Stiri

Anul unui realism necesar: În 2016 CINEPUB îl omagiază pe Mircea Daneliuc

Iacob“Lenea de a te revolta e mai mare decât neplăcerea de a trăi cum trăiești”, declara Mircea Daneliuc, unul dintre cei mai importanți cineaști români ai tuturor timpurilor, dizident într-o realitate absurdă, profet în deșert, imigrant în propria țară, auto-exilat din sânul unei bresle mici, rebel al unei cauze pe care alții nu o înțeleg.

În 2016, CINEPUB îl va celebra pe autorul Daneliuc, lansând lunar câte un film al celui “care i-a obligat pe români să se regândească pe ei înșiși, să încerce să înțeleagă cine sunt de fapt, iar Europei i-a dăruit un cinema de nivelul unor Forman, Menzel, Zanussi, Pintilie, Szabo, pentru care zisa Europă i-a rămas datoare.” (Cristian Tudor Popescu).

Începem, la început de an, cu un sfârșit. Adică o capodoperă: Iacob, de Mircea Daneliuc.

Crăciunul dur, sumbru și chinuitor, trăit de un miner din Transilvania, înainte de ’89. Iacob este bănuit pe nedrept că ar fi furat aur. Drept pedeapsă e transferat la o altă mină, mai îndepărtată de casă. Efortul este epuizant, drumul spre casă fără sfârşit. De Crăciun, pentru a scurta timpul ajungerii la familie, Iacob se urcă pe furiş în funicularul minei. Dar zgomotul roţilor se opreşte: de Sărbători, pentru două zile, mina opreşte curentul electric. Iacob rămâne suspendat la 200 de metri deasupra prăpastiei…

“Această întâmplare deschide calea incontrolabilului cu tot cortegiul lui de stări psihice: panică, speranţă, deznădejde, resemnare.” (Jaques Maurice, Cahiers du Cinéma)

“Iacob” are premiera pe cinepub.ro joi, 7 ianuarie, ora 20:30. Filmul poate fi vizionat aici.

Aici găsiți mai multe informații despre toate filmele din portofoliul CINEPUB.

Iacob-play

Articole similare

Vești bune din viitor: la ce filme și seriale o să te uiți în iunie | Iunie pe Netflix

Jovi Ene

Zilele Filmului Romanesc la TIFF 2012

Jovi Ene

Lansările de vară ale Editurii Meteor Press la Bookfest 2018

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult