Filme Filme americane Recomandat

Crazy on the Outside (2010)

Crazy on the Outside (2010)
Regia: Tim Allen
Distributia: Tim Allen, Sigourney Weaver, Ray Liotta, Jeanne Tripplehorn, Julie Bowen, Kenton Duty

O comedie placuta de sfarsit de saptamana, fara mari pretentii artistice sau ideatice, dar care descreteste fruntile, ne propune o posibila poveste de viata, cu naivitati (partial credibile), cu tradari (foarte credibile), cu sentimente bogate familiale, cu sperante in implinirea unor vise si cu mult umor, nimic care sa lezeze bunul simt.

Povestea lui Tommy, e povestea unui tip matur, dar usor naiv, ajuns la mititica pentru trei ani in urma amestecului intr-o afacere ilegala de piraterie electronica (DVD-uri lansate pe piata asiatica), suferind aprig inca dupa pierderea prin deces a mult iubitei Christy, eliberat conditionat si hotarat sa-si reconstruiasca viata alaturi de familia surorii sale (acolo unde exista si bunica foarte varstnica), dar sa-si organizeze si o noua cariera cinstita de inspirat zugrav de interioare :).

Tim Allen - Crazy on the Outside

Insa sora lui (surprinzatoare Sigourney Weaver intr-un rol de comedie bine creionat), este o figura! O figura care nascoceste cu multa imaginatie si dezinvoltura, minciunele scenaristo-fantastice menite de fapt sa ii protejeze pe cei dragi din jurul ei. Astfel incat tradarea lui Christy (iubita cam rea de musca) este camuflata fata de Tommy sub minciuna mortii acesteia intr-un tragic accident, recluziunea  de 3 ani a lui Tommy este camuflata fata de bunica octogenara sub scenariul traiului acestuia in Franta, unde, culmea, s-a si logodit cu o anume Simone – artista restauratoare la Louvre, finalmente astronaut in programul spatial francezJ. Dumnezeule, ce imaginatie are femeia aceasta si continua sa persevereze :).

Actiunea curge cu usurinta si se complica pe mai multe planuri. Pe de o parte, contactul saptamanal pe care il are Tommy cu ofiterul desemnat sa ii monitorizeze eliberarea conditionata, o EA, Angela – mama singura, duce la simpatie intre eroi, apoi la atractie – toate acestea si prin interventia pustiului istet si simpatic al tipei. Pe de alta parte, slujba pe care este obligat sa o primeasca la Pirate Burger, unde isi face prieteni care sunt plini de intentii bune, dar care intentii ii cam creaza probleme serioase. Si bomba zilei – Tommy descopera minciunica surorii sale atunci cand decedata si mult plansa Christy isi face aparitia in carne si oase in calitate de consumatoare la Pirate Burger. Uf – si sa nu uit presiunea persuasiva si in final foare insistenta si consistenta pe care o exercita asupra lui Tommy fostul partener de matrapazlacuri, ajuns mare patron bogat si dezvoltat tentacular pe piata piratata a Chinei.

Insa totul e bine cand se termina cu bine, mai ales datorita altor minciunele ale lui Vicky – sora plina de imaginatie creatoare a lui Tommy si datorita bunului simt si bunelor intentii de a-si reaseza viata viata pe linia de plutire ale intarziatului romantic naiv care este eroul filmului.

Crazy on the Outside

Caractere bine creionate, ceva satira sociala, umor de buna calitate – desi exista si momente „deja-vu”, dar nu deranjeaza mult, efort de a depasi melodrama si un happy-end pe care l-am savurat cu placere, constienta de pacaleala, dar recunoscatoare ca am avut o relaxare placuta.

Interpretare foarte buna alui Sigourney Weaver (pana si ochii ii sclipesc jucaus) si a cuplului mama-fiu: Jeanne Ttripplehorn si Kenton Duty.

Mai putin convingator Tim Allen, care exacerbeaza naivitatea eroului sau destul de incercat si pedepsit, dar care transmite in final, ideea si nevoia de stabilitate in viata, pe care se pare ca Tommy reuseste sa o gaseasca.
Poate ca Tim Allen a fost nitel timorat si de ipostaza sa noua de regizor!

Crazy in toata povestea aceasta este cam mult spus, dar ne putem lasa constient amagiti ca sa acceptam ideea ca prin comparatie, viata de dincolo de zidurile inchisorii, fata de cea din celula (sau Franta 🙂 ), e chiar nebuna :).

Nota: 7/10

Articole similare

À deux c’est plus facile (2009)

Iulia Dromereschi

Joaca de-a viața e cât se poate de serioasă (sau cum râdem plângând în nasul destinului): Adieu les cons (2020)

Tudor-Costin Sicomas

Melodramă de familie despre suferințele familiale: Like Father, Like Son (2013)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult