Carti Eseuri Recomandat

Tu conduci afacerea, n-o lăsa pe ea să te conducă, de Clay Mathile

tu-conduci-afacerea-clay-mathile-cartea-tiparita-romana-500x500”Tu conduci afacerea, n-o lăsa pe ea să te conducă”, de Clay Mathile

Editura ACT și Politon, București, 2015
Traducere din limba engleză: Nicolae Pintea

Nu sunt adepta cărților care se bazează pe povești de succes pentru a stabili reguli-minune ce ar trebui să ne confere și nouă, cititorilor, același succes. Am evitat tot timpul astfel de cărți, dar cum de ce ți-e frică nu scapi, cartea lui Clay Mathile a ajuns pe lista mea de lectură. Recunosc că, cu excepția repetării deranjante a ideilor de-a lungul întregii cărți, sfaturile omului de afaceri Clay Mathile nu sunt tocmai rele. Iar pentru cei care se află la începuturile antreprenoriatului, sunt chiar binevenite.

Clay Mathile, născut în 1941, este un antreprenor, investitor şi filantrop american, care a condus compania Iams, specializată în producţia de hrană sănătoasă pentru câini şi pisici. Ca patron al companiei Iams, a crescut vânzările de la 12,5 milioane de dolari la 1 miliard de dolari, înainte de a vinde Iams companiei Procter & Gamble pentru suma de 2,3 miliarde de dolari, în 1993 – aceasta fiind, la acea vreme, cea mai mare tranzacţie exclusiv cash din istoria Procter & Gamble. În urma acestei tranzacţii, Clay Mathile a împărţit o parte din acţiuni cu 2000 de angajaţi de la Iams, situată în Dayton, Ohio.

De-a lungul timpului, Clay Mathile şi-a construit cariera în spiritul antreprenorial liber dedicat binelui comunităţii. Visul său este acela să ajute afacerile private să devină iniţiative de succes, profitabile şi durabile, pentru a crea locuri de muncă şi pentru a ajuta oamenii să aibă vieţi mai bune. Pentru a transforma acest vis în realitate, Mathile a înfiinţat Aileron (1996), o fundaţie non-profit care are scopul de a ajuta întreprinderile mici şi mijlocii să se dezvolte. Acesta este și motivul pentru care Mathile dedică cartea de față eroilor săi – proprietarii de afaceri care, prin actul nobil de a-și expune capitalul personal riscului și de a crea locuri de muncă, cresc calitatea vieții pentru noi toți.

Clay Mathile
Clay Mathile

Autorul pornește de la impasul în care s-a aflat și el la un moment dat cu propria afacere și anume, acel moment în care antreprenorul nu-și ia în serios rolul de vizionar, de leader al afacerii. Din contra, muncește cot la cot cu angajații săi, apropiindu-se cu stil, de zile de lucru de 16 ore. În acest fel, antreprenorul nu mai are timp să se gândească la strategia companiei – sau se întâmplă ca strategia nici să nu existe -, și prin urmare compania nu reușește să facă față nivelului superior de competitivitate la care a ajuns. Sfatul oferit de către Mathile: găsiți curajul de a face un pas înapoi, angajați un expert care să vă înlocuiască în producție și prindeți curaj pentru a vă lua în serios rolul de leader. O dată acești pași realizați, urmează implementarea strategiei Aileron ce presupune trei pași clari pentru însușirea managementului profesionit, DOC: Direcție (leadership și strategie), Operare (structura afacerii și dezvoltarea oamenilor) și Control (cultura și managementul performanței). Cartea este un îndrumar care poartă cititorul prin această metodologie prin expunerea unor povești reale, cu care s-au confruntat alți antreprenori.

Lăsând la o parte ridicolul ce izvorăște adeseori din gravitatea cu care sunt expuse anumite situații din experiența organizației Aileron, cartea cuprinde câteva sfaturi simple și de bun simț pe care, dacă orice leader le-ar aplica, indiferent dacă vorbim de un antreprenor sau de un manager într-o organizație multinațională, angajații ar fi mult mai fericiți. Iar dacă angajații sunt fericiți, afacerea la rândul ei este fericită.

Puteți cumpăra cartea: Editura Act și Politon/E-book/Audiobook.

Articole similare

Un trecut care se încăpăţânează să nu mai treacă, de Bronisław Wildstein

Victor Alartes

Dezlănțuiri scriitoricești. „Tigrul și steaua. Violență și exil în proza latino-americană a secolului XX“, de Rodica Grigore

Corina Moisei-Dabija

The Presentation Secrets of Steve Jobs, de Carmine Gallo

Marcus Victor Grant

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult