Filme Filme europene

Un cântec de dragoste: As Vozes do Fado (2017)

As Vozes do Fado (2017)
Regia: Ruben Alves, Christophe Fonseca

Sunt multe popoare ale căror suflete sunt minunat exprimate în muzică. Rare sunt însă cazurile în care un singur cuvânt definește nu numai genul și geniul muzical al națiunii, dar și caracterul și istoria acesteia. Desigur, americanii au blues-ul, românii doina, austriecii valsul, francezii sansonetele și italienii cantonetele, polonezii polka și ungurii csardasul. Fiecare dintre acestea pare să reprezinte o fațetă sau mai multe ale culturii poporului respectiv, dar niciuna nu pare să întruchipeze un complex de simțiri și trăiri cum este fado-ul portughez. Documentarul ‘As Vozes do Fado’ realizat în 2017 de Ruben Alves și Christophe Fonseca nu își propune să fie o istorie completă a genului. Este mai mult o poveste de dragoste sau mai bine spus un cântec de dragoste al poporului portughez pentru fado, genul muzical care îl reprezintă.

Filmul începe cu câteva zeci de scurte secvențe în care portughezi de toate vârstele, genurile, culorile și statuturile sociale descriu în unul sau câteva cuvinte ce înseamnă pentru ei ‘fado’. Precum americanul ‘blues’ sau românescul ‘dor’, cuvântul are sensuri multiple și profunde, unele netraductibile cu alte cuvinte și mai ales în alte limbi. În continuare realizatorii lasă să vorbească muzica și oamenii care cânta fado – de la muzicieni și cântăreți amatori din diferite cartiere ale orașelor Lisabona și Porto până la cei mai faimoși muzicieni ai genului din ziua de astăzi. Vitalitatea acestui gen muzical provine din rădăcinile sale populare și din faptul că este o cultură vie, cântată și trăită în viața de zi cu zi de o mare parte dintre portughezi, înainte de a fi promovată și susținută la nivel comercial și instituțional. Spre finalul filmului sunt evocate și câteva dintre direcțiile posibile de diversificare și evoluție în viitor, în dialog cu alte culturi și școli muzicale.

Filmul nu își propune să fie un documentar exhaustiv despre istoria fado-ului sau despre structura și sub-genurile sale muzicale. Este evocată, în mod inevitabil, figura uriașei artiste care a fost Amalia Rodrigues, dar cei care doresc să cunoască mai multe detalii despre acest gen muzical vor trebui să consulte și alte surse. Este un film care povestește mai mult despre oamenii care cântă și care ascultă fado, care trăiesc și creează fado, despre dragostea lor pentru această muzică și despre locul important pe care ea îl ocupă în viețile lor. Este un cântec de dragoste pentru fado.

Nota: 8/10

(Sursă fotografie: IMDb.com)

Articole similare

Gigi (1958)

Jovi Ene

Fantomele groazei: Death and the Maiden (1994)

Dan Romascanu

Top 10 filme despre epidemii

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult