Zilele amanților, de Corina Ozon( 1 )
 • Maria Magdalena Biela

  Amanta lu’ Neuron

  In ultimii 20 de ani un soi de literatura ( sa indraznesc a folosi cuvantul?) pare a fi dedicata “legaturilor sufletesti”.

  Beletristice ori pseudo-stiintifice cartulii, romane, pamflete, bloguri (si lista ramane deschisa) ataca piata literara cu leacurile si retetele lor despre “cum sa ai o relatie perfecta” in doi si, mai nou, in trei, caci acum a parut si AMANTUL, spre a fi bovarismul complet.

  Librariile sunt pline cu titluri de genul: “10 moduri de a gasi un barbat bun”, “De la capat inca o data”, “Dragostea raneste destul, n-o mai fa si tu”, “Barbatii vin de pe Marte, femeile de pe Venus”, “Cum sa vindeci o inima franta?” (asta-i jenanta), “Diminetile amantilor”, “Noptile amantilor”, “Divorturile amantilor” (si asteptam eventual botezuri, funeralii de-ale amantilor si si d-ale carnavalului), « Filosofia sexului » (abia ma abtin sa nu rad), « Cum iubesc barbatii ».
  Mai este nevoie de cuvinte ?

  Oamenii, in special femei, cumpara aceste “materiale”. Multe femei care au pierdut un iubit intr-un moment al vietii vor cumpara o astfel de maculatura.

  Intrebarea mea este: DE CE?

  Ce speram ca se va intampla dupa lecturarea unei astfel de cartulii? Devenim mai intelepte? Mai destepte? Mai experimentate? Mai atractive? Pricepem noi oare ca aceste carti au fost produse de un esantion feminin care se autointituleaza “experte” in sufletul uman si care pun pe hartie tot soiul de traume ce in final se dovedesc a fi propriile lor fantasme, intunecimi, egouri invinetite?

  Aceste femei-autor capata averi exploatand industria subiectelor sentimentale si tocmai ele au cele mai murdare minti, fiind de regula singure, depresive, dependente, obsedate. Unica terapie care le-ar putea ajuta cat de cat este scrisul.

  Sa-si puna pe hartie propriile scranteli, obsesii.
  Si alte femei, poate cu mult mai normale decat asa-zisele experte, isi aduna sufletul mutilat de o despartire recenta si cumpara aceste carti-minune, sperand ca viata lor se va schimba in mai bine peste noapte.

  Insa, la sfarsitul lecturii, viata lor e aceeasi, intunecata, trista, fara sperante.

  Atunci se isca gandul: “ce-ar fi daca eu as scrie despre ceea ce-am patimit? Propria mea experienta?”

  Si astfel o noua carte, o noua experta, o noua femeie bogata si singura apare in oras.

  Am atins oare un declin intelectual atat de jalnic incat nu mai putem digera un Sadoveanu, Preda, Balzac, insa luam lectii de viata de la niste sarlatani care, mai umilitor decat pretinsele ghicitoare de viitor, ne distrug viata de famile ? Chiar lasam niste analfabeti, plagiatori ai altor carti publicate in occident, sa ne spele si ultimul neuron pana la o totala lobotomie?
  De ce este Corina Ozon experta in relatiile dintre amanti? A avut asa multi? caci refuz sa cred ca a studiat la vreo facultate “psihologia amantului”. Am inteles, Mihaela Radulescu a avut n! barbati intre cearsafurile ei spre studiu. Am inteles si ca Radu. F. Constantinescu si-a studiat muza pana s-a insurat cu ea si le-a produs orgasme romancutelor din spatiul mioritic. Dara sa devenim atat de jalnic-bovaristi si sa traim cu amantii Corinei Ozon, asta ma deprima rau.
  Am sperat ca Romania nu va uita poeziile, baladele, romanele care au facut-o celebra in lume prin anii ’80. M-am inselat si, profesoara de literatura romana din mine sufera.
  Sa va traiasca amantii, dragi femei din Romania!

  Si, J.K. Rowling este o scriitoare contemporana devenita clasica, votata spre a fi introdusa in programa scolara britanica. Come on!!!

  Răspunde

LASĂ UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.