Carti Carti pentru copii

Epopei antice în cheie modernă: Iliada și Odiseea, romane grafice

Prima întâlnire cu zeii, eroii, grecii antici a fost cu ”Legendele Olimpului” ale lui Alexandru Mitru, pe care nici nu mai știu în ce ediție le-am citit. Oricum, era undeva înainte de 1990, deci înainte de 10 ani, și de pe atunci am descoperit caracteristicile zeilor, favoriții lor sau câteva dintre locurile magice care mi-au rămas în memorie. Pe atunci, supraeroii nu erau Superman sau Batman, cel puțin pentru mine și poate pentru generația mea, ci Hector, Ahile sau Ajax. 

Mai târziu, am citit și epopeile homerice traduse în versuri, pe când eram în clasa a XI-a, ”obligat-forțat” de apartenența la clasa de filologie din liceu și de orele de literatură universală. Am trecut de atunci de multe ori prin mitologiile antice, fie când citeam volume precum ”Mythos” sau pe când vizitam ruinele grecești din Mycene, Argos sau Olympia. Iar acum am regăsit foarte proaspătă și potrivită reinterpretatea în cheie grafică, de către Gareth Hinds, a Iliadei și Odiseei. Iată ce am aflat:

„Iliada”, roman grafic de Gareth Hinds

Editura Humanitas Junior, București, 2021
Traducere din engleză de Andrei Pogăciaș

Gareth Hinds a studiat multe variante ale Iliadei, în diferite traduceri, și s-a apropiat mult de mitologia antică, de tipologiile vremurilor și de istoria Troiei și a zonei Greciei de atunci, populată de ahei. Rezultatul este o relatare foarte bună a războiului troian, a războinicilor acestuia și mai ales o privire atentă asupra istoriei și zeilor din Olimp.

Încă de la primele pagini, se face un mic rezumat grafic al aheilor de seamă, al troienilor de seamă și al celor mai importanți zei. Și apoi, aproape imediat, începe bătălia, de fapt ultimul an al războiului troian, care adunase toate floarea cea vestită a orașelor-stat grecești împotriva unei cetăți aparent stinghere, dar care avea proprii aliați, veniți din zona Asiei Mici sau din Tracia. Și totul, cel puțin din punct de vedere mitologic, din pricina unei femei.

Știm, desigur, că Iliada este o epopee destul de războinică și e complicat să descrii toate luptele și, mai ales, toate victimele (deși Homer nu s-a dezis deloc de acest lucru, dimpotrivă). Hinds a păstrat unele amănunte, dar s-a concentrat pe ceea ce contează: conflictul dintre Agamemnon și Ahile pentru sclava Briseis, lupta dintre Patrocle și Hector, revenirea lui Ahile. Așadar, pe lupte pentru principii, explicându-le foarte bine prin note de subsol și prin câteva inspirate (zic eu!) hărți, descrieri și note de la finalul cărții. Un volum excelent!

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas Junior.


„Odiseea”, roman grafic de Gareth Hinds

Editura Humanitas Junior, București, 2021
Traducere din engleză de Andrei Pogăciaș

Am avut întotdeauna o afinitate pentru Odiseea, cel puțin dacă fac o minimă comparație cu volumul de mai sus, de Iliada: mi-au plăcut mai mult aventurile decât războaiele, mai mult divinitățile marine decât cele terestre, mai mult dorința lui Odiseu de a ajunge acasă decât luptele nesfârșite de la Troia. Și am adăugat la asta și vizite la câteva dintre locurile despre care se povestește în Odiseea: câteva ore petrecute în Itaca, mai multe zile în strâmtoarea Sami, Creta, Zakynthos sau Kefalonia, toate menționate și în „Odiseea” lui Homer, și în cea a lui Hinds.

Care face ceea ce știe mai bine: desenează magnific (cât de bine sunt realizați, de exemplu, Circe sau ciclopul), face o sinteză a celor mai importante evenimente din Odiseea, pune accentul pe Penelopa și pe Telemah, dar și pe aventura reîntoarcerii în Itaca. Odiseea este, așadar, un roman de călătorii, de explorări și de supraviețuire, în care întoarcerea acasă a lui Ulise este pigmentată de aventuri neauzite, de teritorii supranaturale și de conflicte, cu oameni sau cu zei, care nu se întâlnesc în altă parte.

În plus, Odiseea este și zona în care supremația zeilor se întâlnește cu geografia și istoria Greciei antice. Cum spuneam, cei pasionați de Grecia și de minunile ei moderne au întâlnit cu siguranță zone în care miturile se împletesc cu realitatea (sau măcar cu ruinele ei), de la Băile lui Zeus de la poalele Muntelui Olimp la Insula Itaca, o „stâncă” în care grecii moderni au pus accentul pe Odiseu (căruia romanii i-au spus Ulise) pentru a sublinia frumusețea și istoria locului. Așadar, și „Odiseea” lui Gareth Hinds este un roman grafic excelent, care oferă mai multă lumină asupra mitologiei și istoriei Greciei antice.

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas Junior.

Volumele lui Gareth Hinds sunt, cred eu, potrivite copiilor (+12, spune coperta a patra), dar și celor pasionați de romane grafice sau care doresc să se apropie de mitologie și de Homer pe o cale mai facilă și mai ușor de înțeles. Le recomand cu căldură!

(Sursă fotografii: LibHumanitas.ro, LATimes.com)

Articole similare

”Mă simt ca un scriitor adevărat” (Herman Koch, interviu, FILIT 2019)

Jovi Ene

Prin blogosfera cinefila (25 iunie – 1 iulie 2012)

Jovi Ene

Prin blogosfera literară (29 decembrie 2014 – 4 ianuarie 2015)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult