Stiri

Răzvan Țupa, Marieta Seba, Ioana Bâldea Constantinescu și Emanuela Ignățoiu-Sora la CDPL FEST 39

afis cdpl 39Primul eveniment din această toamnă organizat de Casa de pariuri literare este cea de-a 39-a ediție a festivalului editurii, CDPL FEST. După ce, pe 31 iulie, respectiv 1 august, ne-am văzut în Club A pentru a aniversa 3 ani de Fest-uri și 5 ani de Casa de pariuri literare, pe 4 septembrie, de la ora 18:00, vă așteptăm în deja obișnuitul Club A, pentru o întâlnire cu Răzvan Țupa, Marieta Seba, Ioana Bâldea Constantinescu și Emanuela Ignățoiu-Sora.

CDPL FEST 39 va începe cu o discuție cu Marieta Seba, directoarea Companiei de Librării București (CLB), lanț de librării care împlinește, anul acesta, 65 de ani de existență. Vom vedea, împreună, la zi, istoria CLB și, implicit, ce a însemnat librăria înainte și după 1989, cum s-au schimbat lucrurile în timp – mai ales după privatizarea din 1997 a lanțului de librării –, cum poți rezista și prospera pe piața de carte și multe, multe altele.

După acest moment, important atât pentru actorii din lumea editorială românească, cât și pentru cei interesați de istoria culturală recentă, vom avea un respiro poetic – Emanuela Ignățoiu-Sora ne va delecta cu pasaje din „Ingluvii” (Charmides, 2014), dar va citi, în avanpremieră, și fragmente de proză.

Poeticile Răzvan ȚupaApoi vom lansa, în prezența autorului, cel mai nou volum semnat de poetul Răzvan Țupa și publicat la Casa de pariuri literare, în colecția „Remember”: „Poetici relaţionale. Poeticile cotidianului de la Seri de literatură în mişcare la Republica poetica împreună cu Răzvan Țupa”. Vom vorbi despre cuprinsul și, totodată, despre însemnătatea cărții, despre seria de mai bine de 140 de întâlniri reunite sub numele de „Poeticile cotidianului”, care au avut loc între anii 2005 – 2010, în Club A, despre poezie, București și tot ce ne mai trece prin cap.

Lansarea celui mai proaspăt titlu CDPL va fi urmată de încă o lectură faină. Ioana Bâldea Constantinescu ne va citi din minunatul ei volum de debut, „Dincolo de portocali” (Humanitas, 2015). Totul asezonat cu întrebări și aplauze, un stand de autor Ioana Bâldea Constantinescu și standurile permanente Sorin Stoica și Casa de pariuri literare – de unde puteți achiziționa cărțile CDPL.

Așadar, vineri, 4 septembrie, de la ora 18:00, vă așteptăm în Club A, la CDPL FEST 39. Petrecem împreună o seară literară de excepție? Dacă da, apăsați butonul de join al evenimentului de pe Facebook!

Despre invitați:

Răzvan Ţupa s-a născut la Brăila în 1975. Primul său volum, „fetiş”, publicat în 2001, a fost distins cu Premiul Naţional pentru Debut în poezie „Mihai Eminescu“, la Botoşani, în ianuarie 2002. În 2003, „fetiş” – o carte românească a plăcerii a făcut obiectul unei a doua ediţii revăzute şi adăugite la editura Vinea. În 2005, Cartea Românească a publicat volumul „corpuri româneşti”, al doilea volum de poezie semnat Răzvan Ţupa. În 2011, a lansat „poetic. cerul din delft” şi „alte corpuri româneşti” (Casa de editură „Max Blecher“), după o perioadă în care a refuzat să publice al treilea volum de poezii în format tipărit, preferând să posteze secţiuni din carte pe Internet şi să ofere versiuni orale ale cărţii în evenimente cu public.

A participat la lecturi publice şi proiecte de poezie la Budapesta, Chişinău, Paris, Berlin, Heidelberg, New York, Roma, Bratislava, Banska Stiavnica, Varşovia, Poznan, Praga, Stockholm, Tel Aviv, Zagreb şi în România.

Poemele sale au fost incluse în antologia „No longer Poetry – New Romanian Poets” (Heaventree Press, Marea Britanie) şi în „Az ev muforditasai” (Traducerile anului, Budapesta), iar în 2011 au apărut în „From a Terrace in Prague. A Prague Poetry Anthology” şi în volumul ”Web Streaming Poetry”, antologii de poezie din toată lumea, editate în Cehia şi Serbia. În 2012 a fost inclus între poeţii selectaţi pentru antologia „The Vanishing Point that Whistles” (Talisman House, SUA). Este membru Pen Club România şi scrie pe www.poetic.ro.

„Timp de cinci ani, o serie de întâlniri organizate în spaţii neconvenţionale la Bucureşti (şi, de câteva ori, în afara României) a încercat să adune scriitori de toate vârstele pentru a-i pune faţă în faţă cu publicul lor. Nici acum, dicţionarul limbii române nu include termenul „performare”, dar, dacă în cazul artelor spectacolului traducerea „interpretare” poate să funcţioneze, atunci când este vorba despre literatură, limba română nu oferă decât termenul „lectură”. Acest cuvânt nu acoperă complexitatea unei prezentări ce implică şi publicul în calitate de participant activ la întâlnirea cu scriitorul, şi cu textul acestuia.

Iniţiat ca un proiect de promovare a literaturii contemporane pentru un public larg, Poeticile cotidianului s-a transformat, după ani de întâlniri săptămânale, într-un eveniment literar cu propria sa concepţie despre literatură: poetica relaţională” (Răzvan Țupa, în volumul „Poeticile relaționale”).

Razvan-TupaIoana Bâldea Constantinescu s-a născut în 1979 în Bucureşti. A absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii Bucureşti, specializarea engleză–spaniolă, şi are un masterat în studii culturale americane la aceeaşi facultate. Din 2001 până în prezent, lucrează ca jurnalist în cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune: este moderator, producător, coordonator de line cu interese în zona de documentar, feature, sound art, sound environment. Dintre emisiunile produse sau moderate: StoryMania, 5th Avenue, Oraşul vorbeşte, Espresso. A realizat interviuri cu David Lodge, Jonathan Safran Foer, Nicole Krauss, Sarah Dunant, Alain de Botton, Joanna Kavenna, Prinţul William Lobkowicz, Mircea Cărtărescu, Filip Florian, Roxana Davidescu, Ana Wagner. Expune, de asemenea, instalaţii audio: Sycorax (obiect virtual în cadrul proiectului de artă contemporană Contemporary Nightmares, iulie 2010), I Wear My Ego On My Face (la Târgul de bijuterie contemporană, Sala Dalles, noiembrie 2012), Oraşul cu cercel de perlă (la Târgul de bijuterie contemporană, Sala Dalles, noiembrie 2013). Colaborează cu articole, recenzii, cronici de călătorie, interviuri pentru Liternet.ro, Esquire, Harper’s Bazaar, Elle, The One, Cosmopolitan.

A debutat în volum cu romanul Dincolo de portocali (Humanitas, 2015).

ioana baldea constantinescuEmanuela Ignățoiu-Sora (n. 1981) este jurnalist și activistă culturală. A absolvit Facultatea de Limbi Străine a Universităţii din Bucureşti. A continuat în paralel cu studii de lingvistică romanică şi de drept în Franţa. În 2010 a obţinut doctoratul în drept de la European University Institute din Florenţa, Italia. În prezent face cercetare juridică şi scrie cronici pentru LiterNet şi LaPunkt.

Îi place poezia contemporană românească și cea nord-americană. A organizat și moderat Seri de poezie la librăria Bastilia. În 2014, a publicat la Editura Charmides volumul de poezii Ingluvii.

emanuela ignatoiu-soraMarieta Seba este, din anul 1988, director al celui mai cu tradiţie lanţ de librării din România, Compania de Librării București.

S.C. „Compania de Librării București” S.A. este cea mai extinsă rețea de librării din București, având 46 de librării, cu o tradiție de 65 de ani de activitate.

Gama de produse este formată din carte, articole de papetărie, rechizite școlare, jocuri, jucării și articole pentru copii, birotică, tipizate și imprimate fiscale, precum și o varietate de produse cadou exclusiviste. În prezent au în portofoliul activ peste 52.000 de articole care sunt comercializate online prin intermediul portalului www.clb.ro , precum și în rețeaua de librării.

marieta seba

Articole similare

Câteva știri din lumea filmului românesc (22 – 28 august 2016)

Jovi Ene

Trailerul zilei ”Little Favour” (2013)

Deea

Toamna editorială 2015 la Cartea Românească

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult