Stiri

Regine din umbra versus Saga reginelor

regine_din_umbraLumea sentimentală a monarhilor lumii a fost întotdeauna un subiect care a înflăcărat spiritele, așa că e de înțeles de ce atât reginele, cât și iubirile ilegitime ale regilor au atras mereu atenția.
De această dată, Editura Corint mizează pe o dublă prezentare de carte, care va avea în centru chiar interesul pentru cele mai influente regine ale lumii și pentru cele mai frumoase și extravagante amante ale regilor.

“Regine din umbră. Amante și curtezane care au schimbat istoria” de Maria Pilar Queralt del Hierro și “Saga reginelor” de Jean des Cars vor fi cele două titluri despre care vom discuta pe 13 aprilie, de la ora 19, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Vor lua cuvântul:

Georgeta FILITTI, istoric și autoarea prefeței cărții Saga reginelor

Ștefania DINU, muzeograf Muzeul Cotroceni

Dana GONȚ, jurnalist

Lansare moderată de Ana ANTONESCU, redactor-șef al Editurii Corint

Invitatie Regine din umbra vs Saga reginelor A5Despre cărți:

-”REGINE DIN UMBRĂ. AMANTE ȘI CURTEZANE CARE AU SCHIMBAT ISTORIA”

Benjamin Franklin (1706-1790) spunea: „Dacă există căsătorie fără iubire, va exista și iubire fără căsătorie.” Istoria confirmă această maximă. Puțini sunt monarhii care nu au o listă lungă de relații extraconjugale. Nu este de mirare. De cele mai multe ori, căsătoriile regale au fost rezultatul intereselor de stat, iar prințesele n-au fost decât sigiliul care pecetluia un pact strategic sau politic.

Probabil de aceea aventurile amoroase ale monarhilor au fost întotdeauna privite cu oarecare indulgență. Astfel că, la Curtea de la Versailles, de exemplu, amanta oficială a regelui avea o alocație, dispunea de apartament propriu în același palat și ocupa un loc remarcabil la ceremoniile de la Curte. Evident, odată cu trecerea secolelor, împrejurările s-au schimbat, însă „femeia” regelui nu a fost întotdeauna regina. Cel puțin așa reiese din cele douăzeci de povești de dragoste relatate în cartea de față, povești care au schimbat destinele regale și i-au făcut pe prinții și pe monarhii din toate timpurile să-și piardă mințile.

Saga reginelor– ”SAGA REGINELOR”

Cele paisprezece suverane ale căror vieţi Jean des Cars a ales să ni le povestească sunt tot atâtea mituri care înflăcărează amintirile şi vorbesc posterităţii prin destinul şi contribuţia lor decisivă la istoria lumii: Caterina de Medici, Elisabeta I a Angliei, Cristina a Suediei, Maria Tereza a Austriei, Ecaterina a II-a a Rusiei, Maria Antoaneta a Franței, Victoria a Marii Britanii, Eugenia a Franței, Sissi a Austro-Ungariei, Maria a României, Zita a Austro-Ungariei, Astrid a Belgiei şi Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Regine en titre aflate în fruntea statului, soţii de monarhi sau regente, ele și-au marcat epocile, au pus la cale înţelegeri, au urzit comploturi, s-au confruntat cu lupte succesorale, au declanșat războaie, au urmărit sau au obţinut pacea, ajutate de inteligenţa sau pur și simplu de farmecul lor. Căsătorite sau nu, înţelepte sau îndrăgostite, cu legături cunoscute ori doar presupuse, unele au fost mai mult decât regine, în virtutea întinderii și diversităţii teritoriilor asupra cărora coroana lor își exercita puterea.

Fără ele, istoria noastră ar fi fost diferită și, îndrăznim să spunem, mai puţin pasionantă

Articole similare

Câteva știri din lumea culturală românească (5 – 11 octombrie 2015)

Jovi Ene

Audrey Hepburn la un ceai

Jovi Ene

CALEIDO – festival multicultural de arte performative revine între 21-25 mai cu cea de-a patra ediție

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult