Prin blogosfera cinefila Recomandat

Prin blogosfera cinefila (2 – 8 aprilie 2012)

-Andres face o interesanta paralela intre cartea lui Nabokov “Lolita” si filmul cu acelasi nume din 1997, regizat de Adrian Lyne, cu Jeremy Irons si Melanie Griffith: “Mi-a placut cum au reusit sa surpinda cateva cuvinte care m-au fermecat in carte: “Soarele isi facea rondul obisnuit in jurul casei, in timp ce dupa-amiaza se maturiza devenind inserare.” Le-am regasit in imagini aurii, imagini poleite de soare. Spre deosebire de carte, filmul rezuma esentialul fara a se pierde in detalii (detalii care de multe ori m-au plictisit in carte). Si cu toate astea l-am gasit scortos. Cu toata flexibilitatea Lolitei, jocul actoricesc fara cusur al lui Irons, ceva nu era de acolo. Filmul a inceput cu scuza, iata de ce Humbert prefera nimfetele. Si de aici povestea.”

Un film interesant, Loosies (2012), este prezentat de catre Daniel Alexandrescu pe Cinemateca Trisk. O prezentare care iti face pofta de o vizionare rapida a filmului: “În primul rând ar trebui să fiţi atenţi la distribuţia interesantă: un Peter Facinelli (Carlisle din Saga Twilight) aparent mai tânăr faţă de cum arăta la 20 de ani, protagonist şi, în acelaşi timp, scenarist şi producător. De asemenea, îl vedem pe Michael Madsen într-o formă de zile mari (zici că abia a terminat filmările la Sin City), în rolul său perpetuu de poliţist non-conformist. Filmul este, înainte de toate, un melanj interesant de realitate dramatică şi umor de situaţie, care abordează într-o manieră foarte interesantă firul poveştii.”

Cinesseur continua opera de referinta in domeniul blogosferei cinefile de la noi (si nu spun lucruri mari!), prezentand un realizator de filme foarte bun, dar cunoscut doar adevaratilor cinefili: Raul Ruiz si filmul sau, Ballet aquatique: Ballet aquatique, căci la acesta mă refer, e un documentar făcut pentru expoziţia Beaubourg: la dernière major! organizată la Centre Pompidou de Serge Bozon şi Pascale Bodet, în 2010 (un fel de omagiu neconvenţional adus istoriei cinematografiei franceze). Are alonja şi alura unei glume, triste totuşi, care porneşte de la ideea regizorului despre peştii-fantomă. O glumă un pic patafizică ce vorbeşte, în esenţă, despre moarte. Ruiz s-a autodistribuit (alături de actorul său fetiş, Melvin Poupaud, pe care l-a crescut din fragedă pruncie, de la 7 ani mai exact, când l-a debutat în La ville des pirates) în rolul unui profesor ce pune la cale un experiment aparent simplu: mai multe persoane sunt rugate să numere peştii dintr-un acvariu. Unii numără cinci, alţii, şase. Rezultatul nu e niciodată acelaşi poate şi fiindcă peştii sunt într-o continuă mişcare.”

-Un top 10 al interpretarilor lui Heath Ledger pe blogul Film Cultura Arta: “Dacă ar fi trăit Heath Ledger ar fi împlinit azi, 04.04.2012, 33 de ani. Este trist să vorbești la timpul trecut despre un actor atât de talentat, care mai avea multe de arătat în industria cinematografică, dar mai ales despre o persoană care avea doar 28 de ani atunci când a decedat.” Locul 1: Joker ;).

-Andrey Tarkovsky ar fi implinit pe 4 aprilie 2012 80 de ani. In memoria contributiei lui la cinematografia mondiala, in blogosfera s-a scris, s-a dezbatut, s-au reamintit filmele. Unul dintre articole, pe acelasi Film-Cultura-Arta: momentul în care am văzut cu „alți ochii filmele a fost când am vizionat pentru prima dată „Calauza” a lui Tarkovsky. M-a fascinat total si m-a făcut să-mi doresc să știu mai multe despre acestă artă, mi s-a părut a fi cel mai impresionant film din punct de vedere artistic, și încă mai cred asta.”

-Filmul prezentat pe Marele Ecran pare o splendoare din prezentarea lor, asa ca va invit sa cititi articolul, eu in mod sigur voi vedea filmul. Este vorba de God on Trial (2008).

(Jovi)

Articole similare

Prin blogosfera literară (16 – 22 februarie 2015)

Dan Romascanu

Recolta, de Jim Crace

Jovi Ene

Revista presei culturale (13 noiembrie – 3 decembrie 2015)

Jovi Ene

2 comments

andres 11 aprilie 2012 at 15:39

Multumesc pentru mentionare!
Andres

Reply
Jovi 11 aprilie 2012 at 21:05

Cu multa placere, Andres…
Te citim ca intotdeauna…

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult