entre les morts’ (‘De printre morți’) al lui Boileau-Narcejac. Una dintre invențiile cinematografice celebre folosite de Hitchcock care apare în acest film este utilizarea zoom-ul dolly, un efect al aparatului de filmat care distorsionează perspectiva pentru a crea dezorientare și a transmite spectatorilor acrofobia lui Scottie, eroul masculin principal intepretat de James Stewart.

5. Rear Window – 1954

‘Rear Window’ este și el considerat de mulți cinefili, critici și cercetători nu numai drept unul dintre cele mai bune filme ale lui Hitchcock, dar și ca unul dintre cele mai bune filme realizate vreodată. A primit patru nominalizări la premiile Oscar fără a căștiga vreunul dintre ele. Cea mai mare parte a acțiunii se petrece într-o singură cameră. Un fotograf, care este țintuit într-un scaun cu rotile își spionează vecinii de la fereastra apartamentului său care are ferestrele spre o curte interioară din Greenwich Village,  devine convins că unul dintre ei a comis o crimă, în ciuda scepticismului iubitei sale. Lui James Stewart îi dă replica în acest film Grace Kelly, într-unul dintre ultimele sale roluri înainte de a deveni prințesă. Misterul voyeuristic al lui Hitchcock combină romantism, suspans și chiar teroare create din priveliștile de la fereastră și sunetele orașului îndepărtat.

6. Spellbound -1945

Realizat în 1945, ‘Spellbound’ poate fi considerat ca un precursor direct al „Vertigo”, un thriller tensionat despre psihologie și crimă, a cărui acțiune se petrece într-un spital de boli mintale. O psihanalistă se îndrăgostește de noul șef al spitalului din Vermont în care lucrează, doar pentru a descoperi că acesta este un impostor care suferă de amnezie disociativă și, potențial, un criminal. În rolurile principale – dintre cele mai bune ale carierelor lor – apar Gregory Peck și Ingrid Bergman. O scenă celebră concepută de Salvador Dali, menită să ilustreze procesul de slalom al minții lui Ballantyne, reprezintă  incursiunea lui Hitchcock în suprarealism, cu un zâmbet în colțul gurii. O alta filmează pistolul din punctul de vedere al răufăcătorului – întorcându-se și, în sfârșit, trăgând în aparatul de filmat. Filmul a fost produs de David O. Selznick iar muzica îi aparține lui Miklos Rosza. Ambele colaborări au fost pline de conflicte.

7. Rope – 1948

‘Rope’ a fost primul film realizat în Technicolor de Hitchcock, bazat pe piesa cu același nume de Patrick Hamilton. Doi tineri străluciți își ucid prin sugrumare un fost coleg de școală în apartamentul lor penthouse din Manhattan. Cei doi comit crima ca exercițiu intelectual: vor să-și demonstreze superioritatea comițând „crima perfectă”. Hitchcock a legat zece cadre pentru a crea iluzia timpului real, împingând stadiul artei cinematografice într-un moment în care camerele de filmat nu conțineau decât zece minute de film, anticipând cu decenii filmele ‘one-shot’. Recenziile și criticile recente au observat un subtext homosexual în ‘Rope’, chiar dacă homosexualitatea era o temă foarte controversată pentru anii 1940. James Stewart este și aici unul dintre actorii principali.

8. Rebecca – 1940

‘Rebecca’ este o combinație între thriller psihologic și dramă romantică. Realizat în 1940 a fost primul proiect american al lui Hitchcock și primul său film sub contract cu producătorul David O. Selznick.  Scenariul este bazat pe romanul cu același nume din 1938 al lui Daphne du Maurier, un mare best-seller al epocii. O femeie plină de siguranță de sine (Joan Fontaine) se adaptează noului ei rol de soție a aristocratului Max de Winter (Laurence Olivier), luptând pentru a nu fi intimidată de prezența ca spectru a primei sale soții. Judith Anderson realizează un rol malefic, cel al doamnei Danvers, menajera obsedată de soția moartă a stăpânului ei aristocrat. Povestea destul de melodramatică este învăluită într-o magie fantomatică datorită atmosferei create de Hitchcock.

9. The 39 Steps – 1935

‘The 39 Steps’ era considerat de Orson Welles ca o capodoperă. Aparține perioadei engleze a lui Hitchcock. Robert Donat și Madeleine Carroll apar în rolurile principale. Este foarte vag bazat pe romanul de aventuri din 1915 ‘The Thirty-Nine Steps’ de John Buchan. Este vorba despre un civil canadian din Londra, Richard Hannay, care este implicat în eforturile a împiedica o organizație de spioni numită „Cei 39 de pași” să fure secrete militare britanice. După ce a fost acuzat din greșeală de uciderea unui agent de contraspionaj, Hannay fuge în Scoția și se încurcă cu o femeie atrăgătoare, în timp ce speră să oprească banda se spioni și să-și dovedească nevinovăția. Versiunea lui Hitchcock este cea care a reprezentat punctul de plecare al unui număr de remake-uri și reprezentații teatrale.

10. North by Northwest – 1959

‘North by Northwest’ este filmul lui Hitchcock cel mai apropiat de divertismentul popular și filmele de acțiune. Hitchcock le-a oferit mai multor actori ocazia realizării unora cele mai bune roluri din cariera lor. Cary Grant a fost unul dintre ei, aici fiind un publicist confundat cu un agent secret care trebuie să se bazeze pe instinctele și inteligența lui pentru a supraviețui. Printre scenele faimoase se află atacul unui avion într-un lan de porumb, o scenă de dragoste cu Eva Marie Saint într-un tren și cățărarea pe statuile în stâncă ale președinților de la Mount Rushmore. Tema identității greșite, cu un bărbat nevinovat urmărit de agenții unei organizațîi misterioase vă fi preluată și repetată în multiple variante în alte filme ale lui Hitchcock și ale multor altora. Banda sonoră îi aparține lui Bernard Herrmann cu care Hitchcock a colaborat în mai multe filme ale sale. 

Disponibil pe HBO Max.

Articole similare

Portrete și scrisori: Cézanne – Portraits of a Life (2018)

Dan Romascanu

Alteță regală, de Thomas Mann

Dan Romascanu

Mister și tragicomedie undeva în Sicilia. „The White Lotus” (HBO Max, 2022, sezonul 2)

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult