Filme Filme americane

O veșnică luptă între bine și rău. „Shadow And Bone” (Netflix, 2023) într-un nou sezon

„Shadow And Bone” (Netflix, sezonul 2, 2023)
Producător: Bola Ogun, Eric Heisserer
Actori: Jessie Mei Li, Archie Renaux

Nu sunt fan mare al filmelor de science-fiction și fantasy. Ancorată într-o realitate acută, de cele mai dese ori, refuz să mai testez noi dimensiuni. Dar iată că soțul meu, un consumator activ de producții cinematografice din acest segment, a decis să mă aducă mai aproape de o lume nouă, și anume cea din producția „Shadow and Bone”. O lume mistică cu o serie de clanuri și de familii, mult mister și, evident, magie din plin. Bingo! Între mine și personaje s-a înfiripat o chimie aparte.

Prin urmare, după un prim sezon care m-a ținut în priză, a urmat cel de-al doilea, care s-a dovedit pe măsura așteptărilor mele. Aceiași Alina Starkov, cartografă și o femeie cu puteri speciale, se antrenează într-o luptă care se dă pe viață și pe moarte.

Nu o să vă dau detalii cu privire la intriga și linia de subiect al noului sezon, dar vă spun doar atât: s-ar putea să aveți parte de mari surprize. În dimensiunea tehnică a producției, avem efecte pe cinste, niște cadre savuroase, personaje noi (dar și vechi), nițică corectitudine politică (altfel nu am putea) și multe răsturnări de situație.

Ce mi-a plăcut în acest sezon este evoluția subiectului, felul în care scenariștii au decis să ilustreze Binele și Răul, într-o simbioză organică, de parcă spectatorul i-ar urmări prin labirinturile narațiunii vizuale. Mi s-a părut că acest al doilea sezon vine puțin mai „matur” decât primul. De această dată nu mai avem iluzii amoroase, îndrăgostiri fugare, ci dimpotrivă vedem cum personajele își asumă acțiunile.

În egală măsură, un avantaj mare al acestui sezon este cartografierea personajelor secundare, care, din punctul meu de vedere, par a fi extrem de importante pentru întreg subiectul. Unii luptă cu fantomele trecutului, altele cu un viitor care promite să fie destul de greu.

Unicul defect pe care l-am simțit este utilizarea termenilor în rusă pe care, intuiesc eu, scenografii i-au preluat din cărțile pe care s-au bazat. Unele au sunat de-a dreptul ciudat și forțat, dar pun acest fapt pe dorința de a crea noi limbi într-un univers fantezist.

Ce vor vedea noi spectatorii în acest sezon care apare în 16 martie, pe platforma Netflix? Vor fi martorii unor puteri magice mari, o confruntare clasică între bine și rău, multe flashback-uri din trecut versus un prezent în care personajele trebuie să decidă de partea cui sunt.

„Shadow and Bone” este, din perspectiva mea, un serial care te prinde și te ține în priză, de la primul la ultimul episod, respectă narațiunea cărților și lasă loc de diferite interpretări. Intuiesc chiar, ar putea fi ușor trecut pe lista filmelor de văzut pentru cei care sunt sceptici față de acest gen cinematografic.

Reușita acestui nou sezon este că augmentează, amplifică stările personajelor, îi face mai umani, chiar dacă rămân a fi parte dintr-un joc magic al întunericului și luminii. Și, în aceiași ordine de idei, aceștia se învață să fie parte din echipe, să se confeseze și să joace în tandem, ceea ce chiar poate face diferența dacă viața lor e pusă în pericol.

Disponibil pe Netflix.

Nota: 7/10

Articole similare

Berlin va avea premiera în decembrie pe Netflix

Jovi Ene

Machine Gun Preacher (2011)

Jovi Ene

Înapoi în anii ’40: Farewell, My Lovely (1975)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult