Filme Filme europene Recomandat

The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009)

The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009) – Dr. Parnassus
Regizor, Producător, Scenarist, Designer: Terry Gilliam
Actori: Christopher Plummer, Heath Ledger, Johhny Depp, Jude Law, Colin Farrel, Andrew Garfield, Verne Troyer, Lily Cole, Tom Waits

Intamplarea face – daca ceva este intamplator pe firul vietii noastre – ca din nou sa ma intalnesc cu povestea multivalenta a lui Dr. Faustus si cu implicatiile timpului in existenta umana, de data aceasta in captivantul film Dr. Parnassus.

Sunt convinsa ca acest film nu va placea multora, respectiv acelora obisnuiti sa evolueze in limitele rigide ale pragmatismului zilnic, acelora pentru care nu exista inimaginabilul si care nu au plonjat niciodata in lumea Imaginarium. Acelora carora niciodata nu le-a leganat visele copilariei vreo oglinda magica – granita spre lumea bogata a povestilor, acelora care nu au perceput niciodata fatetele tenebroase si crude ale basmelor fratilor Grimm, acelora care nu s-au indoit niciodata pe pragul alegerilor din viata, acelora care nu s-au confruntat niciodata cu propriile abisuri dintre Bine si Rau.

Pentru ceilalti insa, acest film va fi o incantare. Un buchet de metafore simbolizand alegerea corecta si implinita moral in momentele de cumpana din viata fiecaruia, alegere ce poate in orice moment intoarce fata buna a soartei.

Dr. Parnassus – magicianul interpretat magistral de Christofer Plummer – el insusi un magician al marelui ecran – intr-un moment de cumpana al vietii sale, a ales calea gresita si a depasit Poarta Timpului, vanzandu-si sufletul Diavolului, un Mr. Nick (Tom Waits) manipulant, crud si cinic.

Dr. Parnassus capata darul de a reflecta si de a manipula dincolo de limita Oglinzii fermecate – vama spre lumea Imaginarium, imaginatia victimelor sale. Astfel, iluziile, visele, realitatea, durerea si fericirea acestora ii duce pe fiecare spre rascruci de optiuni vitale: este simplu – aparent – doar alegi intre BINE si RAU. Imaginatia fiecaruia poate fi un Pericol de sine, daca nu este orientata corect moral. Pentru ca drumul spre Parnasul fiecaruia este lung si greu – trepte multe, inalte – si omul nu este obisnuit sa-si faca griji daca nu intelege imediat care este alegerea corecta, ocazia unica poate! Apoi insa, daca greseste, totul devine greu, foarte greu, imposibil de indreptat uneori.

Dar Dr. Parnassus nu se multumeste cu darul vietii fara de moarte, asemenea doctorului Faustus el vrea sa iubeasca, se indragosteste si alege din nou, un nou contract cu Diavolul. In cazul acesta, pretul platit pentru consumarea iubirii sale este scadent la implinirea varstei de 16 ani a fructului nascut din alegerea facuta – fiica sale Valentina, al carei suflet va trece in patrimoniul lui Mr. Nick.

Cu cateva zile inaintea implinirii datei fatidice, teatrul ambulant al lui Dr. Parnassus si trupa sa compusa din piticul Percy, tanarul scamator Anton si Valentina, evoluand intr-o Londra predominant nocturna si fantastica, care penduleaza intre gotic si modern, avand in fundal imagini binecunoscute ale simbolicului Tower Bridge sau ale Catedralei Southwark, se intersecteaza cu tanarul Tony, escroc, cinic, corupt, caruia ii salveaza viata. Acesta este insa o noua momeala a Diavolului, momentul in care acesta arunca pe masa de joc a soartei, un nou jeton. Departe de impulsul de a alege binele contra firii sale, Mr. Nick lanseaza o noua provocare catre dr. Parnassus si echipa lui, aceea de a se intrece in meciul numit „5 contra 5”. Cate 5 suflete castigate de fiecare parte, pana la scurgerea implinirii varstei de 16 ani a Valentinei. Daca dr. Parnassus va pierde, pedeapsa va fi pierderea Valentinei, care va intra in posesia Diavolului.

Prin puterea Imaginariumului, dincolo de Oglinda magica, Dr. Parnassus ofera oamenilor propriile lor vise si imagini, eliberarea de teama, confruntarea cu dorintele cele mai fierbinti, posibilitatea alegerii si in felul acesta el si echipa lui reusesc sa cucereasca 4 suflete.

Cel care ii sprijina in mod real, dar si complex, in nuante de alb si negru, este enigmaticul si coruptul Tony, care cunoscand puterea magica a lui Parnassus de a controla mintile oamenilor, intuieste posibilitatea de control asupra lumii. Insa raspunsul lui Parnassus este ca Nu vrea să conducă lumea- vrea ca lumea să se conducă singură. Să-şi asume responsabilitatea. E important să sădeşti asemenea idei.”

Versiuni diferite ale aceluiasi Tony intra si ies din Imaginarium, insotind persoanele doritoare sa se confrunte cu propria imaginatie. Si oamenii aleg, aleg corect si se salveaza sau aleg gresit si se vand!

Aceste momente ale filmului sunt tulburatoare, pentru ca intervenind accidentul tragic al disparitiei actorului Heath Ledger, celelalte fatete ale lui Tony sunt interpretate pe rand de catre Jude Law, apoi de de catre Johhny Depp si in final, de catre Colin Farrel. Fiecare dintre acestia, nu intamplator selectati, preiau ceva din figura lui Ledger, aducandu-si propriul aport: Jude Law – o seductie angelica, Depp o aura de luptator, iar Colin Farrel aerul unui ticalos corupt si depravat. Si fiecare dintre cei trei actori – prieteni si colegi ai lui Heath Ledger – alaturi de intreaga echipa de realizatori, si-au vandut pe altarul filmului, cate o bucatica de suflet, spre nemurirea celui pierdut.

Suisul final pe Parnas duce la confruntarea dintre cele doua forte aflate la antipoduri, Tony (Mr. Nick la panda) si Dr. Parnassus. Castiga povestea eterna care sustine Universul, iar Diavolul, Mr. Nick, pleaca cu eleganta unei Marry Poppins sub umbrela deschisa , pasind satul pe norisorii albi si pufosi si ducand cu el spre abisuri, sufletul lui Tony.

Visul curat al imaginatiei lui Valentina se implineste alaturi de familia pe care si-a dorit-o, iubitorul si cinstitul Anton si fetita pe care o au impreuna. In confruntarile in care i-a aruncat viata, cei doi eroi, au stiut sa aleaga calea cea BUNA.

Iar dr. Parnassus, alaturi de fidelul Percy, in vechea si buna traditie a Albionului, continua sa spuna londonezilor povesti, manuind figurinele de carton ale teatrului de marionete ambulant!

O creatie emotionanta, care abunda in mesaje umaniste si pline de speranta in conservarea binelui, a sufletului uman, a imaginatiei curate, a credintei.

Scenariul, Regia, Imaginea, Costumele, Coloana sonora si nu in ultimul rand Distributia au condus intr-o maniera exemplara la reusita unei creatii pe care o recomand calduros.

Si pentru o buna edificare privind intregul amalgam al procesului de mastere al filmului, va atasez Notele de Productie redactate de catre MediaProDistribution, un exemplu de inalt profesionalism: Megaupload (link cu valabilitate 30 de zile).

Nota: 9.5/10

Articole similare

Sherlock Holmes 2: A Game of Shadows (2011)

Delia Marc

Europolis (2010)

Delia Marc

Despre durerea unei crime: The Undoing (2020)

Tudor-Costin Sicomas

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult